Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Potwierdzam. Na e-clematis są wszelkie moje chciejstwa, które mnie tu na forum zachwyciły. Tylko ceny trochę wysokie, jeśli poluje się na tych naście odmian, aby uzyskać efekt. Czytam tutaj i widzę, że dużo osób ma podobny dylemat. Gdyby obniżyli cenę do 10-15 zł byłoby dużo dużo dużo więcej klientów.
Tym bardziej, że przez Internet kupuje się naście sztuk, a nie jednego (bo każdy liczy koszty wysyłki).

Czy clematisy po zimie, jeśli przemarzną, są do wyrzucenia czy zwykle wystarczy przyciąć, a szybko odbije?

Dodad: możesz mi zdradzić to źródło z bukszpanami?
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie,
Dodad :) ja również jeśli to możliwe to proszę o źródło bukszpanów. No... z tymi clematisami to naprawdę finansowy koszmar :evil: Oj, ciężkie życie ogrodniczki... Aga :wink: prawie sąsiadko witaj serdecznie. Daleko mamy do siebie?
Nelusiu kochana przepraszam, że tak się panoszę w Twoim wątku ;:180 . Jak założę swój to mi "oddasz" :heja
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Neluś a moja gaura coś niemrawa, ale dzisiaj zauważyłam dwa dzióbki tak maleńkie, że aż po okulary poleciałam, żeby dojrzeć.
Powiem tyle.....coś widać, ale nie rozeznam czy to gaura czy chwast.
Może po tych upałach co to mają być toto podrośnie i wtedy już będzie jasność co to jest.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jadziu colą nie pryskałam ,jakoś ten cukier ...mi nie pasuje na liście... :wink: Znam jeszcze jeden sposób na pozbycie się mszyc ; litr ciepłej wody ,parę kropel ludwika i kieliszek octu...ale nie stosowałam... :D
U mnie najlepiej bylinowe wychodzą Arabella i Alionushka

Obrazek Obrazek

Aga w taką pogodę z taką ilością słońca i upragnionego ciepła ,wszystkim chyba humory dopisują
Lepiej rzeczywiście sprawdzić towar u Tomszaka ...taniej i odchodzą koszty przesyłu...
Do niego wybiorę się na dni otwarte może w sobotę... :uszy
Dorotko a nie szkoda Ci było Rh...chyba ,że był chory... :wink:
Szkoda ,że gaura się nie przyjęła...może takie starsze egzemplarze maja z tym problem...
Z tym obornikiem ,to się trochę pospieszyłaś...Chyba ,że potrzymasz róże w donicach przez sezon ,a jesienią wkopiesz je w przygotowane grządki,,,korzenie będą miały już rozwinięte ,więc mniejsze prawdopodobieństwo spalenia... :uszy
Nie martw się ,mnie też przychodzą do głowy różne nadgorliwe pomysły,a potem... ;:223 ... :D
Santia jest na to sposób ,aby wiele nie wydawać ,kupować po kilka... :wink:
Jeżeli nie widzisz żadnych rozwijających się pąków z gałązek powojników wielkokwiatowych,to obcinamy nad dobrze wykształconymi pąkami...jeżeli masz Viticellę -30 cm nad ziemią ,albo bylinowy ...to prawie do ziemi.. :D
Nie wykopuj ,odbijają od korzeni...
Asiu panosz się tak dalej,z chęcią poczytam co tam kombinujecie... :lol: A oddam z nawiązką... :wink:
Grażka u mnie też wychodzą takie tycie listeczki...jeżeli już cokolwiek spostrzegłaś to coś z niej będzie... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Nelu ;:196 czy mogłabyś mi napisać czy Twój powojnik Walenburg ma rzeczywiście taki kolor jak na zdjęciach? Bo na stronie Clematis opisują go jako intensywnie czerwony. Ja potrzebuję właśnie coś w takich odcieniach jak na Twoich zdjęciach, ale na pewno nie chcę czerwonego. Mój ma rosnąć w słońcu.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Nela, ja wczoraj i dziś kupiłam powojniki po 15 zł w AUCH. Dziś posadziłam żurawki i mieczyki. Chyba już czas. Mieczyki dawałam na 15 cm do ziemi i posadziłam w grupach. Dwa powojniki posadziłam za wrzosowiskiem i dam im pergolę z rurek kanalizacyjnych na wodę. Odgrodzę się tym sposobem od sąsiadów. Bakoba kupiona,jest u Jadzieńki. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu Walenburg jest jak najbardziej taki jak na moich zdjęciach...też byłam zaskoczona zdjęciami kwiatów w kolorze czerwonym...a te też by mi nie pasowały... ;:108
Tosiu skarb z Ciebie... ,to mało powiedziane... ;:196
Ciesze się ,że powojniki sobie kupiłaś,,a jakie odmiany ...to pewnie u Ciebie się dowiem... ;:65
Ja dzisiaj też wkopałam wszystkie zaległe róże ,a nie było to proste ,myślałam już od jakiegoś czasu ,wymyślałam koncepcje ,gdzie wkopać ,co przesadzić...i udało się ... ;:138 Żadnych róż już nie kupuję,a jedynie skuszę się na wyjątkowo oryginalne powojniki... ;:108
kupiłyście sobie na targu Rosarium Uetersen... :?:
Do zakupów doszły jeszcze rutewki ,kupiłam z cztery sztuki,o pełnych kwiatach,pojedynczych,bardzo wysokie...kolejny orzech do zgryzienia ...jak je rozmieścić...teraz jeszcze jest pusto ,ale gdy róże się rozrosną to już igły nie ma gdzie wetknąć ,ale te Thalictrum są cudowne... :D
Jeszcze nie przyszły ,zamawiałam przez A...i u nas na Forum...
Aa...i jeszcze skusiłam się na tojad pnący...wygląda tak ... http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:0,s:0
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Nela, będziemy u Was w środę...więc może razem wybierzemy się do Tomszaka? Akurat zaczynają się dni otwarte :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Grażynko, dobrze,że nie wykopałaś Gaury :;230 . U mnie chyba padła!! Nic nie ma!!
Nelu, jakie powojniki kupiłam, nie mam pojęcia. jeden to Jacmani, ale dzisiejszy, to Basia wie!!! :;230 Już się cieszę na spotkanie ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Alionuszka pisze: Santia jest na to sposób ,aby wiele nie wydawać ,kupować po kilka... :wink:
Jeżeli nie widzisz żadnych rozwijających się pąków z gałązek powojników wielkokwiatowych,to obcinamy nad dobrze wykształconymi pąkami...jeżeli masz Viticellę -30 cm nad ziemią ,albo bylinowy ...to prawie do ziemi.. :D
Nie wykopuj ,odbijają od korzeni...
Dzięki za szczegółową rozpiskę ;:136 :wit
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Neluś, rh przesadzony w inne miejsce, do cienia, bo tam gdzie rósł patelnia była :wink:
Czyli co? zostawić w donicach? Może powybieram tego obornika trochę. albo duże doły wykopię i ziemię dam inną, kurtyna sama sobie roboty dodałam ;:223 ;:223
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Witaj Nelu, o powojnikach też poczytałam u Ciebie, nie mam ich i nie znam się zupełnie co kupic.
Róże przycięłam według Twojej instrukcji. Są jednak straty po zimie mimo, że okopczykowałam. Posadzone w jesieni 2 sztuki pnącej kupione w OBI nie dają znaku życia.
WESOŁYCH ŚWIĄT
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jedziesz z takimi kusicielkami jak Basia i Tosia to koniec świata :;230 . Nela kwiatki są na moim ogródku a ja kupiłam powojnik królowa Jadwiga i różę sztamową . Teraz będzie wielkie myślenie jak ją przezimować ;:224 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tosiu właśnie żeby jej przez przypadek nie wykopać wsadziłam do donicy i zimowała w szklarni.
Teraz jak wariatka chodzę codziennie i oglądam przez okulary czy już podrosło czy nie i czy to chwast rośnie obok czy to gaura.
M puka się w czoło na taki widok i śmieje, że niedługo będę na czworaka chodzić z lupą w ręce po rabatach. ;:112

Neluś a boltonia też już Ci wychodzi ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ...wszystko do obgadania...nawet niezły pomysł...czy wszystkie dziewczyny będą chętne... :;230
Czekam na środę z niecierpliwością... :D
Tosia Twoja Gaura różowa była ,one śą wrażliwe na mrozy...Ja też się cieszę... ;:138
Santia oby się przydały ...i niech Ci pięknie rosną... :uszy
Dorotko tak tez myślalam ,że Rh zmienił tylko miejsce bytowania...będzie mu lepiej bez słońca,a nowa rabatka słoneczna to wymarzone miejsce dla róż...
A dałabyś radę znaleźć obornik w ziemi... :?: Trudne zadanie...,jakie pracochłonne...ale co się nie robi dla naszych królowych... :lol:
Krysiu współczuje Ci tych padniętych róż,widocznie musiały być marne sadzonki,albo chore...kupisz sobie nowe... :uszy
Pociesz się ,że prawie wszystkim mrozy zrobiły swoje...ale kolejne zimy mają być łagodniejsze...ale nie chcę o niej myśleć ...dopiero minęła... :wink:
Jadziu nie wiesz jeszcze z jakimi kusicielkami pojedziesz do Tomszaka... :;230 Na wszelki wypadek weź zatyczki do uszu...Nie wszystkie sztamowe muszą od razu marznąć,najlepsza jest słoma ,owinięta agrowłókniną
Grażka może podmarzła w szklarni...dostaniesz nową ,ale z nią od razu do ziemi... :wink:
Boltonia wyszła i czeka... ;:108
Lupa nie jest mi obca... :;230

Budleja jesienna wychodzi ,przeżyła...
Obrazek

żagwin dalej kwitnie w towarzystwie takich sobie tulipanów,a niezapominajki panoszą się wszędzie ,podobnie co orliki...
Obrazek

Obrazek

i tak ogólnie
Obrazek

a na tarasie królują bratki...
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”