Doniczki nie ma za małej cycasy lubią ciasnotę w doniczkach (doniczka powinna być o 4-5 cm większa w średnicy od średnicy kłodziny) ma jedynie za ciepło i za mało wody bo ziemia wygląda na skamielinę, możesz wyjąć go delikatnie z doniczki tak by nie uszkodzić korzeni obkruszyć trochę tej ziemi po bokach i od spodu a następnie w tej samej doniczce podsypać świeżej ziemi posadzić cycasa i uzupełnić nową ziemią pustą przestrzeń po bokach, jeżeli nie stoi w chłodniejszym klimacie należy zwiększyć mu troszkę dawkę wody, możesz również po ponownym posadzeniu zasilić go czystym nierozcieńczanym biohumusem wlanym na wilgotną ziemię. Codziennie w porannych godzinach lekkie zraszanie letnią odstana wodą lub woda destylowaną o temp. pokojowej.
Dzięki, dzięki, dzięki!
Już nie mogę się doczekać!
Aspidistry starczy na pewno i dla Ciebie, tylko muszę pójść po nią na szaberek do pracy, nie wiem kiedy, bo jestem na urlopie wychowawczym, ale postaram się jak najszybciej.
Śliczności... Przepiękna ta diffenbachia, muszę sobie w końcu zafundować taką z podobnym wzorkiem A trzykrotka wspaniale Ci się rozkrzewiła, moja ma dopiero 3 pędziki na krzyż, podstawię ją pod monitor, może się zawstydzi ;)
Dzięki Kari moja trzykrotka stoi teraz na parapecie, ale jak była na kwietniku to troszkę słabiej rosła . Zauważyłam, że jak sie ją trochę przesuszy to szybko zaczyna marnieć .
Pozdrawiam