Corylus maximus Purpurea

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Corylus maximus Purpurea

Post »

Witam
Kupiłam leszczynę południową (C. maxima purpurea) i podczas sadzenia zauważyłam, że główny korzeń grubości prawie małego palca jest obcięty, a roślina ma tylko drobne, miękkie i delikatne korzenie, bez tych grubszych :roll: Bryła ogólnie przekorzeniona, ale tymi drobnymi, na wierzchu wątrobowce.Krzew wys.ok.70 cm, ładnie rozkrzewiony w cenie blisko 50 zł.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego korzenie zostały tak potraktowane i czy krzew wytworzy jeszcze korzenie szkieletowe? Zależy mi na szybkim wzroście, gdyż potrzebny mi szeroki krzew :wink: , ale jak ona ma takie obcięte korzenie :roll: Gleba u mnie wilgotna, dość gliniasta.
Może ktoś wytłumaczy mi też jaka jest różnica między leszczyną pospolitą Purpurea, a południową Purpurea.Czy ta druga ma większe liście? Jak jest z utrzymaniem barwy w sezonie? Czy one obie podobnie zielenieją w lecie, czy któraś lepiej utrzymuje kolor?

Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Corylus maximus Purpurea

Post »

Nie wiem dlaczego leszczyna nie rozwija liści, a minął prawie miesiąc od posadzenia :? Ma czerwone pączki, gałązki są elastyczne :roll: Czytam, że leszczyny rozmnaża się przez odkłady, więc może kikut w bryle korzeniowej to jest pozostałość po odciętym pędzie, a nie obcięty korzeń szkieletowy jak myślałam? Myślałam, że to silne krzewy, mają konkretne korzenie i ruszą z kopyta jak tylko grunt poczują :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”