Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
Przepiękny garnek z kieszeniami 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Cudowne zakupy. Bardzo podobają mi się te pełne :P
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Ewelino takie zakupy wszyscy kochamy,a jeszcze takich piękności to nie sposób ominąć...
Prawdziwa wiosna u Ciebie,na rabatach ład i porządek,czemu ja nie jestem tak konsekwentna w nasadzeniach i ciągle mam misz-masz
...
Prawdziwa wiosna u Ciebie,na rabatach ład i porządek,czemu ja nie jestem tak konsekwentna w nasadzeniach i ciągle mam misz-masz

Ciekawy pomysł z ogródkiem ziołowym w garnkach
Tak swojsko 

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...Ewelinko
czy można przyciąć młodziutką forsycję po przekwitnięciu ,którą posadziłam miesiąć temu...
...garnki w ogrodzie fantazja...

...garnki w ogrodzie fantazja...

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cieszę się ,że do mnie zaglądacie , chwalicie , pytacie...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz nowe zdjęcia :
Lubię kwiatki we wszystkich odcieniach żółci - dobrze się prezentują w moim nie najjaśniejszym , cienistym ogrodzie . Teraz , wiosną , do FORSYCJI, OMIEGÓW, żółtawych TULIPANÓW , PSZONAKA , SZCZODRZEŃCA , który już niebawem zakwitnie, BRATKÓW ze złotym oczkiem dodałam złoty BIDENS WIELKOKWIATOWY( UCZEP) , któremu znowu absolutnie nie mogłam się oprzeć !
Donica po lewej stoi pod krzewem ŚNIEGULICZKI, a wiklinowy kosz pośród TOJEŚCI ROZESŁANEJ , która też niebawem zakwitnie ( oczywiście na żółto)
Coraz ładniej robi się na skalniakach , coraz bardziej kolorowo :
Kwitną bielutkie STOKROTKI i fioletowy ŻAGWIN

Tu dwa widoczki - po lewej AGAWY BIAŁOOBRZEŻONE , które dostałam jako małe sadzoneczki od Miiriam

Tę AGAWĘ wkopałam z donicą na rabatkę. Obok - SKALNICA rozwija karminowe kwiatuszki .

Jeśli chcesz , by ładnie się zagęściła to nawet trzeba ja przyciąć (o minimum 1/3 długości gałązek) i to jak najprędzej po przekwitnięciu. Potem mocno podlać . Zobaczysz , wypuści wiele nowych gałązek , które następnej wiosny obsypią się kwiatkamilora pisze:...Ewelinkoczy można przyciąć młodziutką forsycję po przekwitnięciu ,którą posadziłam miesiąć temu...
![]()

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz nowe zdjęcia :
Lubię kwiatki we wszystkich odcieniach żółci - dobrze się prezentują w moim nie najjaśniejszym , cienistym ogrodzie . Teraz , wiosną , do FORSYCJI, OMIEGÓW, żółtawych TULIPANÓW , PSZONAKA , SZCZODRZEŃCA , który już niebawem zakwitnie, BRATKÓW ze złotym oczkiem dodałam złoty BIDENS WIELKOKWIATOWY( UCZEP) , któremu znowu absolutnie nie mogłam się oprzeć !

Donica po lewej stoi pod krzewem ŚNIEGULICZKI, a wiklinowy kosz pośród TOJEŚCI ROZESŁANEJ , która też niebawem zakwitnie ( oczywiście na żółto)

Coraz ładniej robi się na skalniakach , coraz bardziej kolorowo :

Kwitną bielutkie STOKROTKI i fioletowy ŻAGWIN

Tu dwa widoczki - po lewej AGAWY BIAŁOOBRZEŻONE , które dostałam jako małe sadzoneczki od Miiriam

Tę AGAWĘ wkopałam z donicą na rabatkę. Obok - SKALNICA rozwija karminowe kwiatuszki .
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko
Tak się cieszę, że Ci pięknie rosną
I ten skalniak - taki ładny ..dostojny ...
Jeżeli chcesz inne odmiany rojników - to chętnie Ci podeślę
tych akurat mam trochę
Karminowa skalnica - rewelacja ...
Ale najbardziej podobają mi się pełne prymulki - że też ja nigdzie nie mogę na nie trafić ... ech
U mojego szczodrzeńca po zimie obudziły się tylko 3 pędy - reszta przemarzła .. ale i tak się cieszę tym , co mam
Nie znalazłam fotki twojego ciemiernika - czy zakwitł? A może ja przeoczyłam ....

Tak się cieszę, że Ci pięknie rosną

I ten skalniak - taki ładny ..dostojny ...
Jeżeli chcesz inne odmiany rojników - to chętnie Ci podeślę

Karminowa skalnica - rewelacja ...
Ale najbardziej podobają mi się pełne prymulki - że też ja nigdzie nie mogę na nie trafić ... ech

U mojego szczodrzeńca po zimie obudziły się tylko 3 pędy - reszta przemarzła .. ale i tak się cieszę tym , co mam

Nie znalazłam fotki twojego ciemiernika - czy zakwitł? A może ja przeoczyłam ....
- agatka123
Fajny ten uczep , ja kiedyś miałam , ale miał malutkie kwiateczki .
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Bernadko
Mam ambicje , by te AGAWY za rok, dwa , trzy... stały się ozdoba tarasu . Obym ich tylko nie zmarnowała
A pięknie rosna , bo były szczerze sprezentowane 
Za ROJNIKI dziękuję , mam już dość .Za to pełnymi PIERWIOSNKAMI chętnie się z Tobą podzielę , niech się tylko troszkę rozrosną ( są świeżo posadzone ) . SZCZODRZENIEC dojdzie d siebie , jeśli nie przemarzł całkowicie - po kwitnieniu troszkę go przytnij , zasil i podlej.
Mój CIEMIERNIK kwitł , ale miał tylko 2 kwiatki ( ciemno różowe). Cieszę się jednak , że w ogóle zakwitł - po raz pierwszy odkąd go mam- a teraz może się rozrośnie ? Już wypuścił kilka zdrowych liści.
A teraz ...
"Canis est custos domus " - czyli pies , który pilnuje porządku ( a przy okazji wygrzewa stare kości w wiosennym słonku
)

Mam ambicje , by te AGAWY za rok, dwa , trzy... stały się ozdoba tarasu . Obym ich tylko nie zmarnowała

Za ROJNIKI dziękuję , mam już dość .Za to pełnymi PIERWIOSNKAMI chętnie się z Tobą podzielę , niech się tylko troszkę rozrosną ( są świeżo posadzone ) . SZCZODRZENIEC dojdzie d siebie , jeśli nie przemarzł całkowicie - po kwitnieniu troszkę go przytnij , zasil i podlej.
Mój CIEMIERNIK kwitł , ale miał tylko 2 kwiatki ( ciemno różowe). Cieszę się jednak , że w ogóle zakwitł - po raz pierwszy odkąd go mam- a teraz może się rozrośnie ? Już wypuścił kilka zdrowych liści.
Bo UCZEP vel BIDENS ma kilka odmian. Ten o drobniejszych kwiatkach ma dłuższe pędy.Ja kupiłam odmianę " Bidy Gonzales" , która ma większe kwiaty , bardziej zwarty pokrój i pędy nieco krótsze.agatka123 pisze:Fajny ten uczep , ja kiedyś miałam , ale miał malutkie kwiateczki .
A teraz ...
"Canis est custos domus " - czyli pies , który pilnuje porządku ( a przy okazji wygrzewa stare kości w wiosennym słonku

- agatka123
Ewelino dziękuję za odpowiedz . Już teraz będę wiedziała czego szukać 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ewelinko,kupiłam sobie uczep w brico,ale nic nie moghe znależć na jego temat.Mam sie rozumieć ,że jest jednoroczny?
Ewelinko, masz rację, że kolor żółty jest jakby sztandarowym kolorem wczesnej wiosny - bo i narcyzy, i omiegi, i ziarnopłon, i tulipanki, i wiele, wiele innych...
Ale u mnie jakoś tak się porobiło, że ogród właśnie ubrał się w kolor ...różowy
Magnolie, śliwy wiśniowe, wczesne Rh, skimie, prymulki :P Jest też sporo żółtego i białego - zwłaszcza te kwitnące drzewa owocowe
Uwielbiam 
Ale u mnie jakoś tak się porobiło, że ogród właśnie ubrał się w kolor ...różowy

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Małgosiu, służę informacjami :malgocha1960 pisze:Ewelinko,kupiłam sobie uczep w brico,ale nic nie moghe znależć na jego temat.Mam sie rozumieć ,że jest jednoroczny?
UCZEPvel BIDENS
Roślina wieloletnia (pochodzi z Meksyku) lecz uprawiana u nas jako roczna. Pędy długości 60 ? 90 cm zwisające lub ścielące się podłożu. Kwiaty żółte 0 3 ? 3,5 cm średnicy. Uczep złocisty kwitnie obficie przez całe lato. Dobrze znosi letnie i jesienne chłody. Zastosowanie: jako roślina zwisająca na balkony, tarasy, wiszące pojemniki i ogródki skalne.
Najlepiej rośnie w pełnym słońcu ale wymaga częstego podlewania. Przy słonecznej pogodzie należy podlewać ją codziennie, w przeciwnym razie zacznie tracić kwiaty. Roślina ta lubi dużą przestrzeń i dobrze się czuje w dużych pojemnikach. Łatwo zagłusza rośliny słabsze i małe.
Uczep bardzo szybko rośnie i w sezonie powinien być zasilany regularnie. Nawozimy raz na tydzień nawozami do roślin balkonowych lub jednorazowo przy posadzeniu i w lipcu nawozem długo działającym.
Z uwagi na szybki wzrost pędów warto te roślinę w dowolnym momencie przyciąć.Jeśli w kwietniu i maju pędy przytniemy co dwa tygodnie, krzewy nabiorą ładnego gęstego pokroju.
Dalu - każdy wiosenny kolor mi się podobadala pisze:(...) kolor żółty jest jakby sztandarowym kolorem wczesnej wiosny (...)
Ale u mnie jakoś tak się porobiło, że ogród właśnie ubrał się w kolor ...różowyMagnolie, śliwy wiśniowe, wczesne Rh, skimie, prymulki :P Jest też sporo żółtego i białego - zwłaszcza te kwitnące drzewa owocowe
Uwielbiam

Dziś kupiłam piękny krzew różanecznika o liliowo-różowych kwiatach ( tzn. na razie jeszcze pąkach) - " CATAWBIENSE GRANDIFLORUM " . Zanim rozwinie kwiaty żółcie częściowo ustąpią miejsca fioletom i różom właśnie , zacznie się bowiem "czas rododendronów" , bzów , piwonii, glicynii...

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
AGAWA - wystawiłam ją już na słoneczko

I jeszcze takie wiosenne widoczki:

Do kwitnienia przygotowuje się najwcześniejszy z moich RÓŻANECZNIKÓW - wielkokwiatowy "Gartendirektor Glocker"
Na kamieniach wśród zieleni przycupnęły terakotowe ptaszki :

A że WIELKANOC już bliska także taka zajęcza rodzina rozsiadła się pod magnolią w sąsiedztwie bratków
To ukłon w stronę dzieci, które będę naszymi gośćmi w Święta
Bo oczywiście w ogrodzie odbędzie się tradycyjne " poszukiwanie zajączka i jajek" !

Także w domu są już świąteczne akcenty :

I jeszcze takie wiosenne widoczki:

Do kwitnienia przygotowuje się najwcześniejszy z moich RÓŻANECZNIKÓW - wielkokwiatowy "Gartendirektor Glocker"

Na kamieniach wśród zieleni przycupnęły terakotowe ptaszki :

A że WIELKANOC już bliska także taka zajęcza rodzina rozsiadła się pod magnolią w sąsiedztwie bratków

Także w domu są już świąteczne akcenty :

Ach, Ewelino! Pięknie i wiosennie u Ciebie - i w domu i w ogrodzie
Piękny ten uczep. Ja znam tylko ten drobny. Cudowne ptaszki!
Czy masz pragnię syberyjską? Też ślicznie kwitnie na żółto - szybko rośnie, jest niezawodna. Jeśli nie masz, chętnie się z Tobą podzielę. U mnie fajnie rośnie
Żagwiny miałam piękne w zeszłym roku. Nawet się nimi z kimś podzieliłam i po tym podzieleniu mi padły.
Może jakoś nieumiejętnie je ciachnęłam. Czy daturę już wystawić na taras? Jak myślisz?

Czy masz pragnię syberyjską? Też ślicznie kwitnie na żółto - szybko rośnie, jest niezawodna. Jeśli nie masz, chętnie się z Tobą podzielę. U mnie fajnie rośnie