Stworzenie ogrodu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
mariusz27zuk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Stworzenie ogrodu

Post »

Witam wszystkich. Chciałbym zaczerpnąć rad na temat stworzenia ogrodu. Chodzi mi konkretnie o rodzaj ogródka relaksacyjnego. mam do dyspozycji kawałek terenu (około 30m x 20m). chcę aby można było wyjść z salonu na ten ogródek i sobie posiedzieć lub zrobić jakiegoś grilla itp. (wyjście z domu na ogródek już jest). Chciałbym to zrobić sam oczywiście jak najładniej i jak najtańszym kosztem. I dlatego proszę o pomoc. Chciałbym zrobić: jakąś altankę, murowanego grilla, stół z ławkami do posiedzenia na dworze ( z tym będzie trochę gorzej :)), i jakiś ładny płot który odgrodził by taki ogródek od reszty podwórka (ponieważ mieszkam na wsi, a dom mam ładny, ale jest także stodoła i obora itp.) dlatego chciałbym to oddzielić od tej części domowej. Proszę o pomoc,zdjęcia, porady, i wskazówki jak porządnie zrobić wymienione rzeczy oraz ewentualne linki. Jestem w tych sprawach typowym żółtodziobem ale chcę to ogarnąć. Z góry dziękuje :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stworzenie ogrodu

Post »

mariusz27zuk pisze:Chciałbym zrobić: jakąś altankę, murowanego grilla, stół z ławkami do posiedzenia na dworze ( z tym będzie trochę gorzej :)), i jakiś ładny płot
A ja myślałem, że zapytasz o rośliny.... Grunt wyłożysz płytkami? Ile masz czasu? Bo np. przygotowanie ziemi pod trawnik dobrze, jeśli potrwaloby do końca sezonu(zależy jaką masz ziemię!); we wrześniu wysiew, na przyszły rok mamy teren, na którym możemy ustawiać i posadzić cokolwiek, a ten czas wykorzystać na przygotowanie się do tej pracy- pooglądanie projektów w czasopismach i u znajomych, przejrzenie tego co w sklepach...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Stworzenie ogrodu

Post »

mariusz27zuk pisze:Chciałbym zrobić: jakąś altankę, murowanego grilla, stół z ławkami do posiedzenia na dworze ( z tym będzie trochę gorzej :)), i jakiś ładny płot który odgrodził by taki ogródek od reszty podwórka (ponieważ mieszkam na wsi, a dom mam ładny, ale jest także stodoła i obora itp.) dlatego chciałbym to oddzielić od tej części domowej.
Czy ja dobrze rozumuję, chcesz odgrodzić na podwórku część rekreacyjną i to tak aby nie było widać obory i stodoły. A czy nie lepiej zrobić taką część za stodołą, tam miał byś trochę więcej miejsca, a podwórko zostawić tak jak jest. Chyba że w gospodarstwie nie prowadzi się już produkcji czy hodowli, a służy jedynie jako siedlisko.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”