Piękne widoczki Geniu. Uwielbiam widok kwitnących drzew owocowych.
Przymrozki przyjdą lub nie, synoptykom w tym zakresie wierzyć nie można. W każdym bądź razie do Zośki trzeba się mieć na baczności.
U nas już tylko kwitną jabłonie i grusze, a szykują się orzechy (choć trudno tu zobaczyć kwiaty). Wiśnie, czereśnie już przekwitły. Te przymrozki też nas straszą . Co kilka godzin zaglądamy jak prognozują. Jeszcze dwa dni temu pisali, że u nas (Szczecin) będzie z wtorku na środę -4 , teraz - 1. Może nie będzie tak źle
A magnolia 'Genie' prześliczna, widzieliśmy kwitnącą u znajomych - tepale układają się na piękny pucharowaty kształt, a i kolor super. Będziesz z niej zadowolona
Polscy meteorolodzy nie są w stanie przewidzieć pogody na jutro a co dopiero na kilka czy kilkanaście dni. Mam wrażenie że i bardziej nowoczesnym sprzętem dysponują tym gorzej im idzie prognozowanie
Miejmy nadzieję, że przymrozków nie będzie. Nie ma co do końca wierzyć meteorologom, wczoraj i dzisiaj u mnie miał padać deszcz, a nie spadła ani kropla. Znowu musiałem sam podlewać, a mam już dosyć tej czynności, ale sucho jak ch...lera.
Ależ ten wątek galopuje. Ogród Geni przyciąga jak magnes. Pędzimy do niego wszyscy jak pszczoły do kolorowych kwiatów. Zawsze coś nowego można zobaczyć lub dowiedzieć się czegoś. Trzymam kciuki aby magnolia (ta najnowsza) zakwitła jak najszybciej no i oczywiście miała kwiaty jak na etykiecie.
Mam też nadzieję , że tym razem prognostycy pomylili się . Aż boję się myślec co by było , gdyby wyskoczyło -3. Kilku ar. nie przykryję Jak na razie pada, niezbyt mocno , ale coś tam podleje.
Genia -super kurier z Ciebie bo żurawki dotarły bez uszczerbku .
Żałuję ,że nie mogłam jechać do Przemka
Ciągle mam mało czasu .
Dobrze ,że chociaż trochę mogłyśmy porozmawiać .
Radzę zaopatrzyć się w ochranianie roślin, bo w Toruniu całkiem realne, że może zostać pobity rekord zimna który wynosi dla maja -6 stopni! Ja jednak takiego mrozu nie daję ale od jutrzejszej nocy będzie ostro mrozić, spodziewam się w okolicach Torunia przymrozków rzędu od-2 do -4 stopni! I tak będzie do nocy z piątku na sobotę, kiedy wreszcie zimno sobie pójdzie sobie na północ. Ja także nie wiem co mam robić, bo niby na Podkarpaciu noce mają być najcieplejsze rzędu 1-2 stopnie, ale chyba też pookrywam lilie, aby w razie czego nic im się nie stało. Ostrzegam wszystkich mieszkańców Polski północnej, zachodniej, północno zachodniej, centralnej i południowej oraz południowo zachodniej tu na pewno przymrozki wystąpią rzędu -2 stopnie ustąpią dopiero nocą z piątku na sobotę. To będzie naprawdę straszne takie mrozy mogą zniszczyć wiele pięknych kwiatów, aż sam się boję i nie wiem co mam robić, bo być może będzie jeszcze zimniej i na południowym wschodzie pojawi się również przymrozek. Nie zdziwcie się jak we wtorek mieszkańcy Śląska, Małopolski, czy centrum ujrzą opadający mokry śnieg, w rejonach podgórskich spodziewane są we wtorek śnieżyce, w pełni dnia w wyżej wymienionych rejonach ma być 3-6 stopni ciepła w ciągu dnia, najcieplej na Podkarpaciu do 15 stopni. A więc wtorek przyniesie ulewy także na Dolnym Śląsku, na Opolszczyznie, w Świętokrzyskim, Łódzkim, Lubelskim, południu Mazowieckiego i w Podkarpackim na końcu opady przesuną się na północny wschód w stronę Podlasia a spaśc może 20-40 litrów deszczu. a dodatkowo w Małopolsce, na Śląsku, czy w centrum Polski może padac mokry śnieg i śnieg z deszczem.
Wracając do ogrodu to z dnia na dzień u ciebie Geniu jest coraz bardziej kolorowo i letnio! JUz nie mogę się doczekać kwitnienia kwiatów typowo letnich czyli clematisów, lilii, ostróżek, liliowców.
Geniu może nas przymrozki nie dopadną, trzeba być dobrej myśli A drzewa owocowe piękne - ja osobiście uwielbiam kwiat wiśni, ma strasznie przyciągający zapach
Krzysztof, Przemku, Lucynko, Carlos, Aleksanderek , Kamyku,Adaśko zimno dziś jest bardzo mam tylko nadzieję ze prognoza Carlosa się nie sprawdzi , bo po moich storczykach ,hortensjach i po owocach .
Deszczu też nie ma i co dzień podlewać . Bożenko widocznie jestem kurierem na 5 , szkoda rzeczywiście że nie miałaś czasu . Krzysztofie , Małgorzato z magnolii Genie jestem bardzo zadowolona ,od roku myślałam nad kupnem .