Choroba peralgoni. PROSZĘ O POMOC!!!!

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ewicja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Choroba peralgoni. PROSZĘ O POMOC!!!!

Post »

Witam.Nie wiem co się dzieje z moja pelargonią. Chyba wzięła ją jakaś choroba . O tu na zdjęciu wszystko widać . tutaj jest link do zdjęcia . http://img36.imageshack.us/i/pelargoniia.jpg/ PROSZĘ O POMOC ; CO TO ZA CHOROBA I JAKIE SĄ NA NIE ŚRODKI
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroba peralgoni. PROSZĘ O POMOC!!!!

Post »

Taka sytuacja zdarzała się i u mnie . Jest to spowodowane tym , że pelargonie są przegrzane , gdy na liściach długo pozostaje woda , słońce mocno operuje i wtedy to ma miejsce robi się jakby zasuszone , liście obumierają . Nie należy też zbyt dużo podlewać , by nie miały mokro , tylko wilgotno . w ogóle pelargonie lubią słońce i wytrzymałe są na niedostatek niż zalewanie wodą . Spróbuj je popryskać środkiem na choroby grzybowe , popytaj w Stacji Ochrony Roślin , lub w dobrym sklepie z chemią ogrodniczą .
Jest bardzo dobra seria środków firmy Bayer . Pelargonii też nie należy sadzić za gęsto .

Poczytaj jeszcze tu ;
http://www.republika.pl/dajewscy/pelargonie.htm#Choroby
ewicja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje za pomoc. Piękny ogród. A wiesz może jak kąkretnie nazywa się ten środek?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję , miło mi .
Popryskaj Miedzianem 50 - jeżeli będzie to zaraza bakteryjna , to możesz jedynie powstrzymać rozwój choroby , liście oberwać , spalić i wtedy oprysk zrobić . Jeżeli jest bardzo zaawansowany rozwój /w zarazy , to niestety uratować roślinę będzie trudno .

Zresztą podałam Ci link , kliknij w niego i wszystkiego dowiesz się szczegółowo .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”