Zosieńko, choćbym nie wiem jak chciała pomóc, to nie podejmuję się
pewnego podania odmiany - moge tylko zgadywać
U mnie to zdjęcie jest w karminowej czerwieni ( może takie ustawienie monitora?).
A to, czy Twoja pięknota tworzy owoce, czy kwitnie ciągle, bez przerwy az do mrozów, czy jest sztywnołodygowa, czy mięciutka z tendencją do kładzenia się bez podpór- TO wiesz tylko TY.
Ja, tych danych ze zbliżenia kwiatu i dalekiego pokroju krzewu- nie odczytam
Poza tym, weź po uwagę zmienność róż, w zalezności od nasłonecznienia ( zwykle jaśniejsze płatki i krótszy okres trzymania kwiatu),
pochodzenia i licencji.
Julia podała parę ważnych cech swojej wielkokwiatowej amarantki i po przejrzeniu paru encyklopedii, podobnych ze zdjęcia było ok. 20 odmian!!!! Ale mocno pachnąca, stożkowa w półrozkwicie, o 15 cm, z pąkami na kształt kropli wody, z jaśniejącym rantem, półpełna, miseczkowa i o mniej niż 50-ciu płatkach, rabatowa i wielokwiatowa , i z niewielką ilością kolców - to RACZEJ Księzniczka Aleksandra
Ale z pewnością,wie to tylko producent, a producenci chcą teraz nie " odgadywania " na oko( bo podobnych jest kilkadziesiąt), tylko testu DNA !hmmmmm
Np.New Dawn - z założenia producenta i twórcy - powtarza parokrotnie, ale...zaszczepiona przez innego ogrodnika na podkładce długopędowej, o szybkim wzroście....bywa często tylko RAZ kwitnącą - jak podkładka botaniczna/ dzika. To samo może byc także z Sympethie.
Własnokorzeniowe są słabsze, ale zachowują cechy kwitnienia wzorca odmianowego, zaszczepione na podkładkach botanicznych sa silne, mocno rozrośniete, ale często przejmują cechy podkładki np. małe kwiaty lub jednokrotność kwitnienia, itp.
Dlatego jeśli chcemy kwiatki, "jak z łobrazka

", to warto kupowac w renomowanych, licencjonowanych szkółkach, gdzie dostajemy przewidywalny materiał, powtarzający cechy wzorca. ( Tak, jak z psami rasowymi).
A to, że zamiast Niny Weibull, kupujemy Ninę, a zamiast Flamingo -Flamengo, albo po prostu różę żółtą - tez o czymś świadczy...
Dla niedomyślnych, że produkuje się coś co " jest podobne do wzorca" ?
A prawie, robi wielką różnicę