Ogród Orinoko
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Orinoko
Cieplej się zrobiło to i Marek wrócił :P
U mnie straty głównie w różach i ku mojemu zaskoczeniu nawet w starych, wiekowych okazach.
U mnie straty głównie w różach i ku mojemu zaskoczeniu nawet w starych, wiekowych okazach.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku , a kiedy zaczynają wypuszczać perowskie 

- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
Witaski!!
Madziu, sam jestem zaskoczony bo Lennei w zeszłym roku kwitła pierwszy raz ?aż jednym kwiatem?.a teraz jest obsypana kwieciem. Mam jeszcze ?Rustica rubra? ,która kwitnie u mnie po raz pierwszy i od razu bardzo obficie.
Grażynko, miło mi Ciebie gościć i zapraszam ponownie.
Stellatę warto mieć, bo jest to jedna z najwcześniej zakwitających magnolii i pięknie pachnie.
Małgosiu, u mnie również zimno się zrobiło a wczoraj nawet padał grad?.brrryyyy. Pozdrawiam ciepło!!
Ewa, nie mają możliwości nie zakwitnąć
Beatko, dokładnie tak jak napisałaś?.wchodzę z przyjemnością, nawet jak pada i jest zimno.
Mariolu, z tymi stratami to za wcześnie wydałem wyrok. Wykopałem kilka kocimiętek i jednak nie zmarzły. Przez to że są mocno rozrośnięte to młode pędy mają utrudnioną drogę na świat. Stare uschnięte pędy im w tym przeszkadzają.
Sytuacja jest następująca- jedne wyglądają jak martwe?choć żyją., a inne (te młodsze )już szykują się do kwitnienia.
Olu, perowskie już zaczynają wypuszczać młode pędy

Madziu, sam jestem zaskoczony bo Lennei w zeszłym roku kwitła pierwszy raz ?aż jednym kwiatem?.a teraz jest obsypana kwieciem. Mam jeszcze ?Rustica rubra? ,która kwitnie u mnie po raz pierwszy i od razu bardzo obficie.
Grażynko, miło mi Ciebie gościć i zapraszam ponownie.
Stellatę warto mieć, bo jest to jedna z najwcześniej zakwitających magnolii i pięknie pachnie.
Małgosiu, u mnie również zimno się zrobiło a wczoraj nawet padał grad?.brrryyyy. Pozdrawiam ciepło!!
Ewa, nie mają możliwości nie zakwitnąć

Beatko, dokładnie tak jak napisałaś?.wchodzę z przyjemnością, nawet jak pada i jest zimno.
Mariolu, z tymi stratami to za wcześnie wydałem wyrok. Wykopałem kilka kocimiętek i jednak nie zmarzły. Przez to że są mocno rozrośnięte to młode pędy mają utrudnioną drogę na świat. Stare uschnięte pędy im w tym przeszkadzają.
Sytuacja jest następująca- jedne wyglądają jak martwe?choć żyją., a inne (te młodsze )już szykują się do kwitnienia.
Olu, perowskie już zaczynają wypuszczać młode pędy

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Marku piękne magnolie i już kwitną , moje nadal śpią .
Nawet nie wiedziałam że masz ich tyle , ta pierwsza biała to o pełnych kwiatach?bo ja w zeszłym roku coś podobnego kupiłam , jeszcze mi nie kwitła .
Genia
Nawet nie wiedziałam że masz ich tyle , ta pierwsza biała to o pełnych kwiatach?bo ja w zeszłym roku coś podobnego kupiłam , jeszcze mi nie kwitła .
Genia
-
- 50p
- Od: 8 sty 2010, o 23:38
Chciałam napisać coś dłuższego i z większym sensem,ale się zawstydziłam i napiszę tylko że uwielbiam Pana ogród,niebiesko-fioletowo-zielona rabata wygląda jak stworzona w paintcie,i dopadła mnie chęć posiadania choćby w kawałku takiego artystycznego "nieładu"(jak zapewne niejednego forumowicza).Sukcesywnie dzielę szałwie,kupiłam już kocimiętki,czyściec to podstawa,a jeśli kiedyś perovskia się Panu znudzi/nie wierzę/zacznie przygłuszać inne rośliny,to chętnie przyjmę każdą ilość-mam 3 domy
.Pozdrawiam serdecznie!!

- orinoko01
- 200p
Witaski!
Geniu, biała magnolia na zdjęciu nie ma kwiatów pełnych a raczej w kształcie gwiazdy stąd jej nazwa ? Magnolia gwieździsta.
Sandro, bardzo mi miło Ciebie gościć w mym fioletowo- niebieskim ogrodzie?.tylko proszę Cię, zwracaj się do mnie po imieniu
a mam na imię Marek
Tak jak zauważyłaś bardzo lubię tą kolorystykę?nieład też jest wskazany. Ostatnio staram się punktowo wprowadzać biel. Posadziłem kilkanaście krzewów kaliny japońskiej, które mam nadzieję w tym roku po raz pierwszy zakwitną. W koło trawnika od dwóch sezonów rosną już derenie Kousa kwitnące na biało, zakupiłem ostatnio magnolię ?Lennei alba? . Spróbuje przywrócić białe łubiny, które mi z biegiem lat zmarniały. Ogólnie to sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądało.
Jeszcze kilka fotek magnolii ?jako, że jest piękne słońce a rosną w wyjątkowo ciepłym miejscu?.to niestety za kilka dni mogę już nie mieć co fotografować.

Geniu, biała magnolia na zdjęciu nie ma kwiatów pełnych a raczej w kształcie gwiazdy stąd jej nazwa ? Magnolia gwieździsta.
Sandro, bardzo mi miło Ciebie gościć w mym fioletowo- niebieskim ogrodzie?.tylko proszę Cię, zwracaj się do mnie po imieniu

Tak jak zauważyłaś bardzo lubię tą kolorystykę?nieład też jest wskazany. Ostatnio staram się punktowo wprowadzać biel. Posadziłem kilkanaście krzewów kaliny japońskiej, które mam nadzieję w tym roku po raz pierwszy zakwitną. W koło trawnika od dwóch sezonów rosną już derenie Kousa kwitnące na biało, zakupiłem ostatnio magnolię ?Lennei alba? . Spróbuje przywrócić białe łubiny, które mi z biegiem lat zmarniały. Ogólnie to sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądało.
Jeszcze kilka fotek magnolii ?jako, że jest piękne słońce a rosną w wyjątkowo ciepłym miejscu?.to niestety za kilka dni mogę już nie mieć co fotografować.

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz przepiękne magnolie 

- orinoko01
- 200p
Hmmm... bardzo zaawansowana ta wiosna... jednak co zachód, to zachód
Wszystko nadal lepsze... mimo zmiany systemu

Wszystko nadal lepsze... mimo zmiany systemu

- e-genia
Marku piękna ta biała magnolia , ile lat ją masz.
Roślinki pięknie wyglądają ,u mnie deszczu nie ma wiec podlewam co dzień .
Oby tylko nie było dużych przymrozków od niedzieli .
Genia
Roślinki pięknie wyglądają ,u mnie deszczu nie ma wiec podlewam co dzień .
Oby tylko nie było dużych przymrozków od niedzieli .
Genia
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Piknie, a ja dziś koło tego ogrodu byłam, ale padało
, więc nie wstąpiłam 

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- orinoko01
- 200p
Gosiu, tak tak...bardzo zaawansowana......specjalnie dla Ciebie z przedwczoraj 

Geniu, magnolie kupiłem niedawno....jakoś tydzień przed świętami. Miała już kilka pączków kwiatowych.
Niestety przedwczoraj u nas nie tylko był śnieg, ale i mróz. Wiele roslinek nie wytrzymało naporu mokrego śniegu a w nocy dodatkowo zostały potraktowane ujemną temperaturą. Efekt....wieczorniki leżą, kilka ostróżek połamanych, sporo zieleniny ma zmrożone listki.....a dziś dla odmiany piękne słoneczko i ciepełko było.
Ewa, nawet się nie przyznawaj....masz minusa u mnie
Swoja drogą....bardzo malowniczo wyglada taki zimowy ogród wiosną.

Geniu, magnolie kupiłem niedawno....jakoś tydzień przed świętami. Miała już kilka pączków kwiatowych.
Niestety przedwczoraj u nas nie tylko był śnieg, ale i mróz. Wiele roslinek nie wytrzymało naporu mokrego śniegu a w nocy dodatkowo zostały potraktowane ujemną temperaturą. Efekt....wieczorniki leżą, kilka ostróżek połamanych, sporo zieleniny ma zmrożone listki.....a dziś dla odmiany piękne słoneczko i ciepełko było.
Ewa, nawet się nie przyznawaj....masz minusa u mnie

Swoja drogą....bardzo malowniczo wyglada taki zimowy ogród wiosną.
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
A dlaczego minusa skoro padał deszcz? Wpadłam na moment do tej małej szkółki przy torach, ale deszczysko mnie wygoniło , a do tego ceny tam takie sobie. Obiecuję, że wparuję niedługo. Moje wieczorniki od Ciebie żyją i mają pączusie

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Znając ciebie nie sądzę byś biegał po ogrodzie z włókniną i kartonikami
Już wiem że muszę się wybrać w najbliższym czasie do Stasi, Adrianki i ciebie oczywiście

Już wiem że muszę się wybrać w najbliższym czasie do Stasi, Adrianki i ciebie oczywiście

- e-genia
Marku i Ciebie śnieg a u mnie duży mróz zniszczył magnolie ,
zmarzły nie tylko kwiaty ,ale i liście bo już część się pojawiła,
ostróżkom nic nie jest.
Najbardziej martwię się o nowy nabytek magnolie Genie , bo to tylko mały patyk z kilkoma liśćmi a one zmarzły , nie widzę tam następnych pąków liściowych .
Storczyki ogrodowe,obuwiki i lilie niektóre hortensje okryłam , więc nic im nie jest .
Genia
zmarzły nie tylko kwiaty ,ale i liście bo już część się pojawiła,
ostróżkom nic nie jest.
Najbardziej martwię się o nowy nabytek magnolie Genie , bo to tylko mały patyk z kilkoma liśćmi a one zmarzły , nie widzę tam następnych pąków liściowych .
Storczyki ogrodowe,obuwiki i lilie niektóre hortensje okryłam , więc nic im nie jest .
Genia