Cissus - wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Cissus - wypukłe plamki

Post »

Zauważyłam na niedawno zakupionym cissusie wypukłe kropki. Wypukłości wyglądają jakby w środku znajdował się płyn. Liście lekko pożółkły. Z kilku gałązek znajdujących się w doniczce 3-4 są zarażone, młode listki tez maja wypukłe kropki. Najbardziej pasującym z opisu robactwem to by mi były nicienie (niestety pewna diagnozy nie jestem). Proszę o identyfikację szkodnika i poradę czym go zwalczać.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Cissus - wypukłe plamki

Post »

Nikt mi nie pomoże? :(
Dzisiaj na spodniej stronie liści i na końcach pędów z młodymi listkami zauważyłam białe jajeczka (widać je tez na powyższym zdjęciu na co wcześniej nie zwróciłam uwagi). Na liściach są pojedyncze gdzie nie gdzie na końcówkach pędów jest ich więcej. Jajeczka są białe, małe poniżej 1mm.
Proszę o pilna pomoc, nie wiem czy źle wpisuje hasło w wyszukiwarkę czy nieudolnie szukam bo nie mogę zidentyfikować tego szkodnika.
Wyciągnęłam przed chwilą z doniczki i nigdy nie spotkałam się z takimi korzeniami (za wyjątkiem asparagusa) poradźcie coś bo już głupiej przez tego ciska ;:223 ;:223 ;:223
Czy te bulwy to tak ma być czy nie?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Miałam identyczne problemy z tym właśnie cissusem :(

Proponowałabym na początku wodę z denaturatem i zmyć wacikiem wszystkie liście po obu stronach z tym że waciki trzeba jak najczęściej zmieniać a najlepiej każdy wacik na jednego listka . Na koniec zrobić oprysk np. Mospilan 20 SP lub Magusa 200 SC (dawka 1 ml na 0,5 l wody) . Po tygodniu powtórz oprysk.....
Jeśli chodzi o te bulwy nie wypowiem się bo swojego nie przesadzałam więc nawet nie wiem czy takowe są :oops:

A tak przy okazji są bardzo piękne i widzę dość gęste :wink:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie :D faktycznie pierwsze wrażenie sprawiają dość dobre :D
Mam pytanie jeszcze w jakich proporcjach pomieszać denaturat z wodą? podjadę jutro kupić specyfik do oprysku i działam.
Twój cissusek już zdrowiutki?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o proporcje to 1:1 woda do denaturatu :wink:

Pozbyłam się tych nieproszonych gości ale przez zimę troszkę mi zmarniał bo w domu było dość suche powietrze...ale widzę że wypuszcza już nowe listki :)

Życzę powodzenia i trzymam kciuki :wink:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety na mojego powyższe rady nie działają :( Zaaplikowałam mu 2 tabletki Provado w nadziei że to pomoże. Na liściach pojawiają się brunatne plamy, tak jakby liść od środka zaczął usychać. W efekcie usycha i odpada. Jajeczek jest też więcej i przeniosły się jeszcze na cissusa discolor. Liść pod światło ma takie żółto prześwitujące maleńkie kropki.
Zrobię i wstawię aktualne fotki cissusa.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 już kiedyś o tej gutacji czytałam i zapomniałam o tym na amen :oops: Dzięki za przypomnienie :D
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
yacek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2010, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cisus - pielęgnacja

Post »

Ja posadziłem 2 odnóżki. Jedna jest na zachodnim parapecie a druga na ścianie przeciwległej do okna. Ta druga rośnie wolno i spokojnie a ta z parapetu nawypuszczała listków z wszystkich możliwych i niemożliwych miejsc. Z tym, że nie ma siły ich wszystkich rozwinąć i tak to stoi w miejscu. Czy powodem jest nadmiar światła, wody, czy za żyzna ziemia? Co z tym zrobić?
Prymerion
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2021, o 22:42

Re: Cissus - wymagania,problemy

Post »

Cześć,

Miałem przez prawie 20 lat Cissusa Danica, ale w końcu zaczął marnieć z jakiegoś powodu i ostatecznie się z nim musiałem pożegnać. Zapobiegliwie ostatniej wiosny wziąłem z niego trzy zaszczepki, które się ukorzeniły w wodzie - przeniosłem je następnie do ziemi, do pojedynczej doniczki.

Przez całe lato te nowe cissusu rosły przyzwoicie - wyrosło sporo liści. Jednak jesienią liście zaczęły schnąć. Schną przede wszysktim od górnej części rośliny, również te nowo wyrośnięte oraz ledwo co rozwijające się pączki. W ciągu miesiąca w ten sposób uschło około 15-20% liści a ten proces cały czas postępuje. Cissus ma stale lekko wilgotno, staram się go nie przelać ani nie przesuszyć. Stanowisko jasne.

Zależy mi na tej roślince i chciałbym ją uratować :( Proszę o pomoc. W załączeniu zdjęcia jak Cissus wygląda obecnie.

https://ibb.co/VDgbdLq
https://ibb.co/ypVmVfZ
https://ibb.co/n7rtzpW
https://ibb.co/BtJrJc1
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie mokre zmiany są od przelania. Podłoże jest zbyt mało przepuszczalne, ono się zbiło w jedną bryłę. Korzenie muszą oddychać.
Cissus lubi umiarkowanie wilgotne podłoże, ale podłoże musi być mieszanką ziemi i jakiegoś rozluźniacza, żwirku albo perlitu. Do tego drenaż z keramzytu. Wielkość doniczki też ma znaczenie, powinno być dobrane pod wielkość bryły korzeniowej.
Przesadzić, sprawdzić stan korzeni, chore wyciąć jak i chore liście.
Doniczka ma odpływ i stoi na podstawce?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Slakafi1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lis 2021, o 09:03

Cissus rombolistny-plamy

Post »

Dzień dobry. Na moim cissusie pojawiają się prawie czarne plamki. Usuwam takie porażone listki i w związku z tym moja roślinka robi się coraz bardziej przerzedzona. Proszę o diagnozę ☺️. Kwiat stoi tak że 2 i pół metra od okna południowego, podlewam gdy troszkę przeschnie wierzchnia warstwa, nigdy nie ma mokro a jedynie wilgotno. Mechaniczne uszkodzenia to też nie są ponieważ doniczka wisi dość wysoko na kwietniku. Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
Obrazek

Dodam jeszcze jedno zdjęcie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dołączyłam ostatnie zdjęcie z Twojego posta wstawionego bezpośrednio pod tym.
bab...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Cissus rombolistny-plamy

Post »

Zacznij od wyciągnięcia z doniczki i sprawdź stan korzeni.

Podłoże powinno być przepuszczalne, czyli mieszanką ziemi i rozluźniacza. Oczywiście doniczka powinna stać na podstawce, a sama roślina nie może stać w ciemnym kącie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Slakafi1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ślicznie Panu dziękuję ☺️. Zajrzę oczywiście do korzeni i usunę co brzydkie. Myśli Pan że to może być grzyb? Plamki nie mają żółtej obwódki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zawsze od razu musi wejść grzyb. Takie plamy to zwykle pierwsze objawy nieprawidłowej gospodarki wodnej. Inaczej mówiąc masz nadmiar wody w podłożu, a tym samym w samej roślinie. Na to mają wpływ zarówno nieprawidłowe podlewanie, ale również podłoże oraz warunki uprawy, najczęściej zbyt ciemne stanowisko (im mniej światła tym wolniej przeprowadzany jest proces fotosyntezy).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Slakafi1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za wszystkie Pana cenne sugestie ☺️.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”