Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Re: Tuje żywotniki brązowieją
co oznacza -j.w.- ??
arq
______________________________________________________________________________________
Z przeznaczeniem nie wygrasz
______________________________________________________________________________________
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
"-j.w-" to znaczy pies
.... a Mirka prosimy o troszkę więcej wysiłku . Nie każdy ( zwłaszcza nowy forumowicz) może zorientować się w takiej wypowiedzi 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
mam coś z tym zrobić czy zostawić jak jest i samo przejdzie ?
arq
Jak się wysuszy, to się wykruszy.
Możesz zresztą wyciąć.
I z psem pogadać
Lenia miałem... ogromnego... to nie było trudne
No dobra, już nie będę...
Możesz zresztą wyciąć.
I z psem pogadać

Lenia miałem... ogromnego... to nie było trudne

No dobra, już nie będę...
pies to sąsiadki zapewne a nie żyje z nią najlepiej to pewnie go tu puszcza jak mnie nie ma w domu wiec ogrodzę tuje i z psem może pogadam 

arq
Re: Tuje żywotniki schną
Proszę o pomoc
Tuje szmaragd 3 letnie.
Do tej pory żadnych problemów.
W tym roku problemy jak na zdjęciach (poniżej). Gałązki schną, te żółte po prostu rozsypują się w dłoni.
Reszta jeszcze w stanie dobrym, ale boję się, żeby schnięcie nie postępowało.
Jeszcze nie nawoziliśmy ich tej wiosny.
Ziemia raczej piaskowa, przygotowana pod thuje (dodatkowo mikoryza). Z wierzchu ładnie przykryte korą.
Czy jedynym powodem schnięcia jest mała ilość wody? Podlaliśmy je teraz solidnie, jutro powtórzymy.
Co jeszcze można zrobić, aby uratować krzaki (razem ok. 60).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tuje szmaragd 3 letnie.
Do tej pory żadnych problemów.
W tym roku problemy jak na zdjęciach (poniżej). Gałązki schną, te żółte po prostu rozsypują się w dłoni.
Reszta jeszcze w stanie dobrym, ale boję się, żeby schnięcie nie postępowało.
Jeszcze nie nawoziliśmy ich tej wiosny.
Ziemia raczej piaskowa, przygotowana pod thuje (dodatkowo mikoryza). Z wierzchu ładnie przykryte korą.
Czy jedynym powodem schnięcia jest mała ilość wody? Podlaliśmy je teraz solidnie, jutro powtórzymy.
Co jeszcze można zrobić, aby uratować krzaki (razem ok. 60).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Żywotnik lubi wilgotną glebę, na piaski raczej jałowce. Może korzenie 'wyszły już' przez te 3 lata poza przygotowane podłoże i teraz cierpią na deficyt wody.Ostatnio był suchy okres.
Jak wyszły, to dobrze...
Gorzej, jak nie wyszły. Skutkiem nawożenia i podlewania miały wszystkiego pod dostatkiem i nie odczuły potrzeby porządnego rozbudowania systemu korzeniowego.
I kilka lat ślicznie. Póki zapasu starczy.A później dwa tygodnie suszy i roślinki padają... albo przechodzi letnia burza i żywopłot leży pokotem.
Gorzej, jak nie wyszły. Skutkiem nawożenia i podlewania miały wszystkiego pod dostatkiem i nie odczuły potrzeby porządnego rozbudowania systemu korzeniowego.
I kilka lat ślicznie. Póki zapasu starczy.A później dwa tygodnie suszy i roślinki padają... albo przechodzi letnia burza i żywopłot leży pokotem.
no tak, ale "głębiej" ukorzeniając się na pewno mają więcej wody, niż bliżej powierzchni gleby. ziemię wymieniłem na głebokość jakichś 50-70 cm. niżej jest głownie ił.selli7 pisze:Żywotnik lubi wilgotną glebę, na piaski raczej jałowce. Może korzenie 'wyszły już' przez te 3 lata poza przygotowane podłoże i teraz cierpią na deficyt wody.Ostatnio był suchy okres.
no to masz dokładnie to samo co u mnie
tylko co i dlaczegodago pisze:no to masz dokładnie to samo co u mnie
witam serdecznie
czy ktoś podpowie co się dzieje z tym iglakiem?
martwi mnie to bardzo, gdyż ma około 3m wysokości i nie chciałbym go stracić - jak go ratować?
zaczęło się w tym roku
niedawno dostał łyżkę stołową nawozu do iglaków (ale te brązowe było przed),
a trochę wcześniej podlałem go czymś na fytoftorozę

do tego czubek ma zwiędnięty i to brązowienie jest tylko po jednej jego stronie, południowa jest zielona
na razie tylko podlewam
żadnych pasożytów nie zauważyłem
czy ktoś podpowie co się dzieje z tym iglakiem?
martwi mnie to bardzo, gdyż ma około 3m wysokości i nie chciałbym go stracić - jak go ratować?
zaczęło się w tym roku
niedawno dostał łyżkę stołową nawozu do iglaków (ale te brązowe było przed),
a trochę wcześniej podlałem go czymś na fytoftorozę

do tego czubek ma zwiędnięty i to brązowienie jest tylko po jednej jego stronie, południowa jest zielona
na razie tylko podlewam
żadnych pasożytów nie zauważyłem
u mnie nie brązowieją tylko jakby blakną