Poszukuję iglaków ozdobnych które mają mały system korzeniowy- w sensie że płytkie i krótkie korzenie nie rozchodzące się na boki. I żeby nie były to takie wielkie drzewa.
Chodzi o to aby korzenie nie rozchodziły się pod płotem jak to ma miejsce przy większych iglakach. Dosyć blisko, powiedzmy 0,5-1m, dokładnie się nie orientuję, ale im mniejszy system korzeniowy tym lepsze.
Nie wiem z jakich względów masz takie wymagania co do korzeni ale jeśli chodzi o ryzyko uszkodzenia podmurówki płotu to większość nie-drzewiastych iglaków nie stwarza takiego zagrożenia. Wybór masz bardzo duży np krzaczaste jałowce,które płytko się korzenią dorastają średnio do 2m wysokości ale są często bardzo rozłożyste więc od siatki należy jest sadzić w odległości minimum 1m np mogą to być jałowiec chiński mint julep lub blue alps albo jałowiec wirginijski grey owl i wiele wiele innych tego typu
krzaczastych jałowców i również bardzo dużo tego typu thuji,cisów kosodrzewin.
Potrzebne mi takie aby zasłaniały siatkę, ale żeby korzenie nie przedostawały się na drugą stronę. Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jakie gatunki niższych i płytszych tui polecacie?
Widzę PAWEŁKU że zaczynasz marudzić, powinieneś wiedzieć że istnieje proporcja między korzeniami a częścią nadziemną. Małe rośliny mają małe w ziemi korzenie, duże rośliny mają duży i rozległy system korzeniowy. Są odstępstwa od tych zasad, ale je widać od razu po większych wichurach, rośliny mające mały , a tym samym słaby system korzeniowy, a duże część nadziemną podają pod wpływem wiatrów.
Nie wiem dlaczego interesuje Cię mały system korzeniowy, i boisz się że przedostanie na drugą stronę płotu. System korzeniowy rządzi się swoimi prawami, ma gdzie rosnąć, to rośnie, nie ma gdzie rosnąć, to roślina marnieje i na koniec pada, a jak chcesz aby korzenie nie dostały się na stronę sąsiada ( sam nie wiem dlaczego, bo to Cię nie powinno interesować, co się dzieje pod ziemią) to zrób na granicy wykopy, zalej fundamenty z betonom najlepiej zbrojone drutem i roślina Ci nie przejdzie do sąsiada.
Istnieją wyliczenia ( szukaj je na forum budowlanym). jakich drzew i w jakiej odległości nie można sadzić przy budynkach , zastosuj się do tych zasad, a nie zajmuj się korzeniami które ewentualnie mogą pod ziemią przedostać się do sąsiada, patrz jaką chcesz roślinę ponad ziemią a nie tym co pod ziemią.