Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Post »

A ja dziś pouszczykiwałam po dwie sadzonki i spróbuję ukorzenić do przezimowania na stryszku :uszy
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje przez całe lato nie kwitły,a teraz wysyp pąków.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Serio ? :shock: Ja jak swoje z ryneczku przyniosłem w maju , w pąkach to się rozszalały a od połowy sierpnia już się brzydkie robiły... :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Grazka-M, świetne informacje ;:138 . Bardzo Ci dziękuję ;:108 . Czytałam gdzieś, że niektórzy zimują jak pelargonie, ąle rzeczywiście kłopotliwe może być sadzenie dużych brył korzeniowych. W tamtym roku próbowałam przezimować w folii, ale się nie udało. Teraz część spróbuję dobrze przykryć i zostawić w gruncie. Tegoroczne samosiejki posadzę do skrzynki, ponieważ są nieduże i spróbuję przechować na klatce schodowej. Zastanawiam się tylko czy je przyciąć, a jeżeli już to na jaką wysokość. Mam też już pobrane sadzonki, stoją w wodzie w folii i zaczynają puszczać korzonki. Może coś się uda 8-) . Te siane zakwitły dopiero w połowie lipca, a chciałabym wcześniej.
Pozdrawiam serdecznie,
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Ja siałam w domu, ale dopiero 30-go marca. Samosiejki nie zakwitły jeszcze, mają pąki, dlatego myślę, że je przesadzę do skrzynki. Gorzej z trzymaniem z dala od światła, bo u mnie w bloku klatka schodowa przeszklona ;:14 .
Pozdrawiam serdecznie,
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno ;:196 dzięki, świetne informacje, na pewno bardzo przydatne. Moje sadzonki w wazonie z wodą, myślę, że korzonki powinny pojawić sie za kilka (-naście) dni
Moje rośliny posadziłam na końcu kwietnia i w maju. Kwitły z malutką przerwą całe lato, rozrosły się w dość duże kepy, a posadzone były w cięzką i zlewną ziemię, więc nie wiem czemu mogę przypisać taki sukces uprawy. Nie wyrósł i mizernie kwitł tylko żółty, choć też na tej samej rabacie.
Tak jak ty przechowujesz oste..., tak ja chcę spróbować przezimować na stryszku złocienie, może uda się im podrosnąć w formę drzewkową.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Witam.
Mam problem.Proszę o pomoc.Gniją mi siewki osteospermum.
Nasionko wykluwa się a potem nachodzi je biały nalot i się rozlatują.
Tylko kilka sztuk puściło listki właściwe.
Nie wiem co jest nie tak? za zimno? za mokro?
W zeszłym sezonie również wysiewałam i nic takiego się nie działo.
Miałam 100% wschodów zdrowych i ładnych.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

kiedyś miałam podobny problem, pomogło leekie wyprażenie ziemi, bo być może w podłozu sa jakieś grzyby i one atakują siewki ...
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Przepikowałam je do nowych pojemników.
Uratowałam tylko 9 sztuk.
Na razie wyglądają zdrowo.
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

A ja w ostatnią sobotę będąc w lidlu natknęłam się na nasionka osteospermum, kupiłam je i od razu wysiałam, wiem, że już pewnie na nie trochę późno, ale zaryzykowałam (chciałam je wysiać wcześniej, ale nie spotkałam się z tymi nasionkami w miejscu gdzie się zaopatrywałam). Dodatkowo czytając w tym wątku, że kilku osobom nic z tych lidlowych nasionek nie wyszło i tak wątpiłam w powodzenie moich, a tu proszę dziś miło mnie zaskoczyły...po 6 dniach już 5 z 15 nasionek wykiełkowało :D Oby teraz brały się szybko do roboty, żeby nadgonić moje spóźnienie :lol:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Super, masz fuksa:) Bo ja dwa lata próbowałem w zeszłym roku 4 czy 5 paczek nasion i nic, nawet jednej roślinki, więc w tym roku sobie po prostu podarowałem. Dziś widziałem u siebie w ogrodniczym osteospermum i zastanawiam się czy jednej nie kupić i ukorzenić następnych kilku z pędów wierzchołkowych:) I mieć w ten sposób kilka roślinek:)
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Też tak właśnie pomyślałam, że mam fuksa, bo wysiałam z myślą co będzie to będzie, a dziś jest ich już 8 :wink: Ja próbowałam jesienią z sadzonkami osteospermum, ale niestety poniosłam klęskę na całej linii, bo żadna z chyba kilkunastu mi się nie ukorzeniła :roll: ale to pewnie z mojej winy, bo jakoś tak zapominałam o podlewaniu :oops: także Marcinie próbuj, a ja chętnie będę podpatrywać :lol:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety też nie udało mi się przezimować moich stokrotek :( , ale wysiałam nasionka zabrane z moich roślin, które rosły u mnie w ubiegłym roku. Co prawda siałam dopiero w ubiegłym tygodniu, ale nasionka już pięknie kiełkują :tan
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Heh właśnie sieje w ziemi do rozsad. Mi się wydaje, że być może nasionka były stare czy coś. W każdym razie nigdy mi nawet jedna sieweczka nie wzeszła:(
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Czy osteospermum oprócz kolorów kwiatów różni się również wielkością krzaczków liści itp?? Bo kupiłam kilka sadzonek, o różnych kolorach kwiatów, od różnych producentów i tak na prawdę każdy producent miał inne wielkości liści itp. Czy to tylko kwestia warunków uprawy i latem się zrównają?? Bo niektóre są połowę mniejsze nawet, i mają dużo drobniejsze listki, a wszystkie już kwitną.
Jutro za dnia może porobię im zdjęcia aby tą róznicę pokazać.
Pozdrawiam majowo :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”