Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Witaj Igorze! Też lubię hiacynty i za wygląd, i za zapach... Trzeba je wykopywać jednak. Muszę pozaznaczać, gdzie rosną i wykopać stare, są już cieniusieńkie. Chcę to zrobić co roku, ale później zapominam... :?
Aha, no i pełne hiacynty też są na mojej liście zakupów jesiennych :) :) :)
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łano, ty pewnie masz największe doświadczenie z piwoniami w okolicy. Moja piwonia po zimie wypuściła z ziemi liście krzewiastej a obok odrost z bylinowej podkładki. I teraz mam zgryz: wyciąć odrost czy zostawić? A może od razy wykopać całość i posadzić głębiej, skoro podkładka jest w stanie się przebić? Z góry dziękuję za radę.

Obłędne te Twoje magnolie. Szczególnie te z gruszkowatymi kwiatami. Ile mają lat?
Agata
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne te cebulowe, ale magnolie to magnolie,
można się napatrzeć do syta i kręgosłup przy tym rozprostować :wink: .
Niektóre piwonie rzeczywiście słabiutkie po zimie, czy je czymś okrywałaś?
Moja miała kopczyk, jak róża, tyle, że z wiórek zamiast ziemi i ładnie wypuściła pędy.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie dziewczyny!
Agato, ja z taką jedną co co roku odrastała od podkładki walczyłam 5 lat :( W tym roku, jak zobaczyłam, ze znowu mi odrasta od podkladki i te odrosty sa duże i dorodne, a drzewiasta to 10 centymetrowy patyczek, to wkurzylam się i ją wykopalam. I co zobaczyłam? Drzewiasta wielkosci 10 cm patyczka z jednym korzonkiem! Odcięłam więc miesistą podkładkę i posadziłam oddzielnie, a ten patyczek też posadziłam i sobie tak myślę: przeżyje - dobrze, nie przeżyje - trudno, kupię sobie nową i nie będę cały czas na wiosnę myśleć, czy znowu wypuści odrosty czy nie. No i po 10 dniach przyjechałam na działkę i widzę, że patyczek wygląda całkiem dobrze i jeżeli przeżyje lato i urośnie, to pewnie będzie żył. Pożałowałam tylko, że nie przeprowadziłam ten zabieg dużo dużo wcześniej ... Aha, a piwonia ta ma 6 lat od posadzenia, więc jak by było wszystko dobrze, a rośnie w zacisznym miejscu, to mógł by to być już spory krzaczek. Więc nie zwlekaj jak ja i przeprowadź zabieg jak najszybciej. Życzę powodzenia! Napisz później, co i jak zrobiłaś.
Elu, fakt, teraz to magnolie królują ... są piękne ... szkoda, że tak szybko przekwitają ... Jak sakura w Japonii jest symbolem ulotnego piękna, tak dla mnie właśnie kwitnienie magnolii jest takie ulotne i krótkotrwałe ...
Te słabiutkie p. drzewiaste to właśnie te, co najgorzej przezimowały :( nie wiem, czy urosną na tyle, żeby zakwitnąć w przyszłym roku? Raczej nie ma co liczyć na kwitnienie, raczej chodzi o przeżycie. Ale piwonie drzewiaste to rośliny wytrzymałe, więc mam nadzieję, że nie odejdą na zawsze :) Ja niczym je nie okrywam, może to błąd, może trzeba było chociaż kopczyki zrobić. Wszystkie róże też mam w strasznym stanie, poobcinałam do ziemi. Niektore odbijają, z niektórymi raczej się pożegnam ... :( Generalnie muszę powiedzieć, że ta zima była bardzo niekorzystna dla mojego ogrodu, sporo roślin straciłam, jak nigdy ... :(
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Łano przykro czytać, ze tak dużo strat zima przyniosła. Może jeszcze różyczki odbiją, one czasami ruszają dużo później...ale ruszają...
Żonkile masz prześliczne, wspaniałe kępy i mnóstwo odmian....ja niestety nie mam żadnych, one u mnie nie chcą rosnąć....coś im nie pasuje, juz mnóstwo prób było i wciąż giną. Bardzo żałuję, bo to śliczne wiosenne słoneczka na rabatach ....
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agato, zapomniałam napisać o magnoliach :oops: Moje są stosunkowo młode, najstarsza ma 10 lat (m. 'Betty').
Ta z gruszkowatymi kwiatami to 'Lennei', ma chyba 5 lat, dopiero w tym roku zakwitła tak obficie, jest cała obsypana kwiatami. Ja nie kupuję duże sadzonki, więc generalnie na pierwsze kwitnienie, jak już roślina się zadomowi, czekam 3 lata. Mam takie 3 magnolie, które jeszcze nie kwitły, ale już w roku następnym spodziewam się pierwszych kwiatów :)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agness, dzięki. Tak, na róże jeszcze zaczekam, myślę, że większość odbije, w każdym razie jakieś listeczki przy samej ziemi widziałam co u niekrórych. Muszę jednak je kopczykować, nie ma innej rady. Najbardziej szkoda mi klonu strzepiastokorego, sosny drobnokwioatowej glauca, sosny himalajskiej 'Densa Hill' (prezent, miała 2 m.) ... :( :( :(
U mnie żonkile rosną bezproblemowo. Szkoda, że u Ciebie nie chcą ... ciekawa jestem, co im nie odpowiada? Może masz mokre i mało słoneczne stanowisko?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Lano no właśnie u mnie jest suchy piaseczek i dużo słońca, niby wszystko co żonkile kochają....nie mam pojęcia co może im nie pasować. Wiem na pewno, że dopadają je drutowce....ale to nie może być tylko to :roll:
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

hmmm ... a może właśnie ten piasek nie za bardzo odpowiada? No, problem ... :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co jedna magnolia to piękniejsza. ;:224
Narcyzki to moja słabość, więc z chęcią obejrzałam i twoje.
Nie ma to jak wiosna. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Witaj..
Wpadam z rewizyta :wit
Podoba m sie Twoj ogrodeczek.,,,na pewno będę czestym gosciem :wink:
Pozdrawiam.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Te Twoje magnolie przyprawiają mnie o dreszcze ... zachwytu ;:180 ;:180 ;:180 Co ja, z moją jedną, ale i tak tańczę wokół niej i podziwiam jej subtelną urodę. I kolekcja żonkili też bogata, wszystko jak z bajki ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magnolie cudne, ale są tak delikatne, że mieć ich u siebie nie będę, bo z pewnością by się prędzej czy później zmarnowały. Wole je podziwiać u innych forumowiczów i na przykład w ogrodzie w Powsinie. Pozytywnie zazdroszczę, że masz z nimi takie efekty :D
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie dziewczyny!

Dzięki, że do mnie zaglądacie :D

Grażynko, dziękuję bardzo. Narcyzy też bardzo ostatnio polubiłam, są cudowne :D
Isskaa, dziękuję i zapraszam częściej :D
jola z izer, miło mi Cię gościć, zapraszam częściej :D
Wando, myślę, że i w Twoim ogrodzie znajdzie się miejsce chociaż dla jednej magnolii :D
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit
Obrazek
Magnolia 'Verbanica'

Obrazek