tak wygląda badylek od Raczek pozostałe też mają pąki nawet jeden 4

Uploaded with ImageShack.us
a tak siana datura lub bieluń ma być kolor niebieski ale coś się nie zanosi na niego, no zobaczymy

Uploaded with ImageShack.us
Z opisu wynika, że zimowanie przebiega identycznie, jak w przypadku brugmansii...Wysiew nasion do doniczek w lutym - marcu pod ogrzewanymi osłonami (kiełkowanie nierównomierne). Na miejsce stałe wysadzić w drugiej połowie maja ( po przymrozkach). Wymaga gleby żyznej, próchniczej, wapiennej ? bogatej w substancję odżywcze. Ważne jest aby na spodzie naczynia w którym uprawiamy daturę wsypać kilka centymetrów drenażu. Bielunie wymagają częstego przesadzania (roślina bardzo intensywnie rośnie ? młode rośliny przesadzamy kilka razy w roku, do doniczek o kilka centymetrów większych). Datura wymaga stanowiska dość jasnego, słonecznego ale osłoniętego przed wiatrem. Bieluń wymaga intensywnego podlewania. Podlewanie jest szczególnie ważne w okresie letnich gorących dni. Roślina bardzo intensywnie rośnie, w związku z tym wymaga częstego nawożenia nawozem uniwersalnym. Dorosłe egzemplarze w okresie jesiennym zalecane jest przycięcie, dzięki czemu w okresie wiosennym intensywniej zakwitnie. Roślinę można rozmnażać również przez sadzonkowanie, kilkucentymetrowe pędy, ukorzeniamy w mieszance torfu z piaskiem, niedopuszczając do przeschnięcia gleby.
Bardzo proszę kogoś, żeby skomentował takie przechowynanie datury metel, jeśli w ogóle ktokolwiek próbował. Zwlekam z zapłatą za te nasionka, ponieważ jeśli ta datura po roku ginie albo w następnych latach nie kwitnie (w gąszczu informacji w necie znalazłam również taki niuans), to zamawianie tych nasion uważam za bezcelowe, bo w tym roku i tak chyba bym się już kwiatów nie doczekała... Wtedy zmodyfikuję zamówienie.Na zimę, po pierwszych przymrozkach, rośliny wykopujemy, pędy przycinamy na 10- 20 cm nad ziemią, karpy po krótkim osuszeniu, powinny trafić do pomieszczeń zabezpieczonych przed mrozem 5-8 ?C. W przypadku suchych pomieszczeń przysypujemy je np. trocinami, torfem czy piaskiem. Zimą kontrolujemy , usuwając na bieżąco chore bulwy.
Aniu ukorzeniałam duże i grube patyki.Raczek pisze:Na pewno ma znaczenie wielkość ukorzenianego patyka.MagdaMisia pisze:A moje ubiegłoroczne z patyków nie zakwitły...
czy jest na to jakaś reguła?
WitajcieMagdaMisia pisze:Spróbuję dzisiaj poszukać w ogrodniczym nawozu NPK w stosunku wagowym 1:3:6 ;) bo chyba o to chodzi...
Pierwszy raz opryskane, dzisiaj powtórzę, mam nadzieję, że pomożeadrianic pisze:Poszukaj przy głównym nerwie brązowych kropeczek - jeśli je znajdziesz to opryskaj vertimec-iem ale przynajmnie dwa razy.
Bardzo pomogłaś!sudyk pisze:Witajcie.
Ktoś, kiedyś na foum poradził by wiosną na ruszenie datur stosować nawóz z dużą zawartością
azotu -na masę zieloną a później nawóz z dużą zawartością fosforu -na zawiązywanie pąków
oraz potasu na kwiaty.Ja od lat stosuję wiosną azofoskę a potem by nie szło tylko w liście
/bujna zieleń a brak kwiatów / stosuję zwykły planton k nawóz do surfinii który ma
fosfor 9 + potas 24 .
Myślę że może choć trochę pomogłam.
pozdrawiam