Storczykowa Chatka
Re: Storczykowa Chatka
Nieważne jaka nazwa, ważne, że ślicznie kwitnie! Ale Ci dendrobium szaleje, tyle przyrostów 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko,nowość śliczna,pędzika nie widzę
,za to widzę,że dziadek był pszczelarzem.Lubisz miód?

moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Moniko
, to dendrobium jest zdecydowanie w moim guście i w końcu je mam
Kasiu
, przyrostów naliczyłam 12
Darku
, pędzik to taka mała kropeczka na dole między korzeniami
Kiedyś na wsi prawie każdy miał kilka uli. Smaku miodu, który stał w garnku na piecu w domu mojego dziadka, nigdy nie zapomnę
.

Kasiu

Darku

Kiedyś na wsi prawie każdy miał kilka uli. Smaku miodu, który stał w garnku na piecu w domu mojego dziadka, nigdy nie zapomnę

- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Śliczne Dendrobium, a ilość przyrostów na Dend. phalaenopsis
Ja pędzik widzę 

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne żółto-pomarńczowe dendrobium 
Dendrobium phalaenopsis nieźle rośnie, czym go Karmisz?
Dłuższą chwilkę musiałam się przyglądać fotce i chyba wreszcie zobaczyłam tę "kropkę-pędzik"

Dendrobium phalaenopsis nieźle rośnie, czym go Karmisz?
Dłuższą chwilkę musiałam się przyglądać fotce i chyba wreszcie zobaczyłam tę "kropkę-pędzik"

- lucynaf
- 1000p
Basiu
to dobrze, że widzisz pędzik, bo już się obawiałam, że mam omany wzrokowe
Justynko
, to dendrobium jest karmione jak wszystkie
, pozostałe rosną normalnie, z jednej przekwitającej pseudobulwy jedna, dwie nowe. Różnica jest tylko w wielkości doniczki, nie miałam akurat normalnego rozmiaru i wsadziłam je w większą, co się wiąże z rzadszym podlewaniem, bo wolniej przesycha.

Justynko

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Dendrobium piękne, ale na tym Phal. nie ma żadnego nowego pędzika... Na samym dole widać jakby jakiś stary zaczątek, ale jeśli to jakaś stara resztka, która nie wyrosła, to on nie urośnie.
- lucynaf
- 1000p
Dusiu, to nie jest stare, bo ja tego storczyka codziennie prześwietlam
, bardzo czekam na jego kwitnienie, bo to jeden z moich ładniejszych i jestem ciekawa czy zakwitnie tak samo
.

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
A błyszczy się czy jest matowe? Ale nowy pęd raczej by nie wyrósł tak nisko. Nowe pędy zawsze się pojawiają wyżej niż stare. Na przykład u Vand nowych pędzików trzeba szukac kilka liści nad najwyższym starym pędem, bo poniżej starego pędu nie wyrośnie. Nie wiem, czemu tak jest, ale zawsze nowe pędziki zarówno u Phal. jak i Vand znajdowałam wyżej niż poprzedni pęd.
- lucynaf
- 1000p
Dusiu i wszystko się zgadza, błyszczy się, a pęd na nim rósł tylko po drugiej stronie, niżej. Puścił u mnie mnóstwo pięknych korzeni i chyba 5 wielkich liści, ale kwitnienia nie było od roku.
Poszłam sprawdzić, z tej strony też jest pozostałość po pędzie poniżej tego cosia.
Poszłam sprawdzić, z tej strony też jest pozostałość po pędzie poniżej tego cosia.
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- lucynaf
- 1000p
Marysiu
, dziękuję. Ja jednak się łudziłam, że jest pomarańczowe
, bo słyszałam, że jest trochę łatwiejsze. Piękne są oba
, to Twoje kwitnienia ? Napisz mi proszę swoje spostrzeżenia
.

-
- 200p
Niestety nie mam doświadczeń ze Stardustami ale wejdź na http://www.Ro ślinmenażeria tam są podane zasady opieki. Moje bidule zostały kupione nie dawno po 10zł, kończą kwitnienie, przesadziłam je , miały po dużej garści zditego mchu w korzeniach. Na razie traktuję je tak jak inne dendrobia, w maju pójdą na balkon. Pojawiły się maleńkie przyrosty.
- lucynaf
- 1000p
Marysiu, czytałam już wcześniej ''Roślin menażeria'', miałam nadzieję, że masz już swoje kwitnienia i napiszesz, że oba są łatwe
. Gdzie Ty kupiłaś takie cuda po 10 zł ? I dlaczego nie masz wątku storczykowego ? 

-
- 200p
Czasami jak uda mi się rano wstać zaglądam na giełdę kwiatową i trafiłam w jednym stoisku na przecenę. To były ostatnie sztuki kończące kwitnienie. O ile Chyomi jest często dostępne to tego Ptaka spotkałam po raz pierwszy. Storczykami zajęłam się od listopada ubiegłego roku, moje doświadczenia są żadne, zdjęcia moje wstyd pokazywać. Dobrze rosną u mnie dendrobia, mam 4 nobile, Berry Oda ,phal no i te dwa Stardusty.Poza tym trochę phalaenopsisów.