Działka na Kaszubach 2010
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka na Kaszubach 2010
Kochana to wszystko to pierwiosnki? Jakie kolorki i gatunki?Jak zakwitną to będzie rzeka koloru
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ambo-czyli do Leśnej Kałuży wije się dróżka pierwiosnkowa?Zważywszy na rycie w wieloletnim trawniku to praca ogromna!Popatrz jaka niesprawiedliwość pogodowa-weekend był chłodnawy i pochmurny,a dziś w pracy i za oknem wymarzona wiosenka...
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Marysiu,
Widzę, że mocno się napracowałaś.
Ten weekend był wspaniały dla prac ogrodowych, w miarę ciepły i najważniejsze, jeszcze meszki i komary nie dokuczają. Uwielbiam taką pogodę.
Swoje róże już przycięłam , rozgarnęłam im kopczyki i opryskałam miedzianem.
Myślę, że to już była pora. Niektóre z nich wyglądają tragicznie po zimie. Dostało się nawet Kardynałowi.
Ale pięknie przezimowała mi Veilchenblau i Louise Odier.
Już nie mogę się doczekać, by wyjść do ogrodu.

Widzę, że mocno się napracowałaś.

Ten weekend był wspaniały dla prac ogrodowych, w miarę ciepły i najważniejsze, jeszcze meszki i komary nie dokuczają. Uwielbiam taką pogodę.

Swoje róże już przycięłam , rozgarnęłam im kopczyki i opryskałam miedzianem.

Myślę, że to już była pora. Niektóre z nich wyglądają tragicznie po zimie. Dostało się nawet Kardynałowi.
Ale pięknie przezimowała mi Veilchenblau i Louise Odier.

Już nie mogę się doczekać, by wyjść do ogrodu.

sorki, że dopiero teraz:)
przyjrzałem się temu różowemu zjawisku kilka stron wcześniej
...że to nie firletka byłem pewien od pierwszej chwili
Nie jestem pewien ale wg mnie to silene orientalis (lepnica wschodnia)
ślicznie wygląda w takiej masie
i w ogóle ładnie w twoim wątku:)
przyjrzałem się temu różowemu zjawisku kilka stron wcześniej
...że to nie firletka byłem pewien od pierwszej chwili
Nie jestem pewien ale wg mnie to silene orientalis (lepnica wschodnia)
ślicznie wygląda w takiej masie
i w ogóle ładnie w twoim wątku:)
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani - dzięki za odwiedziny!
Lusiu - dzięki za uznanie. Leśna Kałuża jest tylko ogarnięta z wierzchu. Do wysprzątania daleko.... Powyciągałam tylko liście pływające po wierzchu i zalegające na dnie. Nie mogłam nic zdziałać z wymianą wody - bo u nas jeszcze nie włączony hydrofor po zimie. Inauguracja - dopiero na długi, majowy weekend.
A kupiłaś tego iglaka w Lubaniu?
Steasi - tak to wszystko pierwiosnki. Na razie wykopałam i rozdzieliłam takiego bordowego pierwiosnka, który rósł nielegalnie na Białej rabacie. Wyszło mi z niego około 6-ciu sadzonek. Fatalny moment na przesadzanie - bo roślinka ma już pączki. Trudno najwyżej nie zakwitnie w tym roku
Rośnie tam jeszcze kilka pierwiosnków lekarskich i dwa doniczkowce z domu. Są jeszcze pierwiosnki ząbkowane - fioletowe również na w/w białej rabacie- ale je będę przesadzała dopiero jak przekwitną. Nie chcę ich stracić -bo to roślinki wyhodowane przeze mnie od nasionka. W domu jeszcze czeka na przepikowanie cała gromada pierwiosnków wyniosłych. Niestety pierwiosnek kandelabrowy odmówił współpracy i nie wykiełkowała ani jedna roślinka. A ja w ramach protestu wsadziłam dzisiaj do tej skrzyneczki cebulę na szczypior.
Ewo - to dopiero początek. Ta rabatka będzie się wiła dalej w głąb "lasu" Ale będę ją robić po kawałku. Ciężko tam się kopie. To nie jest prawdziwy trawnik tylko taka ruń trawa plus chwasty. Niektóre mają potężne korzenie - to trzeba powyciągać, no i jeszcze wzbogacić rodzimy piach kompostem i obornikiem. Najgorzej, że skończył mi się taki przesiany kompost i teraz będę musiała najpierw przygotować następną partię( a to średnio przyjemna praca
) - a dopiero potem kopać.
Krysiu - faktycznie niedziela była przepiękna i dużo zrobiłam na działce. Wyjeżdżałam już po 20- tej i żegnał mnie taki widok
Piwoy - jesteś wielki! Wygooglowałam sobie tę roślinkę i to jest to Lepnica wschodnia.
Bardzo Ci dziękuję - bo nieznajomość nazwy różowego kwiatka stanowiła dla mnie ogromny dyskomfort!
Kochani - u mnie krokusy w pełni kwitnienia. A myślałam, że już ich nie zobaczę....

No i kwitną moje wyczekiwane pierwiosnki ząbkowane. Wysiane jako mieszanka kolorów - jak na razie wszystkie są różowo-liliowe. Ale to nic, tym bardziej że to mój ulubiony kolor

Lusiu - dzięki za uznanie. Leśna Kałuża jest tylko ogarnięta z wierzchu. Do wysprzątania daleko.... Powyciągałam tylko liście pływające po wierzchu i zalegające na dnie. Nie mogłam nic zdziałać z wymianą wody - bo u nas jeszcze nie włączony hydrofor po zimie. Inauguracja - dopiero na długi, majowy weekend.
A kupiłaś tego iglaka w Lubaniu?
Steasi - tak to wszystko pierwiosnki. Na razie wykopałam i rozdzieliłam takiego bordowego pierwiosnka, który rósł nielegalnie na Białej rabacie. Wyszło mi z niego około 6-ciu sadzonek. Fatalny moment na przesadzanie - bo roślinka ma już pączki. Trudno najwyżej nie zakwitnie w tym roku

Ewo - to dopiero początek. Ta rabatka będzie się wiła dalej w głąb "lasu" Ale będę ją robić po kawałku. Ciężko tam się kopie. To nie jest prawdziwy trawnik tylko taka ruń trawa plus chwasty. Niektóre mają potężne korzenie - to trzeba powyciągać, no i jeszcze wzbogacić rodzimy piach kompostem i obornikiem. Najgorzej, że skończył mi się taki przesiany kompost i teraz będę musiała najpierw przygotować następną partię( a to średnio przyjemna praca

Krysiu - faktycznie niedziela była przepiękna i dużo zrobiłam na działce. Wyjeżdżałam już po 20- tej i żegnał mnie taki widok

Piwoy - jesteś wielki! Wygooglowałam sobie tę roślinkę i to jest to Lepnica wschodnia.

Kochani - u mnie krokusy w pełni kwitnienia. A myślałam, że już ich nie zobaczę....

No i kwitną moje wyczekiwane pierwiosnki ząbkowane. Wysiane jako mieszanka kolorów - jak na razie wszystkie są różowo-liliowe. Ale to nic, tym bardziej że to mój ulubiony kolor

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Jejciu, i Ty kusisz tymi pierwiosnkami ząbkowanymi.
Zakochałem się w pierwiosnkach, szczególnie tych ząbkowanych.
Muszę zdobyć wszystkie kolorki, a nie mam na razie ani jednego
Zakochałem się w pierwiosnkach, szczególnie tych ząbkowanych.
Muszę zdobyć wszystkie kolorki, a nie mam na razie ani jednego

-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Maryś,widziałam go widziałam ,pięknie świecił.Był ogromny.Zrobiłam dzisiaj na działce bardzo dużo ale nie wszystko.Więc święta upłyną na grzebaniu w ziemi,oby tylko pogoda dopisała.Dzisiaj było bardzo gorąco ale wytrzymałam.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Ale pięknie świecił.
Ostatnio mamy przez niego prawie "białe noce"
Też lubię takie liliowo-różowo-fioletowe kwiatki.

Ostatnio mamy przez niego prawie "białe noce"

Też lubię takie liliowo-różowo-fioletowe kwiatki.

Przesiewanie kompostu trenowałam ostatnio. Niefajne to jest, bo mnóstwo tam pędraków czyli larw chrabąszczy
Fuj...
Ale już potem branie w garść kompostu i podsypywanie roślinom to bajka
Cudne fiolety...

Ale już potem branie w garść kompostu i podsypywanie roślinom to bajka

Cudne fiolety...

Pozdrawiam. GraPesz
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Krokuski pierwszorzędne! 
...a ta rabata pierwiosnkowa, to z jakim kolorkami będzie?

...a ta rabata pierwiosnkowa, to z jakim kolorkami będzie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Dawid - znając Twoją wytrwałość - to niedługo będziesz miał pierwiosnki ząbkowane we wszystkich możliwych kolorach 
Grażynko - księżyca w tak pięknej odsłonie dawno nie widziałam
Krysiu- naprawdę księzyc był w niedzielny wieczór wyjątkowo urodziwy...
Cieszę się że podzielasz moje zdanie o różach i fioletach w ogrodzie.
Olu - dzięki
Siberio - mnie te stworzenia nie przerażają. Natomiast okropną traumą było wyciąganie zdechłej ryby z Leśnej Kałuży brrrrrrrrr oraz bleeeee
Grażyno-Grapesz - miło że zaglądasz
Agato - pierwiosnkowa rabata w założeniu ma być kolorowa. Im więcej kolorów tym lepiej. Wiem jednak z doświadczenia, że rzadko jestem konsekwentna w realizacji swoich pomysłów. Tak więc życie pokaże.

Grażynko - księżyca w tak pięknej odsłonie dawno nie widziałam

Krysiu- naprawdę księzyc był w niedzielny wieczór wyjątkowo urodziwy...
Cieszę się że podzielasz moje zdanie o różach i fioletach w ogrodzie.
Olu - dzięki
Siberio - mnie te stworzenia nie przerażają. Natomiast okropną traumą było wyciąganie zdechłej ryby z Leśnej Kałuży brrrrrrrrr oraz bleeeee

Grażyno-Grapesz - miło że zaglądasz

Agato - pierwiosnkowa rabata w założeniu ma być kolorowa. Im więcej kolorów tym lepiej. Wiem jednak z doświadczenia, że rzadko jestem konsekwentna w realizacji swoich pomysłów. Tak więc życie pokaże.

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Och kolorowo u Ciebie. No i portreciki robisz przecudowne. Nie wiesz może czy w handlu dostępne są nasiona pierwiosnka ząbkowanego? Mam jakiegoś farta do bylin sianych, więc sobie myślę czemu by nie spróbować. Tylko jak na razie nie spotkałam nasionek 

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ambo-O jeszcze krokusy!U mnie już prawie się kończą.Bardzo mi się podoba zamysł z wijącą się dróżką ku Leśnej Kałuży mimo trudności wykonawczych.Pewnie,że przesiewanie kompostu nie jest najprzyjemniejszym zajęciem ogrodowym,ale pomyśl,że jeszcze mniej miłe jest przeglądanie zawartości Piaskowej Górki po przesunięciu i przed ponownym usypaniem w innym miejscu.