Szafirki ( muscari )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szafirki

Post »

to co widać na zdjęciu to to jest piasek z niewielką domieszką próchnicy a nie gleba :wink: nie wiem skąd się to wzięło ale we wszystkich artykułach wciska się kit ze gleba dla roślin cebulowych powinna być próchniczna i przepuszczalna :idea: a to nieprawda- mam kolo domu niewielki las -rosną w nim prawie wszystkie rodzime rośliny cebulowe- gleba jest zwięzła, tłusta i wysycha tylko latem kiedy jest naprawdę sucho jak chcesz żeby te szafirki w tym piachu rosły to trzeba krowieniec zastosować :idea: :wink: Masz za sucho!!! dlatego w czasie deszczu ruszyły- trzeba spowodować aby gleba nabrała zwięzłości a krowieniec właśnie to powoduje :idea: jak nie masz dostępu do krowy :wink: to wszystkie tzw nawozy zimne mają tą właściwość :idea: :wit
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Oj teraz z nawozem krowim to by było ciężko przekopać, zae rzeczywiście piach jest zmorą dla ogródka. Dzięki za podpowiedź będę myśleć jak by tu ulepszyć ziemię i dogodzić szafirkom i innym.

A dostęp do krowy rzeczywiście ograniczony, z jedna może się na wsi uchowała ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie mimo zimna zaczynają kwitnąć pierwsze szafirki. I o dziwo to te odmianowe. Zwykłe się jakoś nie śpieszą w tym roku...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

A moje nie chcą kwitnąć ładne kępy się powybijały a kwiatka ani jednego :( a sadziłam w tamtym roku wiosną kępki i wtedy też nie kwitły :( co robię nie tak że nie mam żadnego kwiatuszka :?
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj dostrzegłem, że grona szafirków są bardzo wielkie. Dolne juz powoli przekwitają.
Tomek
_fox_

Post »

Ja wsadziłem kilka lat temu i o nich *zapomniałem* ;) ograniczam się tylko do odchwaszczania, same sobie doskonale dają radę. Kilka takich kępek muszę rozsadzić w tym roku ponieważ robią się już za duże. Za to sieję corocznie nasiona i za kilka lat będzie na prawdę szafirowo :)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

U mnie też niedługo będzie po kwiatach jak w takim tempie będą przekwitać :(
Tomek
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Uroczyście informuję, że moje też postanowiły jednak zakwitąć :heja A żeby było ciekawiej to jakieś chyba nie takie pospolite tylko takie "dostojne" :wink: Tak to jest jak nie zaznacza się co i gdzie się posadziło ;:223
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

u mnie też już kwitną :) zauważyłem w tym roku bardzo dużo młodych siewek szafirków, same musiały się rozsiać :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

W zeszłym roku jesienią dokupiłem szafirków, i te moje stare w porównaniu z nowymi mają zupełnie inne liście. Kwitna tak samo, ale liście są dużo szersze. To inna odmiana?
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

U mnie też po zakupie była różnica ale po wymieszaniu cebul różnica się zatarła i kwitną tak samo.
Tomek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Moje w tym roku też koncertują :

Obrazek

Niestety nie mam fotek z klombu , bo sobie kartę przeładowałem :(
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka to odmiana, która też ma wąskie, ale sztywne, wyprostowane i króciutkie liście?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

To nie takie proste :roll: Dużo zależy od warunków uprawy i nasłonecznienia. Moje nie były ścięte przed zimą , potem ruszyły w zimie gdy było ocieplenie a teraz skoczyły jeszcze bardziej. Całkiem inaczej będą zachowywać się szafirki sadzone późną jesienią lub wczesną wiosną. Gdy mowa o odmianach , niestety nie wiem :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Do tej pory rozróżniałam tylko tego szafirka o listkach jak tu na zdjęciach i szafirka muscari (o szerokich listkach). Teraz jednak wydaje mi się, że te szafirki o wąskich listkach różnią się nieznacznie i, że to chyba zależy od odmiany. Najbardziej podobają mi się te, które mają wąskie sterczące pionowo, niezbyt długie listki i zastanawiam się czy to jest taka odmiana czy może po prostu listki są krótkie, młode... Wydaje mi się, że są różne odmiany, ale ile w tym moim domyśle prawdy... Dlatego pytam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”