POLECAM
http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze ... oziarnista
Mąka Lubella Pełne Ziarno
powstała z całego ziarna pszenicy, w tym z zewnętrznej okrywy, nazywanej łuską. To właśnie w niej zawarte są cenne składniki odżywcze, m.in. błonnik i minerały.
Produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej, zdrowej diety, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Mąka pszenna pełnoziarnista wspaniale nadaje się do wypieku domowego chleba, bułek, ciasteczek, a także do naleśników czy pizzy.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
.Wartość odżywcza w 100 g produktu:Wartość energetyczna1436kJ (339 kcal) Białko14,1 gWęglowodany65,4 g Cukry5,6 g Tłuszcz2,3 g Kwasy tłuszczowe nasycone0,6 gBłonnik pokarmowy6,7 gSód0 g.Składniki mineralne dla 100 g produktu:Fosfor260 mg (33%)*Magnez100,8 mg (34%)*Żelazo3,6 mg (26%)*.*procent dziennego zalecanego spożycia
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty MÓJ ULUBIONY

- dziś go upiekę, po raz kolejny
Składniki:
Mąka pszenna Lubella Pełnoziarnista1 kg
Sól2 czubate łyżeczki
Świeże drożdże0,5 dag
Chłodna woda2,5 szklanki.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 45- 60 min, przykrywając ściereczką w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220oC i pieczemy przez ok. 25- 30 min (przed włożeniem możemy zwilżyć chleb i posypać ziarnem maku, sezamu, słonecznika itp.). Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chleb z blaszek i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!