Storczyki Ady
Re: Storczyki Ady
Moje stoją na słonecznym oknie, wschodnim-południowym. Ten nowy egzemplarz ma zdrowe korzenie i silny liść więc trzymam za niego kciuki 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko szkoda, że się nie uda... Liść jest z plamami, żółty, więc na dniach odpadnie.
Storczykowa no zobaczymy. Ta roślina prezentuje akurat najlepszy stan jaki widzialam wśrod przcienionych. Korzenie w podłożu są zdrowie i to mnie jakoś trzyma. Albo coś się zacznie dziać albo trudno. Tamten mój w zasolonym podłożu po twojej poradzie o wymianie podłożoa puścil listka po 10 dniach, a też marnie wygladał ;)
- Storczykowa
Mi niestety padały rośliny w dużo lepszym stanie niż ta, więc jestem raczej pesymistką, a liść twojego jest z plamami. Jak są korzonki, to może puści keiki, ale raczej uschnie za jakiś czas. Niewiele zdechlaczków udaje się odratować. A możesz zrobić zdjęcia korzeni tego storczyka? Jak ten jest taki marny, to wolę nie myślec, jakie były te inne, skoro piszesz, że ten wyglądał najlepiej...
- Storczykowa
Te korzonki wyglądają na przygniwające, pewnie był bardzo mocno podlewany. Zostaw go jeszcze, może akurat coś puści, choć to mało prawdopodobne, ale może akurat. Ten drugi wygląda lepiej, jak puszcza korzonki i listek, to ma spore szanse na przeżycie.
Dzięki za pomoc 
Korzonki tego pierwszego są zielone i napęczniale. Teraz akurat światło daje trochę dziwny odblask bo mam brązową kuchnię. Zobaczymy, cała wiosna i lato przed nim
Czy to co wydobywa się z tego drugiego to jakieś nowe korzenie?

Korzonki tego pierwszego są zielone i napęczniale. Teraz akurat światło daje trochę dziwny odblask bo mam brązową kuchnię. Zobaczymy, cała wiosna i lato przed nim

Czy to co wydobywa się z tego drugiego to jakieś nowe korzenie?
- Storczykowa
Ten drugi puszcza korzonki. To bardzo dobrze.
A tego pierwszego nie podlewaj przez najbliższe 10 dni, bo jest okropnie przelany. Korzenie na pewno nie są brązowawe ani np. wklęśnięte, puste w środku itp.?
A tego pierwszego nie podlewaj przez najbliższe 10 dni, bo jest okropnie przelany. Korzenie na pewno nie są brązowawe ani np. wklęśnięte, puste w środku itp.?
Korzonki tego pierwszego nie są wklęsłe ani brązowe. Są pełne, tak jakby napompowane. Nie podlewałam od zakupu bo sprzedawczyni mówiła, że są podlane.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O...ładne zakupy 
I gratuluję korzonków na reanimku

I gratuluję korzonków na reanimku

Jstynko nie będę dziękować, wolno mu idzie, ale ważne że ku dobremu 

No hmmm nie chciałabym zapeszać ale takie oto dwa "coś" dziś dojrzałam na pierwszym storczyku jaki dostałam. Kwitnie wielkimi białymi kwiatami. Mam nadzieję, że te dwa "coś" są właśnie jest tym "czymś" na czym będą biale kwiatki ;)
mój pierwszy strorczyk, którego dostałam:

Pierwsze "coś"
Drugie "coś"

mój pierwszy strorczyk, którego dostałam:

Pierwsze "coś"

Drugie "coś"

- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsze coś to na pewno korzonek