Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: surmia
Wiosna w tym roku opóźniona to i surmie później ruszą
Czekaj spokojnie, moja też jeszcze uśpiona

Czekaj spokojnie, moja też jeszcze uśpiona

Ja w zeszłym roku siałem nasionka i do zimy miały już ok 10 cm pozostały w gruncie
bez żadnych okryć, jak na razie nie ma żadnych oznak życia
Chyba dosieję pozostałe nasiona, tylko tym razem w doniczki i zabezpieczę na zimę.

-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problemy z katalpą
czyli kiedy mniej więcej spodziewać się pączków? kupiłam 2 badyle wsadziłam i teraz chodzę co dzień i czekam na pąki.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj IWONKO, czekać, aż rozpocznie wegetację, jest to roślina wrażliwa na przymrozki ( pąki i liście) więc chyba lepiej że się nie śpieszy z rozpoczęciem wegetacji, i wtedy jej okrywać. Pal licho teraz , Twoje drzewko można by jeszcze okryć, ale już z moim były by trudności w okryciu przed przymrozkami. Katalpa w ciągu tygodnia potrafi z gołych gałęzi zamienić się w piękne zielone drzewo.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Dzisiaj zobaczyłam pierwsze ślady życia na mojej surmii. Niesamowicie mnie to ucieszyło
. To była ostatnia roślina, na której start czekałam. Czyli mogę napisać, że żadnych strat pozimowych nie ma
( mimo braku jakiegokolwiek zabezpieczenia).

Mam ochotę kupić katalpę "Aurea", ale w mojej okolicy jest tylko szczepiona na wysokości 1.20 albo wyżej, z dwoma patykami sterczącymi w przeciwnych kierunkach. Pani sprzedająca stwierdziła, że dorośnie mniej więcej do 4x4 metry. Czy katalpę można też kupić 'normalnie', jako drzewo rosnące 'od dołu'. Jak to jest, oświećcie mnie, zupełnego laika w tym względzie.
Bożena
Bożena
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Moja duża katalpa nie była szczepiona. Aktualnie wystaje ponad kable energetyczne ale wygląda na to że już wyższa nie będzie (nie wiem na jakiej wysokości są kable ale tak na oko z 7 metrów będzie...) Dwuroczna sadzonka zimowała w gruncie i ma już zielone listki.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Moje katalpy dały znak życia z tydzień temu. Teraz lada chwila rozwiną im się liście. Malutka ma około 2,5 roku i zimowała już w gruncie. Duża ma chyba z 10-12 lat i jest co najmniej dwa razy większa niż katalpa Tadeusza ze zdjęcia powyżej.
No właśnie nie wiem, jak szczepienie wpływa na pokrój/ wzrost/ wysokość tej rośliny.
Katalpę można kupić jako drzewo rosnące od dołu ale to są tylko gatunki, a odmiany jak Aurea są szczepione. Bardziej na wygląd przyszły tej rośliny wpłynie jej formowanie przez pierwsze lata niż fakt że była szczepiona. Widziałem dużo takich katalp (w sensie Aurea) i rosły takie same jak zwykłe katalpy, na wysokość i szerokość. Nie ograniczana dorośnie spokojnie do 6-7 m wysokości i tyle samo średnicy korony.
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
u mnie dalej badyle bez pączków
dam im czas do czerwca..

Wow to niezła już jest jak na roślinkę z nasionka:) a po ilu latach, to znaczy ile miała lat kiedy pierwszy raz zakwitła? Mam też 6-letnią z nasionka, może w tym roku zakwitnie wreszcie...
Zastanawiałem sie nad tym już pisząc poprzedniego psta.... hmmmm... coś koło 8, ale sam dobrze nie pamiętam.