Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Dziś posadziłąm daturki w ogrodzie, bezpośrednio do gruntu, do specjalnie przygotowanej dla nich ziemi. Podlałam. Nie nawoziłam niczym, chyba nie tak od razu..?
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Zapowiadali -5* nie za wcześnie do gruntu
Ja na noc zabiera kwiatki z balkonu .

Ja na noc zabiera kwiatki z balkonu .
Też mi się wydaje, że to za wcześnie. Zapowiadają tydzień z możliwymi przymrozkami.
Moje fuksje. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43084" onclick="window.open(this.href);return false;
Fuksje drzewka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=43167" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjęcia - https://picasaweb.google.com/115835795915338349385" onclick="window.open(this.href);return false;
Fuksje drzewka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=43167" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjęcia - https://picasaweb.google.com/115835795915338349385" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś mi się wydaje, że za wcześnie. Zapowiadali, że ten tydzień będzie mroźny. Sama w sobotę wszystkie doniczkowce pochowałam do garażu. O tej porze roku bardzo łatwo o stratę roślin, pogoda płata figla i czasem jest zdradliwa, w dzień świeci słońce a w nocy przymrozek. Dopiero po 15 maja (Zośka) jest w miarę bezpiecznieLorrie pisze:Dziś posadziłąm daturki w ogrodzie, bezpośrednio do gruntu, do specjalnie przygotowanej dla nich ziemi. Podlałam. Nie nawoziłam niczym, chyba nie tak od razu..?

- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Według prognozy dla mojego miasta tutaj: http://www.twojapogoda.pl/polska/kujaws ... /bydgoszcz
można będzie bezpiecznie przesadzić rośliny do ogrodu od wtorku po następnym weekendzie.
I ja tak zrobię, bo moja datura już nieco przyduża w salonie
można będzie bezpiecznie przesadzić rośliny do ogrodu od wtorku po następnym weekendzie.
I ja tak zrobię, bo moja datura już nieco przyduża w salonie

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Czy Wy dołujecie datury w ogrodzie z donicą ? Ja zawsze stawiałam na tarasie w zacisznym miejscu, ale trzeba było ją cieniować i podlewać dwa razy dziennie. Czy uprawa w gruncie jest łatwiejsza ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Myślę, że uprawa jest taka sama.
Ja zawsze wywiercam w donicy wiele otworów w dnie i w dolnej części boków i tak dołuję głęboko aż do jej górnej krawędzi.
Przy wyjmowaniu donicy jesienią niestety trzeba obciąć wystające korzenie - ale na przyszły sezon donica zostaje ta sama.
Chociaż
może w tym roku spróbuję bezpośrednio do gruntu - a na dno dołka nasypię obornika granulowanego.
Mam nadzieję, że nie spali to korzeni datury.
Ja zawsze wywiercam w donicy wiele otworów w dnie i w dolnej części boków i tak dołuję głęboko aż do jej górnej krawędzi.
Przy wyjmowaniu donicy jesienią niestety trzeba obciąć wystające korzenie - ale na przyszły sezon donica zostaje ta sama.
Chociaż

Mam nadzieję, że nie spali to korzeni datury.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Kupiłam dziś w końcu nawóz do datury - specjalnie dla niej. Zastanawiam się nad zastosowaniem w przyszłości nawozu tzw. jesiennego, z minimalną zawartością azotu, za to z przewagą fosforu i potasu. Kupiłabym taki dzisiaj gdyby nie to, że ważył bagatela 10 kg.
Ten mój posiada dawkowanie 1 łyżeczka do herbaty na 10 litrową donicę na tydzień.
Ten mój posiada dawkowanie 1 łyżeczka do herbaty na 10 litrową donicę na tydzień.
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Datura to żarłoczna roślina - ja wsypuję minimum 6g osmocote (5-6 miesięcy) na litr podłoża i dodatkowo codziennie nawożę z podlewaniem.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
A to moja dzisiejsza wiązanka kwiatów do dzbanka 

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje daturki coś stanęły w rozwoju:(

nie wiem co będzie dalej....
nie wiem co będzie dalej....
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
moim zdaniem za ciężka ziemia, mało światła i jakiś grzybek - opryskaj i podlej topsinem - jeśli doniczka nie ma drenażu to go zrób wiertarką
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
To moja nowa odmiana. którą opryskiwałem na kwitnienie moimi nawozami
Angels Inspiration

Datura ta była bardzo mała, a wypuściła prawie 20 kwiatów i musiałem je ściąć, żeby jej nie połamały, a ten bukiecik to właśnie efekt cięcia kwiatów

Angels Inspiration

Datura ta była bardzo mała, a wypuściła prawie 20 kwiatów i musiałem je ściąć, żeby jej nie połamały, a ten bukiecik to właśnie efekt cięcia kwiatów

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
drenażu nie robiłem bo nie mam podstawek do tych doniczek.... Ale jak trzeba to się kupi i wywierci otworki:)adrianic pisze:moim zdaniem za ciężka ziemia, mało światła i jakiś grzybek - opryskaj i podlej topsinem - jeśli doniczka nie ma drenażu to go zrób wiertarką
oki... dzięki
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Trzeba, trzeba - liście wyglądają trochę tak jakby podgniwały korzenie. Datura lubi mieć mokro ale jak masz ciężką ziemię i stoi w niej woda to korzenie nie mają jak odychać i zaczynają gnić