Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2
Prześlicznie wyszła ta rabata z żurawką.
A a na jednym ze zdjęć zobaczyłam podpory.
Były już wykorzystywane, czy to nowości?
A a na jednym ze zdjęć zobaczyłam podpory.
Były już wykorzystywane, czy to nowości?
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu te metalowe zielone mam od lat i rosną w nich róże W.Szekspir.Obok rośnie powojnik Matka Urszula Ledóchowska i bardzo się rozrasta.W ubiegłym roku całkowicie zasłonił biednego Wiliamka i postanowiłam dla powojnika kupić nową podporę i przerzuciłam go na drugą stronę.Ciekawe czy mu się to podoba.
- Margo2
Ciekawe, czy ja nie będe musiał za kilka lat kupować nowych podpór dla powojników.
- Georginia
Gosiu jeżeli to podpora tylko dla powojnika to z pewnością mu wystarczy ale mój dzielił podporę z różą.No i jeszcze ważne jaki to powojnik.Mam Huldine ,to ma kilka badylków od kilku lat ale za b.długie.
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Alicjo wyobraź sobie że posadziłam Szekspira też z Matką Urszulą tyle że ja nie znam umiaru i dosadziłam tam jeszcze Królową Jadwigę w nadziei że będą kwitły w różnych terminach
Rabata żurawkowa wyszła przesliczna
Rabata żurawkowa wyszła przesliczna

- Georginia
Kasiu Matka Urszula bardzo się rozpycha i szkoda mi było Wiliamka bo prawie go udusiła.Nie wiem jaki charakterek ma Królowa Jadzia.Ale we dwie... to Wiliamek będzie biedny.
Prawidłowo powojnik powinniśmy posadzić 2-3 lata po posadzeniu róży.Powinna mieć czas na rozrośnięcie się.
Wyobraź sobie teraz z drugiej strony parawan z powojnika,zero światła i przestrzeni dla rozwoju róży.
Powojnik

Prawidłowo powojnik powinniśmy posadzić 2-3 lata po posadzeniu róży.Powinna mieć czas na rozrośnięcie się.
Wyobraź sobie teraz z drugiej strony parawan z powojnika,zero światła i przestrzeni dla rozwoju róży.
Powojnik

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
O ile powojniki nie wymarzną po zimie, jak u mnie
Wszystko odbija od gruntu, szkoda mi ich jak...

Wszystko odbija od gruntu, szkoda mi ich jak...

- Margo2
No własnie ja mam takie powojniki. Wszystko od nowa.
Dlatego jeżeli będękupowała nowe, to tylko z informacją, że kwitną na tegorocznych pędach.
Dlatego jeżeli będękupowała nowe, to tylko z informacją, że kwitną na tegorocznych pędach.
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alicjo czy to tegoroczne kwitnienie powojnika??
- Georginia
Aniu to zależy od odmiany powojnika.W tym roku Matka Urszula ścięta jest do połowy i już rośnie bardzo mocno.Zobaczymy jak będzie z kwitnieniem.Multi Blue natomiast na połowę w pionie przemarzł nie wiem dlaczego ,część pędów ładnie odbiła a kilka do wycięcie.Dr Ruppel przycięty tak na 30 cm,ale mocno odbija.Z powojnikami u mnie jeszcze nie tak źle.
Gosiu to też jest sposób ale zwykle te na starych pędach kwitną wcześniej i obficiej.
Asiu to kwitnienie z ubiegłego roku ,zima była mocniejsza a powojnik nie przemarzł.
Gosiu to też jest sposób ale zwykle te na starych pędach kwitną wcześniej i obficiej.
Asiu to kwitnienie z ubiegłego roku ,zima była mocniejsza a powojnik nie przemarzł.
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna ta Ulka Tylko szkoda, że nie kwitnie powtórnie
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2
No, ale chyba wolę mieć pewne słabe kwitnienie niż ewentualne obfite.
Zobaczymy. Mam 1 powojnika kwitnącego na nowych pędach. Będę porównywała.
Zobaczymy. Mam 1 powojnika kwitnącego na nowych pędach. Będę porównywała.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13

wilczomlecz mnie powalił o glebę i MUSZĘ takie cudo sobie sprawić
a mogę zapytać co to za słoneczka rosną wokoło magnolii-urocze maleństwo,kwitnie jeszcze?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Georginia
Monisiu jak zwykle ,coś za coś, z różami jest tak samo.Ciągle musimy wybierać.
Gosiu ja też w ubiegłym roku kupiłam wielkokwiatowy późno kwitnący 'Ville de Lyon' posadzony latem b.dobrze sobie poradził i w pierwszym roku już kwitł kilkoma kwiatkami.
'Ville de Lyon'

W tym roku odbił z korzenia i już ładnie wędruje do góry,mam nadzieję że kwitnienie będzie bardziej obfite jak w ubiegłym roku.
'Ville de Lyon'

Matka Urszula chyba zadowolona bo już zaczęła się owijać wokół podpory.Może dlatego że stojaczek z bambusa bardziej przyjazny niż z metalu.Wiliamek chyba też zadowolony.
Matka Urszula

'Multi Blue' Lewa część odbiła a prawa chyba przemarzła,jeszcze trochę poczekam i zetnę.

'Dr. Ruppel' albo 'Nelly Moser' Mam obie odmiany tylko jedna po przesadzeni słabo odrasta i teraz nie wiem która.Pewnie też będzie potrzebna oddzielna podpora.

tak kwitnie

I NN powinien się położyć na jałowcu,już ma pąki.

Mam jeszcze jeden NN albo Nike albo Niobe,jak będą kwiatki poproszę o pomoc w identyfikacji.
Gosiu ja też w ubiegłym roku kupiłam wielkokwiatowy późno kwitnący 'Ville de Lyon' posadzony latem b.dobrze sobie poradził i w pierwszym roku już kwitł kilkoma kwiatkami.
'Ville de Lyon'

W tym roku odbił z korzenia i już ładnie wędruje do góry,mam nadzieję że kwitnienie będzie bardziej obfite jak w ubiegłym roku.
'Ville de Lyon'

Matka Urszula chyba zadowolona bo już zaczęła się owijać wokół podpory.Może dlatego że stojaczek z bambusa bardziej przyjazny niż z metalu.Wiliamek chyba też zadowolony.
Matka Urszula

'Multi Blue' Lewa część odbiła a prawa chyba przemarzła,jeszcze trochę poczekam i zetnę.

'Dr. Ruppel' albo 'Nelly Moser' Mam obie odmiany tylko jedna po przesadzeni słabo odrasta i teraz nie wiem która.Pewnie też będzie potrzebna oddzielna podpora.

tak kwitnie

I NN powinien się położyć na jałowcu,już ma pąki.

Mam jeszcze jeden NN albo Nike albo Niobe,jak będą kwiatki poproszę o pomoc w identyfikacji.
- Georginia
Agnieszko .Wydaje mi się że rośnie już ok 5 lat.Wilczomlecz bardzo polecam,kwitnie długo i jest b.dekoracyjny i co najważniejsze nie boi się mrozów.Pod magnolią posadziłam Pragnię Syberyjską ,zgrała się z kwitnieniem mojej 'Yellow River'.Bardzo płytko się korzeni ,rozmnaża z rozłogów,dlatego nadaje się do posadzenia pod magnolią.Liczę na ładny dywanik ,jak się rozrośnie.Teraz tak jak magnolia zaczyna przekwitać ale nie pamiętam czy ona nie powtarza kwitnienia.