Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Kozulo,forumowicz dziękuje za poradę,wczoraj rano pokropiłem pomidory nawozem Ekolist w którym jest więcej azotu,i dzisiaj widzę poprawę.Pozdrawiam Marian
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
hej. mam problem z rozsadą. moje niektóre pomidory mają już z 10 cm i widzę że im boczne liście usychają. tzn robią się jakieś siwo brązowe i schną. już mi kilka duzych krzaczków uschło. siewek nie zaprawiałem ani na zgorzel nic nie pryskałem ani nie robiłem. proszę i szybką poradę. te małe jeszcze to nie zaatakowało. te większe tylko. są jeszcze w domu nie w tunelu. mają ciepło i są podlewane. może nadmiar wody? może to "korek" ? proszę o poradę
Co masz na myśli pisząc to ?. Czyżby chorobę zwaną korkowaceniem korzeni?.Technik21 pisze:może to "korek" ?
Trochę za mało danych podałeś, a konkretnie :
- co to znaczy " te małe " ?. Póżniej wysiane , czy zatrzymane we wzroście.
- czy je czymś nawoziłeś ?
- jakiego podłoża użyłeś ?
- jak duże pojemniki ?
- jak często podlewasz ?.
No i dobrze by było wkleić jakąś fotkę
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadzone pomidory w tunelu lekko żółkną, zaczyna sie to od dolnych liści. Jutro zrobię zdjęcie.
Obawiam się, że to może nadmiar dolomitu albo nocne chłody.Przykrywam je na noc włókniną i zapalałam znicze. Więc tak tragicznie z temperaturą chyba nie było. W nocy był przymrozek -2*C
W razie czego, co mi radzicie, jak podratować pomidry, czy można ewentualnie obniżyć pH torfem kwaśnym? Co o tym myślicie?
Obawiam się, że to może nadmiar dolomitu albo nocne chłody.Przykrywam je na noc włókniną i zapalałam znicze. Więc tak tragicznie z temperaturą chyba nie było. W nocy był przymrozek -2*C
W razie czego, co mi radzicie, jak podratować pomidry, czy można ewentualnie obniżyć pH torfem kwaśnym? Co o tym myślicie?
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Heh moje pomidorki żółkły od środka nowych liści, ponadto liście miały jasnozielone. Opryskałem je nawozami: raz peters professional blossom booster (10-30-20 + MgO) i raz peters professional plant starter (10-52-10 + MgO) i naprawdę efekty są rewelacyjne: nabrały pięknej, głębokiej, soczystej zieleni. Jutro wstawię zdjęcia. Nawet te które bardzo chorowały i były spalone (mama nie wypłukała konewki po gnojówca:/ ) jakoś się wzięły do życia. Przed opryskiem wyglądały tak:

Suzana
Torfem nie obniżysz szybko pH. Jeżeli już tak chcesz , to rozpuszczonym w wodzie siarczanem amonu. Gdybyś przesadziła z wapnem miałabyś objawy niedoboru mikroelementów. Najlepiej zrób zdjęcie.
Pozdrawiam
Torfem nie obniżysz szybko pH. Jeżeli już tak chcesz , to rozpuszczonym w wodzie siarczanem amonu. Gdybyś przesadziła z wapnem miałabyś objawy niedoboru mikroelementów. Najlepiej zrób zdjęcie.
Pozdrawiam
im zimno będzie , przy -2 to w namiocie będziesz mieć max 5 przy tych zniczach , a gleba jak ma mniej niż 10 to zaczynają się problemy , właściwie już poniżej 12 
w tych temperaturach nie pomoże podawanie nawozów bo pomidor i tak ich nie przyswoi

w tych temperaturach nie pomoże podawanie nawozów bo pomidor i tak ich nie przyswoi

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
- Kontakt:
To może dolistnie będzie mógł podać?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Suzana,Mają po prostu za zimno w nocy i przez to duża różnica temperatury między dniem a nocą . Optimum różnicy temperatury to jakieś 8 stopni , a nawet przy ogrzewaniu tunelu nie udaje się tego utrzymać .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam czy wyciąg z pokrzywy można zastosować po 2 dniach jako oprysk w celu podniesienia azotu,czy trzeba czekać aż zrobi się gnojówka?,i jakie stężenie ma być?. Pozdrawim 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
Siarczanu amonu obawiam się dawac chociaż to dobry pomysł ale był 2 x obornik( jesienią i wczesną wiosną), nawozów nie było żadnych , ale jak będę zmuszona to dam.
Faktycznie może to być z tej różnicy temperatur bo gdy były jeszcze w doniczkach wyniesione na taras i wieczorem przychłodziło ich to wtedy również zmieniały kolor liście- wpadało w zółty ale wszystko wracało do normy po przeniesieniu do domu.
Więc, co, z powrotem w doniczki i do domu? Dużo roboty.
Jutro spróbuję postawić beczkę z wodą- może trochę ogrzeje.
Faktycznie może to być z tej różnicy temperatur bo gdy były jeszcze w doniczkach wyniesione na taras i wieczorem przychłodziło ich to wtedy również zmieniały kolor liście- wpadało w zółty ale wszystko wracało do normy po przeniesieniu do domu.
Więc, co, z powrotem w doniczki i do domu? Dużo roboty.
Jutro spróbuję postawić beczkę z wodą- może trochę ogrzeje.
suzana nic nie musisz dawać , poradze Ci co zrobić 
Beczka coś tam pomoże , ale nie licz na cuda przy tak zimnych nocach
Kup czarną agrowłókninę , rozłóż pod pomidorami , na noc załatw sobie kartony i nakrywaj pomidory , doraźnie pomoże
do ogrodników przetrwasz 

Beczka coś tam pomoże , ale nie licz na cuda przy tak zimnych nocach
Kup czarną agrowłókninę , rozłóż pod pomidorami , na noc załatw sobie kartony i nakrywaj pomidory , doraźnie pomoże

Paweł _____________________________________________________________________________
-
Sadzonki miałam ładne a teraz widać na nich niedobór fosforu i to wszystko zrobiło się od soboty.
Czarną agro mam, kartony też.
Czarną agro mam, kartony też.
No , to pomidory tez będziesz miała
Bardzo zimne noce są niestety

Bardzo zimne noce są niestety

-
- 200p
- Kontakt:
A czy okrywanie agrowłókniną też może pomóc? Czy tylko kartony?