kasia74 pisze:przeczytałam że włączyłaś do swej kolekcji dracule i też będą kwitły czy możesz napisać coś o ich uprawie, mi te storczyki też się bardzo podobają ale nie wiem czy umiałabym stworzyć im warunki u siebie.
Kasiu trochę opisałam w poprzednim poście. A więc ja je trzymam na karniszu chłodnego pomieszczenia. One potrzebują takich warunków jak Madsdevallie. Różnica temperatur między dniem a nocą. Lubią bardzo jasno, ale nie bezpośrednie słońce. Wysoką wilgotność powietrza. Dużo świerzego powietrza. Ja mam je w koszyczkach w mchu i nie dopuszczam do całkowitego wyschnięcia mchu.
Jak się dalej powiedzie uprawa, a przede wszystkim lato to się okaże.
JoasiaM dziękuję w imieniu storczyków.
Storczykowa pisze:Jak tam twoje Paphiopedilum bellatulum?
Dusiu, już ładnie urosło i jak nic nie zrobiłam źle przez zimę to może w tym roku zakwitnie. Ale zobaczymy?
Celinko, może w przyszłym tygodniu zrobię fotkę innym. Wśród nich są jeszcze mniejsze od tego małego jak i większe od tego dużego.
Venus9 pisze:wyglądają jak Matka z Dzieckiem
No tylko to dziecko ma już swoje dzieci w postaci nowych rozet.
Phragboy pisze:Asiu Czyżby Restrepie i Masdevallia coccinea od Danuty ?
Przemku tak one są od Danusi.
Phragboy pisze:Angulocaste Red Jewel również i mnie zauroczył, jaka jest trwałość kwiatu
około trzech miesięcy i w słońcu pachną.
Phragboy pisze:ja powoli rezygnuje z grupy o cętkowanych liściach 2-3 razy w roku łapią wełnowce, totalna masakra.
to dziwne bo u mnie nic nie łapią, ale dziękuję za informację, będę się miała na baczności.
Ja rśwnież lubię do Ciebie zaglądać. Masz tyle orginalnych roślin.
Marysiu już u Ciebie wyjaśniłam. Zaistniała pomyłka.
Anno witaj serdecznie

Masz zupełną rację bo ja sama już nie nadążam za swoim szaleństwem. ;:94 Jutro przyjdą kolejne rośliny.
Już pytałam koleżankę pielęgniarkę, czy u nich jest oddział dla takich przypadków jak ja.
arlet3 ano.

Kilka wydałam i jak zostawić puste miejsce.
justus27 pisze:Coraz bardziej skomplikowane nazwy u Ciebie.
Ja sama jeszcze nie umiem ich wypowiedzieć.
A taki okaz wczoraj zobaczyłam