Magnolia naga (Magnolia denudata) ' Yellow River '
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żółta magnolia 'Fei Huang' - YELLOW RIVER
Makronix taka z listeczkami też pięknie się prezentuje. 

- Georginia
Wolu magnolie zawsze są sprzedawane w doniczkach,więc możesz sadzić całe lato.Maj to okres kwitnienia ,więc widać co kupujesz ,jest to super okres do posadzenia. 

Dobre półtora tygodnia u mnie. Teraz też ma jeszcze kilka pąków, ale to takie pojedyncze już...Georginia pisze:Anetko jak długo kwitła.
- Georginia
Jest naprawdę śliczna,cieszę się że taką mam.To prawie dwa tygodnie kwitnienia,super.
Na mojej magnolii pierwsze kwiaty już opadły,ale jest jeszcze sporo pączków...no i w sierpniu mogę się spodziewać następnego kwitnienia.W tym roku udało się ominąć przymrozki kiedy kwiaty były jeszcze w pąkach.Oby sie to udało w te zimne dni,które zapowiadają.Moja maleńka SUZAN kwitnie dwoma kwiatami,ale o i tak dobrze,bo była wsadzona w sierpniu zeszłego roku. 

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje maleństwo miało 4 kwiaty- cudownie pachną

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Kalmia - ja nie mówię, że za 10 zł - jest gorsza- tylko, że takie z marketu w kartoniku to nie zawsze są te które się szuka, ja mam mało miejsca, i dlatego nie mogę sadzić i nie wiedzieć co z tego wyrośnie. Taka jeszcze jedna uwaga- tą co kupiłam to był prezent na dzień matki- z wysyłką kosztowała 125 - miała być 1,30 w przyszła złamana na wysokości 60cm- reklamowałam i otrzymałam drugą- dla mamy. Ten mój połamaniec pięknie się rozkrzewił i na 4 gałązkach -4 kwiaty- a ta nie złamana wysoka, ale kiepsko rozgałęziona taki prosty patyk jak "proca" - może magnolie lubią cięcie????Kalmia pisze:beatab, u mnie magnolia za nie całe 10 zł. ma już prawie 3 m.
Nie wiem czy magnolie lubią cięcie ,ale sprzedawane są przycinane drzewka,więc skoro to mała roslinka i,,patyk,,nie widzę żadnego problemu abyś przycieła ją.Po takim zabiegu nie ma innego wyjścia jak tylko się rozkrzewić 

- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczorajszej nocy -3*C, dzisiejszej -1*C. Efekt dla 8 letniej Yellow Bird: liście wiszą sine jak mokre chusteczki, pąki kwiatowe jeszcze nie do końca rozwinięte, przymarznięte . Osłonić się nie dało, bo za duża. Nigdy czegoś takiego jeszcze nie doświadczyłem. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie.
U mnie podobnie 

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
ale do tego trzeba mieć strasznie mocną wolę ponieważ jak ciąć takie male coś co ledwie wypuszcza pąki , poza tym nigdy nie zawsze wiadomo gdzie będą pąki kwiatowe i okaże się cały rok stracony ....PESTKA@ pisze:Nie wiem czy magnolie lubią cięcie ,ale sprzedawane są przycinane drzewka,więc skoro to mała roslinka i,,patyk,,nie widzę żadnego problemu abyś przycieła ją.Po takim zabiegu nie ma innego wyjścia jak tylko się rozkrzewić
jednak ja jadąc do domu widzę tak przyciętą magnolie na kształt drzewka i wygląda pięknie , ale ma sporo latek ....jak mi sie uda i nie zapomnę to cyknę fotki...
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Kontakt:
Moją magnolkę "przycieły" sarny, rzeczywiście rozkrzewia się w tych miejscach, więc cięcie jej nie szkodzi.
Tylko zastanawia mnie jeden fakt : magnolia obficie zapączkowała, ale dużo pączków samoistnie odpadło, a te co zakwitły, nie były takie okazałe jak w poprzednich latach. Co mogło byc tego przyczyną ? Jakiś przymrozek ?
Tylko zastanawia mnie jeden fakt : magnolia obficie zapączkowała, ale dużo pączków samoistnie odpadło, a te co zakwitły, nie były takie okazałe jak w poprzednich latach. Co mogło byc tego przyczyną ? Jakiś przymrozek ?
Moja magnolia mi mimo ,że okryta pięcioma prześcieradłami zmarzła.Kwiaty czarne ,a liście wiszą jak szmatki.Zostały tylko zdjęcia.Cóż.....na -6 stopni jakie u mnie było nie ma silnych.....
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38