Proszę o opinię na temat produkcji kompostu.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
pieczara2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2011, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o opinię na temat produkcji kompostu.

Post »

Witam Szanownych Forumowiczów.Planuję rozpocząć produkcję i sprzedaż kompostu.Ma on być produkowany na bazie podłoża pieczarkowego,gnojowicy i kilku innych dodatków.Dodam,że produkcja ma odbywać się w profesjonalnym zakładzie-kompostowni w zgodzie z przepisami po uzyskaniu certyfikatów,norm,zezwoleń etc.Przy współpracy Akademii Rolniczej mam już wstępnie opracowaną technologię kompostowania,pozostaje tylko wybór metody ale to już szczegóły techniczne.W związku z tym mam do Was pytanie- zakładając że będzie to czysty kompost (nie ziemia kompostowa) spełniający normy krajowe i unijne,bogaty w mikroelementy,próchnice,NPK itd. czy taki produkt ma rację bytu na rynku?Jaka powinna być forma sprzedaży- luz w opakowaniu 10l,50l,Big-bag,czy może postać granulatu-peletu,czy cena ok.15zł za 50l.byłaby realna? Proszę o wszelkie opinie i uwagi,z góry dziękuję.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Proszę o opinię na temat produkcji kompostu.

Post »

Czysty kompost! No to ja już się w kolejce ustawiam. Worki nie za duże np 20- litrowe do 50l. Działkowcy to przeważnie emeryci a młodszy osobnik dwa wory na ramiona weźmie.
Granulowanie, wg mnie zbędne, tylko koszty podskoczą, chociaż .....,mniejszy worek ale za to z granulatem.
Może inni się też wypowiedzą?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Ja zadam pytanie: To najpierw otwierasz działalność, a dopiero później sondujesz rynek ?

Chyba, że tutaj to kolejny przystanek w zdobywaniu wiedzy nt. potencjalnego odbiorcy.

Ja też bym był za workami do 50L. Big Bagi to tylko, jeśli znajdziesz dużego odbiorcę na tzw. pakowanie Twojego kompostu w jego opakowanie. Inaczej nie ma sensu.

PS: Jakbyś szukał pracownika do produkcji lub nadzoru produkcji to daj znać.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Sądzę, że wiele osób skorzysta z Twojej oferty, bo nie każdy ma miejsce na kompostownik. Worki 20 - 50 litrów. Na pewno nie granulat, ja na przykład chętnie posadziłabym pomidory w donicach w kompoście :) Napisz skąd jesteś i kiedy rozpoczniesz produkcję.
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Tak... ;:138 ja też ustawiam się w kolejce po ten czysty kompost ;:138 ale ja detalistka jestem,więc dobrze byłoby obok hurtowego zbytu uruchomić również sprzedaż internetową ...tak jak z nawozami bywa ...
Jestem przekonana,że większość z nas wie co to znaczy 'czysty kompost" i rzucimy się na Twoją produkcję ...
daj nam tylko namiary .
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja uważam,że opakowania powinny być bardzo urozmaicone. Zaczęłabym od 5 litrów, 10, 15, 30, 50.
Waleria
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

pieczara2 pisze:Planuję rozpocząć produkcję i sprzedaż kompostu.Ma on być produkowany na bazie podłoża pieczarkowego,gnojowicy i kilku innych dodatków.
Chciałam zapytać o szczegóły - co dokładnie będzie wchodziło w skład, znaczy na bazie czego on będzie?

Doczytałam w necie, że podłoże pieczarkowe to słoma żytnia lub pszenna, pomiot kurzy i gips (całość po fermentacji i pasteryzacji). Chcesz do tego dodać gnojowicę - jaka to będzie gnojowica? od świń? a te dodatki to jeszcze coś co będzie kompostowane? Czy to wszystko będzie "pasteryzowane"?
pieczara2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2011, o 19:13

Post »

Witam.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.Co do niektórych pytań to pokrótce -co do sądowania rynku to i owszem ale w stosunku do klientów 5-50 lit.,bo to Oni są gwarancją rentowności-setki sklepów ogrodniczych w całym kraju.Z odbiorcami większymi(szkółki,nadleśnictwa,producenci trawy,gospodarstwa ogrodnicze)wstępnie temat mam omówiony.Skład kompostu do końca jest sprawą otwartą i elastyczną,najważniejszy jest efekt końcowy,nie jest to takie proste-uzyskać odpowiedni skład,strukturę,powtarzalność i oczywiście fazę termofilną na etapie produkcji,potem jeszcze kondycjonowanie itd.Musi to być "gnój,że palce lizać"-zawsze tak mówię.Co do terminu rozpoczęcia to wszystko zależy od "papierów" -pozwolenia,uzgodnienia,opinie,odory,odcieki,badania itd.[jestem w trakcie], na zgodzie ministra rolnictwa kończąc-mają zmienić przepisy[złagodzić]ale kiedy?Czasami urzędnicy patrzą na mnie jak na wariata i widzę w ich oczach "czego on chce? i skąd mam to wiedzieć" i jak słyszą kompost to mdleją.Cały czas mam wątpliwości czy wszystko się uda bo cała inwestycja to ponad 400 000 ale jest wesoło.Na razie tyle,jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.Tomasz.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tomku, życzę Ci abyś odniósł sukces (nie ukrywam, że mam w tym swój interes - czysty kompost na działkę!) ;:109
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja życzę sukcesu z pobudek czysto patriotycznych - jak widzę ziemię do kwiatów nie polską, aż "wątroba mnie do góry kopytami staje".
Waleria
sid2011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2011, o 12:02

Post »

Witam,też myślę o produkcji kompostu lub ziemi kompostowej ale na małą skalę,jeszcze nic dokładnie nie mam w planie,jedyne co mam to konie a co za tym idzie...no wiadomo,sama używam mojego kompostu suchego i rozpuszczonego w wodzie z pokrzywą i daje świetne rezultaty,rośliny są duże,dorodne a przede wszystkim nie chorują,ponieważ są mocne i silne,sztuczny nawóz blednie przy naturalnym,przekompostowany nawóz pachnie żyzną ziemią i bardzo istotne nadaje się do każdej rośliny róży,iglaków,drzew owocowych...itd.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podaj region, gdzie mieszkasz, to może zaczną zgłaszać się Forumowicze po to końskie "złotko" i będziesz miała dochód bez pracy. W naszej okolicy bydlęcy nawóz też ma swoją cenę, i nawet nie tak małą.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”