Fasolka szparagowa cz.1
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa
No dobra 'raz kozie śmierć', posieję jedną turę w nadchodzącym tygodniu bezpośrednio do gruntu. Dzięki Ellu, a nóż będę szczęśliwą posiadaczką wczesnej fasolki. Ale tą w tunelu też posieję i porównam.., przynajmniej będzie ciekawie. 

pozdrawiam, Anita
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uzupełniłem dane w profilu, jestem z lubelskiego.
Siejąc fasolkę w kilku turach na własne potrzeby można pozwolić sobie na wczesne wysiewy, najwyżej stracimy pół torebki nasion a można zyskać o tydzień wcześniejsze zbiory. Dla mnie warto, nawet w lubelskim, gdzie ryzyko przymrozków na początku maja jest całkiem realne.
Siejąc fasolkę w kilku turach na własne potrzeby można pozwolić sobie na wczesne wysiewy, najwyżej stracimy pół torebki nasion a można zyskać o tydzień wcześniejsze zbiory. Dla mnie warto, nawet w lubelskim, gdzie ryzyko przymrozków na początku maja jest całkiem realne.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
O, to witaj sąsiedzie
W takim razie idę za sugestią Eli i Twoją i posieję jeszcze przed świętami.

W takim razie idę za sugestią Eli i Twoją i posieję jeszcze przed świętami.

pozdrawiam, Anita
- asza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 20:25
Ja moje fasolki dzis odkryłam bo było piękne słoneczko juz je dobrze widac.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja dzisiaj ,tak jak planowałam wysiałam fasolkę, dwie odmiany i wysiałam również fasolę jaś karłową po raz pierwszy, wszystko zabezpieczone, póki nasionka nie skiełkują, nie groźne są im niskie temperatury, u mnie w opolskim tez czasami potrafi przymrozić w maju.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Uważajcie na nocne wychłodzenie, bo przy pogodnym niebie przy gruncie temperatura spada do -1 st. C.
Tomek
- asza
Napiszcie czy jak nie odkryje fasolki to moze sie zaparzyc pod włokniną jak jest bardzo cieplo? Dzisiaj odkryłam jest już taka duża i nawet jest fajniejsza po całym dniu słonecznym ale na noc przykryłam. Tak sie narobiłam ze chętnie bym jej nie odkrywała codziennie. 

- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Włóknina nie zaszkodzi póki fasola nie kwitnie. Jeżeli nie chcesz nic robić przy włókninie, to zostaw ją koniecznie na fasoli.
Tomek
- asza
Słyszałam ze miedzianem sie pryska fasolke jak ma 1,5 cm moja jest juz wieksza jak myslicie popryskac już?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A po co ?
Przecież chyba chcesz zjeść tą fasolkę :P
Przecież chyba chcesz zjeść tą fasolkę :P
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Popieram, chemię stować tylko tam gdzie trzeba, pryskane dostepne bez ograniczen w sklepach na na targowiskach.
Szparagówkę można siać non-stop do połowy lipca. Jeżeli padnie jeden wysiew ,to będzie następny, więc nie ma potrzeby pryskać. Ale na ten luksus można sobie pozwolić na 10 m2 ale nie na 0,5 ha .asza pisze:Słyszałam ze miedzianem sie pryska fasolke jak ma 1,5 cm moja jest już wieksza jak myslicie popryskac już?
Pozdrawiam
- Gosiek11
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
Hej jestem tu nowa.
Mam posianą fasolkę w domu w malutkich doniczkach. Siałam ją na początku kwietnia a już mi kwitnie
Przecież muszę czekać przynajmniej do 10 maja by ją wysadzić na działce a ona już kwitnie
Poza tym chciałam chciałam zapytać czy fasolkę się obrywa? Uszczykuje? By się rozkrzewiła? Bo ona idzie bardziej na wysokość i ma dosłownie po 2 -3 odnogi i na nich po kilka kwiatków.
Poproszę o porady

Mam posianą fasolkę w domu w malutkich doniczkach. Siałam ją na początku kwietnia a już mi kwitnie

Przecież muszę czekać przynajmniej do 10 maja by ją wysadzić na działce a ona już kwitnie

Poza tym chciałam chciałam zapytać czy fasolkę się obrywa? Uszczykuje? By się rozkrzewiła? Bo ona idzie bardziej na wysokość i ma dosłownie po 2 -3 odnogi i na nich po kilka kwiatków.
Poproszę o porady

Fasoli się nie uszczykuje . Teraz, to nie wiem czy zniesie przesadzanie, jeżeli już kwitnie. A, że wysoka- bo wybiegnięta. Trzeba wysiać następną do doniczek albo zaryzykować siew do gruntu lub poczekac z siewem do św Stanisława.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- asza
Ja musze popryskać na robaki moją fasolke ale niech przestanie padac.