Przygotowanie ziemi pod plantację iglaków,las
Przygotowanie ziemi pod plantację iglaków,las
Witam,
Chciałbym posadzić las i nie wiem jak przygotować grunt pod ten las czy przeorać czy opryskać?
A i jeszcze jak z nasion zrobić sadzonkę olchy moglibyście mi powiedzie krok po kroku.
Wiem morze że to nie ten dział ale nie miałem tego gdzie napisać.
Chciałbym posadzić las i nie wiem jak przygotować grunt pod ten las czy przeorać czy opryskać?
A i jeszcze jak z nasion zrobić sadzonkę olchy moglibyście mi powiedzie krok po kroku.
Wiem morze że to nie ten dział ale nie miałem tego gdzie napisać.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak przygotować grunt
Kolego !
Jaką Ty masz tam ziemię ? Co chcesz zasadzić ? Las to dosyć szerokie pojęcie .
Jaką Ty masz tam ziemię ? Co chcesz zasadzić ? Las to dosyć szerokie pojęcie .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Chcę zasadzić brzozy sosny i olchę.
- krzysztofkhn
Ok. Jaką masz ziemię i gdzie masz działkę.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Mam problem z ziemią na nowej działce, wygląda tak:

Podobno wiele lat temu na znacznej części działki była terpentynownia i to są jej pozostałości. I co ja mam robić z taką glebą? Czy to się nadaje pod hosty czy inne rośliny? Czy wystarczy oddzielić te większe kawałki drewna?

Podobno wiele lat temu na znacznej części działki była terpentynownia i to są jej pozostałości. I co ja mam robić z taką glebą? Czy to się nadaje pod hosty czy inne rośliny? Czy wystarczy oddzielić te większe kawałki drewna?
- krzysztofkhn
Ela !
Oddaj te ziemie do analizy do Krajowa Stacja Chemiczno - Rolnicza w Warszawie
05-075 Warszawa ul. St.Żółkiewskiego 17
(0 22) 773 52 42 (0 22) 773 42 55
: schr@schr.gov.pl
Cholera wie co tam jest. Oni Ci powiedzą i będziesz wiedziała co dalej robić. Na zdjęciu to wygląda jak teren po wypaleniu lasu.
Oddaj te ziemie do analizy do Krajowa Stacja Chemiczno - Rolnicza w Warszawie
05-075 Warszawa ul. St.Żółkiewskiego 17
(0 22) 773 52 42 (0 22) 773 42 55
: schr@schr.gov.pl
Cholera wie co tam jest. Oni Ci powiedzą i będziesz wiedziała co dalej robić. Na zdjęciu to wygląda jak teren po wypaleniu lasu.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
E! Dajcie spokój- las sadzi się na najgorszych ziemiach i nawet jak ktoś zrobi analizę to potem już wszystko olewa... Do istotnych rzeczy zaliczyłbym w pierwszej kolejności ogrodzenie oraz jakiś program walki z chwastami by nie zagłuszyły drzewek. Mozna też zaprawiać dołki jakąś bogatszą ziemią, ewentualnie po roku nawozić. A potem co natura da...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sty 2014, o 09:55
Przygotowanie ziemi pod iglaki
WITAM SERDECZNIE to mój pierwszy post na forum,więc witam koleżanki i kolegów.Mam pytanie posiadam około 40-u arów ziemi na której do tej pory przez 9 lat rosły świerki, częsciowo brzoza tzw. samosiejka i kilka dębów.świerki już wycięte na choinki czas wziąść się za pozostałe drzewka.Chciąłbym przygotować ziemię pod posadzenie świerków dodam że część ziemi jest zaperzona i tu moje pytanie co najlepiej zrobić aby nowe świerki prawidłowo rosły?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Jajk poprawnie przygotować ziemię pod plantację świerka
Witaj
Co do świerków To nie wiem ale mój znajomy sadził sosny oraz brzozy i on w zasadzie wcale nie przygotowywał gleby. Dodam że ma ziemię piaszczystą. Skosił mu tylko rolnik zielsko maszyną i zebrał siano. A gdy kupił sadzonki to tylko łopatą odkrywał ziemię w miejscu posadzenia trawę itp taki kwadrat ok 20cm2 i tam sadził. Natomiast mój sąsiad który miał podobna glebę to poprosił rolnika który zrobił mu płytkie rowki pługiem przez całą długość co ok 1m w które no sadził drzewka. Myślę jednak że jak ludzie sadzą lasy to robią podobnie 

BobejGS, leśnicy robią dokładnie tak samo.
Świerki nie mają wygórowanych wymagań raczej.

- BobejGS
- Kontakt:
Ale co do kwesti sadzenia pewnie nic się nie zmieniło. Nie rozumiem co Ty chcesz im za warunki stworzyć
- BobejGS
- Kontakt:
Świerki i sosny mają małe wymagania glebowe. Rosną nawet na piaskach dlatego wydaje mi się iż wystarczy oczyścić glebę z chwastów wokół miejsca sadzenia i tyle powinno wystarczyć w zupełności 

Z doświadczenia: sosna i brzoza to akurat mało trafne odniesienia, bo one faktycznie rosną na "bele czym" i wilgoci nie wymagają. Za to świerki, o ile jakość gleby nie jest dla nich kluczowa, o tyle wymagają stałej wilgoci aby rosnąć rozsądnie. Przy suszy będą albo marnieć, albo rosnąć po kilka cm na rok w najlepszym razie.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Zgadza się, świerki mają małe wymagania co do stanowiska ale jak każda inna roślina ma wymagania pokarmowe, więc bez niczego tak szybko nie urośnie. NPKMgS - musi być aby w miarę szybko nasza plantacja nadawała się na ścięcie, bo nikt nie będzie czekał 10 lat za nim na piachach urosną świąteczne choinki ;-)
Szkoda że nie pytałeś jesienią to wtedy mogłeś przyorać obornik i na wiosnę jak znalazł - wtedy miałbyś 2 rzeczy w jednym. Teraz możesz ratować się nawozami mineralnymi.
A co do leśników to plantacje są jak najbardziej zasilane, startowo i pogłownie.
Szkoda że nie pytałeś jesienią to wtedy mogłeś przyorać obornik i na wiosnę jak znalazł - wtedy miałbyś 2 rzeczy w jednym. Teraz możesz ratować się nawozami mineralnymi.
A co do leśników to plantacje są jak najbardziej zasilane, startowo i pogłownie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sty 2014, o 09:55
Re: Jak poprawnie przygotować ziemię pod plantację świerka
właśnie chodzi mi o to żeby świerki rosły w jak najszybszym czasie