Trawa z metra - problem ( trawa w rolce)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Davidprg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2009, o 20:21

Trawa z metra - problem ( trawa w rolce)

Post »

A więc mam tzw. trawę "z metra" ( trawnik w rolce ), była położona 3 tygodnia temu przez firmę zakładającą trawy, była ona koszona 3 razy już, z początku był piękny ciemno zielony kolorek a teraz z każdym koszeniem coraz bardziej choruje, w ogóle żółknie, nie wiem co może być z tym nie tak. Ma zapewnioną dobrą wilgoć + proszę mi nie podawać tutaj linku do zbioru porad o trawach, bo czytałem już większość i nie było tam takiego problemu jaki występuje u mnie.

Proszę o pomoc, z góry dziękuje :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie podam :P :P :P

A jak ta firma przygotowała ziemię POD trawnik? Co jest pod tym dywanem z rolki?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Davidprg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2009, o 20:21

Post »

a wiec ziemia zostala wyczyszczona i wygrabiona a nastepnie firma posypala nawoz granulowany i potem polozyli i podlali.trawke...pisze z konsoli sry za pl znaki.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A że pada na okrągło nawóz się wypłukał zanim korzenie trawy do niego przerosły....
Sypnij jakiś nawóz.
Zresztą mokro to i nie chciało się jej głębiej ukorzenić.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Trawa z metra - problem ( trawa w rolce)

Post »

Firma kładąc trawnik z rolki przed rozwinięciem trawy powinna przygotować podłoże tak jak do siania trawy. Chyba że w umowie było tylko zerwanie darni i rozwinięcie trawy ?

Przygotowanie terenu pod trawę w rolce:

Zniszczenie chwastów trwałych ( oprysk ) w przypadku gdy na terenie nie rosła trawa np. teren po wybudowaniu domu itp. gdzie punktowo zarastają chwasty.

zrywamy darń gdy na terenie znajduje się trawnik

spulchniamy ziemię kopiąc ręcznie szpadlem lub mechanicznie w zależności od dostępu.

W zależności od struktury ziemi nie robimy żadnych dodatków lub dodajemy torfu a w przypadku gliny piasku.

Następnie sypiemy nawóz długo działający do trawy.

równamy teren grabiąc ręcznie lub mechanicznie

wałujemy

wyrównujemy nierówności

ponownie wałujemy ( chyba ze po pierwszym wałowaniu jest idealnie wtedy wystarczy raz )

rozwijamy trawę

szczelnie dociskamy warstwy

wałujemy trawę po położeniu

podlewamy

to tyle

jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”