Kolejny <storczykomaniak>

Zablokowany
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kolejny <storczykomaniak>

Post »

Ładne dendrobium ;:63
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Marku chwalę Twych podopiecznych i Twe umiejętności hodowlane, bo cudnie Ci rozkwitły kwiatuszki, pierworodny pięknie wygląda i drugi kwiatuszek pleione, zawsze fascynowało mnie u tej roślinki to, że listków niewiele a sam kwiat taki wielki, po prostu powala na kolana :D
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko ? bulwy tego storczyka są bardzo wrażliwe na wilgoć i należy bardzo uważać aby nie zalewać je przy zraszaniu a co do głębokości sadzenia to wsadzam je w podłoże na głębokość 1/3 do połowy wielkości bulwy bardzo ważna rzecz należy pamiętać o dobrym drenażu jak już wspomniałem wcześniej do 1/3 głębokości naczynia w którym wsadzamy bulwy.

Asiu (mis20) ? myślę że jeżeli chwycisz bakcyla z tym storczykiem to powoli do przyszłej wiosny zorganizujesz sobie wszystko.
Jeśli chodzi o żółte Pleione to nawet posiadam takie ale niestety jak pisałem w moim wątku w zeszłym roku mi nie zakwitły bo zakupiłem bardzo małe cebulki.
W tym roku niestety jedną cebulkę straciłem stała się miękka i zaschła a druga nie zakwitła ani jeszcze nie puściła zawiązków liściowych, tak więc nie wiem co z nią będzie a jak kupowałem widziałem zdjęcia kwitnących są naprawdę piękne.

Anno ? dziękuję

Asiu (JoasiaM)-cieszy mnie bardzo ilość miłych słów wypowiadanych pod moim adresem bardzo dziękuję w imieniu swoim i podopiecznych
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Oj Marku, na Pleione nie można się napatrzeć ;:152 ;:152 ;:152
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko bardzo dziękuję ;:196 .
Przyznam się też że ja także lubię kwiaty tego storczyka i patrzył bym na niego ciągle ale jego kwiaty są dość nietrwałe i praktycznie roślina stoi w najchłodniejszym pokoju gdzie mam wyłączone grzejniki bo inaczej kwitła by mi nie dwa tygodnie ale krócej. No cóż wszystko co piękne też ma swój kres , ale dobrze że druga bulwa rozwinęła swój kwiat więc mam kolejne dwa tygodnie podpatrywania . Na starym kwiatuszku widać już brązowe plamy to znak że praktycznie już po kwiatku.
Zdjęcia z dzisiaj ; Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Marku no może nie powinnam żartować MM i jego piegów ale tak cudnie wyglądana tych zdjęciach w ;:3, że nie mogłam się powstrzymać od komentarza :;230 :;230
Pleione jak zwykle cudownie wygląda ;:138 ;:138 i do tego to porównanie z dendrobium - super teraz toja przynajmniej wiem jakiej jest wielkości :tan :tan
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku przepiękne to pleione - wielkie gratulacje dla Ciebie ;:180
Muszę powiedzieć, że nawet przez myśl mi nie przeszło aby zainteresować się tym rodzajem, ale wielkość tych kwiatów w porównaniu z całą rośliną z pewnością zachęca do posiadania. Może jeszcze nie dojrzałam do tego, ale z zachwytem podziwiam u Ciebie - wspaniałe fotki, także te z dendrobium.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Marku śliczności ;:138 ;:138 ale nie będę się na nie kusić :wink: raczej będę do Ciebie zaglądać i je podziwiać ;:108 ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dziękuję za info ;) Dopisan do "przepisu" na pleione ;) Tancerki nadal zachwycają... A drenażem się nie Martw. Na początku kupowalam worki z keramzytem po 1l - pakowane. Teraz kupuję ośmiolitrowe, a za rok... Hmm...może lepiej nie wiedzieć, ajkiej wielkości będą ;:224 :;230
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marku - przepiękna słoneczna sesja Pleione ;:138

Jestem pod wrażeniem tego kwitnienia i spodobał mi się opis jak uprawiasz tego storczyka.
Brawa również dla Twojego 'pierworodnego'. Piękne, obfite kwitnienie i należy mu się uznanie, bo dzięki niemu jesteś tu z nami ;:215
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Ładnie, ładnie :uszy
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przepiękne to Pleione
marwes pisze:Witam Asiu :wit
Storczyk ten ma właściwie trzy fazy hodowli którym należy się podporządkować:
{...}
Czy to jest trudne, proszę sama osądź!
Zamieszania trochę z nim jest, przyznać trzeba.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julitko oj żartuj Sobie żartuj, chyba Mini Mark się nie pogniewa, a komentarze mile widziane.

Kasiu ?bardzo dziękuję. Kwiat rzeczywiście należy do średniej wielkości kwiatów i bardzo ładnie się prezentuje , a sama roślina ma jeden liść dochodzący do 25cm pokarbowany wzdłużnie co dodaje mu także uroku..

Arletko wielkie dzięki , niestety kwitnienie szybko przemija u tego gatunku i jest to minus.

Justynko ? cieszę się bardzo że też możesz podpatrzyć coś u mnie, a ten keramzyt w takich ilościach zasypie Cię nam i zdrenuje ale nie wiem co ? :;230

Art stokrotne dzięki , też bardzo się cieszę że zawitałem na to forum gdzie mogę wymienić się doświadczeniami, coś doradzić w miarę możliwości ,a przede wszystkim skorzystać z doświadczenia wielu forumowiczów .
To jest najcenniejsze.

Anno, wielki dzięki.

Justynko (Mala_MI), ale najważniejszy w tym wszystkim jest efekt finalny.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy pamiętacie jak cieszyła mnie swymi małymi kwiatuszkami Restrepia Brachypus.
Jest to niezmordowana roślinka, praktycznie mam co miesiąc kwiatuszek a teraz wypuściła drugi listek u mnie i obdarzyła mnie trzema kwiatuszkami na raz:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Prześliczna i te paseczki cudne ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”