Narcyzy,żonkile - problemy,porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Narcyzy (Narcissus) - piękne kwiaty wiosny.

Post »

ja tez jakos w listopadzie czy z koncem października posadzilam pare sztuk do doniczki, tyle ze trzymalam na parapecie w domu no i tylko mi liscie powyciagalo do gory i nic wiecej, wiec stwierdzilam ze wykopie je, a jak wykopalam to byly juz takie nadgnite i zaczely plesniec i nie wiem czemu :(
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ibizaa pisze:Te paczki pojawiły sie jakos z koncem października:/ oczywiscie już nic z nich nie ma, nie zdazyły sie rozwinąc a nie wiem czy czasem cebulki tych dwóch delikwentów mi nie zgniły, bo tak baaaardzo łatwo sie wyciagało te podgniłe liscie :(
To dziwne, że kwiaty pojawiły się jesienią. Może to były cebule preparowane do uprawy przyspieszonej?
Piszesz, że gniły, więc pewnie to jakaś wrażliwa odmiana na choroby i zaprawiać by trzeba.
Tomek
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Mi babeczka u ktorej kupowalam powiedziala ze sa to odmiany botaniczne a one juz niby jesienia wlasnie zaczynaja kielkowac, a jak powiedzialam jej o pąkach to kazała mi je przykryc aby zatrzmac wzrost i zabezpieczyc przed mrozem, ale niestety było juz za późno bo za pare dni jak pojechalam do chlopaka i chcialam to zrobic, to przyszedl wlasnie mroz, śnieg i bylo juz po nich ;:98
A zaprawiac nie zaprawialam,bo to pierwszy raz je sadzilam jesienia wiec bladego pojecia nie mialam ze pasowaloby zaprawic przed posadzeniem te cebulki jak i inne kwiaty ktore sadzilam.... nooo coz nie ma to jak amatorstwo :D , ale w tym roku bogatsza juz o wiedze - tego błędu juz nie popelnie :D a teraz trzeba sie modlic by cokolwiek zakwitlo :D bo obecny snieg i mróz powoduje ze liscie kolejnych kiełkujacych narcyzów mi zolkna i wiedna ;:223
Renata1974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2011, o 18:43

Post »

Witam wszystkich forumowiczów.

Przygnał mnie tu problem z żonkilami. Nie chcę mi kwitnąć i nie wiem w czym leży problem. W pierwszym roku po posadzeniu, pięknie zakwitły wszystkie cebule. W następnym roku żadna. Nie wiem czy przyczyną nie jest gliniasta ziemia... Choć tulipany co roku kwitną mi jak wściekłe. Jest ich masa i są bardzo duże.
Wiecie może w czym jest problem ?

Pozdrawiam
Renata
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: nie kwitnące żonkile

Post »

Właśnie ciężka ziemia.Ponadto niektóre z nowszych odmian muszą być co roku wykopywane inaczej nie będą kwitły.
Renata1974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To mam jeszcze pytania: Czy wykopywać żonkile po uschnięciu liści ? Czy liście żonkili obcina się po przekwitnięciu ?
Renata
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Jak przekwitną żonkile, to liści nie obcinaj.
Niech zaschną w spokoju, i w czerwcu wykop.
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Dokładnie. Jeśli obetniesz liście, zanim same uschną całkowicie, to masz gwarancję, że w następnym roku narcyzy Ci NIE zakwitną. O ile w ogóle przeżyją.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Żonkile jak mają za ciasno nie kwitną...cebulki bardzo szybko się podwajają. Po przyschnięciu liści wykop, rozdziel cebulki tak żeby zostały niewielkie kępki i porozsadzaj. Taki zabieg powinno się wykonywać co trzy-cztery lata. Na pewno będą kwitły ;:108
Nigdy cebulek nie wykopywałam tylko co jakiś czas dzieliłam, zawsze kwitły...w prawdzie raz obficiej a raz mniej... nie wiem od czego to zależy :?:
W tym roku jeszcze nie kwitną ale będzie wysyp kwiatów, jak zakwitną to pokarzę :P
Renata1974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Niestety u mnie cebulki się nie dzielą. Zakwitły raz. Następnego roku wypuściły tylko liście i to bardzo rzadkie. Z roku na rok liscie są coraz słabsze. Odległości pomiędzy cebulami są bardzo duże. Chyba to jednak gleba...
Renata
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Jak będziesz je sadzić, to do dołka nasyp trochę piasku.
Pozdrawia cynia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też jest gliniasta ziemia i to im nigdy nie szkodziło...może przyczyną są gryzonie, wyjadają cebulki :?:
Może odkop obok kępki ziemię i zobacz co się dzieje z cebulkami :?: W ubiegłym roku były obfite opady możliwe że część cebulek zgniła.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Z narcyzami jest podobnie jak z tulipanami, nowe odmiany, jakieś krzyżówki rodem z Holandii tak mają, że kwitną najlepiej w pierwszym roku.Te stare kwitną bez żadnych zabiegów, nawet w trawie w zapuszczonych ogrodach .Właśnie dzisiaj widziałam białe narcyzy pachnące w gęstej trawie przy walącej się ruderze.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda że stara odmiana kwitnie bezproblemowo...mam ją już od kilku lat, co jakiś czas dzielę i rozdaję nadwyżki. Sadzę też na nowe miejsce, może takie wędrowne życie im pasuje :?:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Mam ten sam kłopot z narcyzami i tulipanami. Rosną drugi rok w tym samym miejscu i kwitną słabo, albo wcale. Czy jest sens po wykopaniu posadzić te niekwitnące cebule jeszcze raz? Czy po przesadzeniu zakwitną w przyszłym roku?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”