Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja

Post »

Moja jedna fuksja z 15 co mam, już kwitnie. Ja to nigdy nie tnę tak radykalnie tylko obrywam wierzchołki, zawsze mi szkoda takich dużych fuksji.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

AgaW pisze:Moje dwie nowo zakupione fuksje trzy dni po przesadzeniu są jakby lekko obwiędnięte i gubią listki. Są tak samo podlewane jak pozostałe. Staja wszystkie w tym samym pomieszczeniu. Wydaje mi się, że nie maja ani za sucho ani za mokro. Czym może to być spowodowane?
Jeśli fuksja więdnie, a ma mokrą ziemię to znaczy, że jest przelana i korzenie się duszą (może ziemia niedobra i te odmiany sobie z nią nie radzą).
Wyjmij ją z ziemi otrzep korzenie z ziemi przesadź do samego torfu ale nie ugniataj zbyt mocno. Torf nie może być kwaśny.
Przytnij czubek żeby ją pobudzić
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Justka pisze:Obejrzałam moje fuksje pod katem cięcia i mam pytanie, czy należy ciąć również gdy wyratstają dwie odnóżki z nie uciętego międzywęźla i w gruncie rzeczy są trzy :roll: mam nadzieję, że nie zamotałam :roll:
Powinnaś ciąć już te dwie łodygi powyżej pierwszych listków
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

AgaW pisze:Moje dwie nowo zakupione fuksje trzy dni po przesadzeniu są jakby lekko obwiędnięte i gubią listki. Są tak samo podlewane jak pozostałe. Staja wszystkie w tym samym pomieszczeniu. Wydaje mi się, że nie maja ani za sucho ani za mokro. Czym może to być spowodowane?
Męczy mnie ten Twój post - jaką ziemię użyłaś do przesadzenia? Do jakiej doniczki przesadziłaś?
Możesz wkleić zdjęcia?
morellette
100p
100p
Od: 5 mar 2010, o 07:34

Post »

Moje fuksje miały takie same objawy.Po wnikliwych oględzinach zauważyłam na niektórych gałązkach zmiany.To takie lekko rude plamki,po dotknięciu czułam, iż to miejsce jest wilgotne i jak gdyby podgniłe.Miały też w tych miejscach takie maleńkie "włoski". Od razu spryskałam topsinem.Już na drugi dzień widziałam poprawę i nie ma już żadnych zmian.Jestem pewna, że w moim przypadku powodem jest fakt, że sadzonki spory czas spędziły w opakowaniu, były mocno zaparowane.To pan rozwożący paczki nawalił, ale to inna historia :|
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
morellette
100p
100p

Post »

Obrazek
W żółtej doniczce stoi zeszłoroczna fuksja.Widac na niej blade, długie przyrosty.Czy powinna je obciąc?
Mój wątek
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

A co jest w brązowej doniczce na pierwszym planie??
Ania
Awatar użytkownika
MalSta
50p
50p
Od: 12 wrz 2010, o 15:22

Post »

Moja fuksja przypominała suche badyle wyjełam do przydomowej szklarni i podlałam zaczyna wypuszczać liche liście - będzie coś z niej ????????????????????????????????????
pozdrawiam gosia
morellette
100p
100p

Post »

Smellecat w brązowej donicy to datura.
Mój wątek
AgaW
50p
50p
Od: 20 kwie 2010, o 21:42

Post »

Adrianie: przesadziłam fuksje do mieszanki torfu 5,5-6 pH i 7 - 7,2 pH, do wydaje mi się dość dużych donic (26 cm średnica), na dnie zrobiłam dużo dużych otworów. Oto zdjęcia dwóch:
Obrazek Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Może je otrzepałaś z ziemi przy przesadzaniu...Potrzebuje teraz pewnie czasu by się podnieść.
Ja przesadziłam- z całą bryłą , tą wyjętą z poprzedniej doniczki- i nawet jakby bardziej sztywne się zrobiły...Dałam do tylko trochę większych doniczek- nie miałabym teraz jeszcze większych gdzie postawić. Gdy podrosną- przesadzę jeszcze raz. Zresztą fuksja tego potrzebuje- nawet do 4 razy w sezonie przesadzam...Ziemię dałam normalną...

Obrazek Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Ja mam pytanie, kiedy od przesadzenia możńa zacząć zasilanie nawozem? Już od razu, czy poczekać jeszcze troszkę.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
AgaW
50p
50p
Od: 20 kwie 2010, o 21:42

Post »

Nie, nie otrzepywałam korzeni, wsadziłam z całą bryłą, nawet nie uciskałam ziemi wokół rośliny, bo pomyślałam sobie, że sama osiądzie podlewając roslinę, a wtedy uzupełnię ziemię jeszcze raz.
Agnieszka
morellette
100p
100p

Post »

Obrazek moje fuksiary mają się dobrze i myślę, że wyglądają zdrowo ;:138
Mój wątek
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

AgaW pisze:Adrianie: przesadziłam fuksje do mieszanki torfu 5,5-6 pH i 7 - 7,2 pH, do wydaje mi się dość dużych donic (26 cm średnica), na dnie zrobiłam dużo dużych otworów. Oto zdjęcia dwóch:
Poczekaj i nie podlewaj samą wodą. Na jednym zdjęciu widziałem jakby młode łodygi zaczęły gnić od ziemi, co sugeruje, że coś z ziemią mogło być nie tak - mogła mieć jakieś grzyby i przy osłabionej transportem rośliny grzybki dały o sobie znać. Podlej previcurem - to zabije wszystkie grzyby w ziemi.
Jeśli się nie podniosą to wezmę odpowiedzialność na siebie żebyś nie była stratna.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”