Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
uprawiał ktoś z Was black beauty? Bakłażana trzeba jakoś konkretnie przycinać? w tym roku będzie mój debiut
planuje z 4 krzaczki w tunelu i 4 w gruncie.

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anpio super sadzoneczki
Moje docelowo będą rosły w gruncie. Planuję wysadzić je po Zośce, a wcześniej będą sobie pomieszkiwały w tunelu.

Moje docelowo będą rosły w gruncie. Planuję wysadzić je po Zośce, a wcześniej będą sobie pomieszkiwały w tunelu.

pozdrawiam, Anita
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
u mnie oberżyna bije wszelkie rekordy w wielkości liści - jak tak dalej pójdzie to będę musiała ją palikować za młodu choć jako dorosła tego nie potrzebuje ( zasiliłam ja raz 1/2 zalecanej dawki biohumusu ona zrobiła mi taki numer
)

pod ciężarem liści wygina się ( stoją w szeregu i jedna drugą podpiera
)

i w szeregu na baczność

pod ciężarem liści wygina się ( stoją w szeregu i jedna drugą podpiera

i w szeregu na baczność

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- NITKA
- 1000p
Edytka modelowe bakłażanki, chyba im biohumus sluży
A, ja takie pytanie mam, czy bakłażan rośnie tak jak cukinia, czy bardziej jak ogórek np.?, T.zn. czy w formie krzaczka, czy pędów?

A, ja takie pytanie mam, czy bakłażan rośnie tak jak cukinia, czy bardziej jak ogórek np.?, T.zn. czy w formie krzaczka, czy pędów?
pozdrawiam, Anita
- esony1
jak pomidor
samo-kończący, a wielkość zależy od odmiany ub warunków uprawy, ja w zeszłym roku miałam nie większe niż 120 cm. Nie trzeba palikować.

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- NITKA
- 1000p
Naprawdę nie trzeba palikować ani podwiązywać, tak sobie stoją i owoce ich nie pokładają?
Matko, co mi się ubzdurało, że one będą się płożyły lub wspinały jak ogórki..
Matko, co mi się ubzdurało, że one będą się płożyły lub wspinały jak ogórki..

pozdrawiam, Anita
- NITKA
- 1000p
Esmeralda, Twoje oberżynki są prześliczne
To nic, że trochę mniejsze - są zdrowiutkie i ładnie wybarwione, teraz to będą rosły w oczach
Mam takie pytanie, czy oberżyna może rosnąć w pełnym słońcu? Drugi raz wystawiłam dzisiaj moje oberżynki na dwór na słońce, nie na mocne, bo to tak koło 9 rano było. Wcześniej od kilku już dni w dzień stały w tunelu. Po kilku dosłownie minutach stania w takim słoneczku zaczęły więdnąć.. Po przeniesieniu do tunelu odzyskały dawny wigor. I tak się teraz zastanawiam, gdzie je potem wysadzić na miejsce stałe, żeby im 'kuku' nie zrobić.

Mam takie pytanie, czy oberżyna może rosnąć w pełnym słońcu? Drugi raz wystawiłam dzisiaj moje oberżynki na dwór na słońce, nie na mocne, bo to tak koło 9 rano było. Wcześniej od kilku już dni w dzień stały w tunelu. Po kilku dosłownie minutach stania w takim słoneczku zaczęły więdnąć.. Po przeniesieniu do tunelu odzyskały dawny wigor. I tak się teraz zastanawiam, gdzie je potem wysadzić na miejsce stałe, żeby im 'kuku' nie zrobić.

pozdrawiam, Anita
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Niteczka
Połowę moich noszę do folianki, a drugą na słoneczny balkon - te są przykryte białą włóknina, więc mają ciepło, ale nie bezpośrednie słońce, żadne nie więdną. Może spróbuj na słońcu osłonić włókniną i zobaczysz, czy to coś da?

Połowę moich noszę do folianki, a drugą na słoneczny balkon - te są przykryte białą włóknina, więc mają ciepło, ale nie bezpośrednie słońce, żadne nie więdną. Może spróbuj na słońcu osłonić włókniną i zobaczysz, czy to coś da?
Śliczności juz macie
Moje jeszcze maluśkie, fakt, że ich niczym nie dożywiam, bo nie mam czym,
a po drugie mam tendencję do przedobrzenia
Stoją na parapecie w mieszkanku i do gruntu, oraz może część do folii posadzę w połowie maja.
Kiedy swoje sadzicie

Moje jeszcze maluśkie, fakt, że ich niczym nie dożywiam, bo nie mam czym,
a po drugie mam tendencję do przedobrzenia

Stoją na parapecie w mieszkanku i do gruntu, oraz może część do folii posadzę w połowie maja.
Kiedy swoje sadzicie

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- NITKA
- 1000p
Esmeraldko (
) , teraz to nie jest dla mnie problem, wynoszę je do tunelu i tam jest im dobrze. Martwię się trochę, czy jak już przyjdzie odpowiedni czas i wsadzę je do ogrodu w pełnym słońcu, to czy mi nie padną. Dlatego pytałam.
Może ktoś, kto już uprawiał oberżynę w gruncie doradzi, gdzie jej będzie najlepiej.

Może ktoś, kto już uprawiał oberżynę w gruncie doradzi, gdzie jej będzie najlepiej.

pozdrawiam, Anita
- esony1
Oberżyna zdecydowanie lubi tunel, szklarnię... w gruncie nie próbowałam. U mnie rosły razem z pomidorami i dobrze im było, miałam taki miniaturowy tunel... max wysokości 1,30 długi na 10 metrów. Oberżyna lubi ciepełko i w miarę stałą temperaturę dlatego ważne jest aby chociaż w pierwszym okresie miały zapewnione optymalne warunki. Lipiec, sierpień było już wszystko poodsłaniane i owocowała do października ( chyba wtedy pojawiły się pierwsze przymrozki i zważyły rośliny ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta