Kolejny <storczykomaniak>
- Anno
- 500p

- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kolejny <storczykomaniak>
Ładne dendrobium 
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Marku chwalę Twych podopiecznych i Twe umiejętności hodowlane, bo cudnie Ci rozkwitły kwiatuszki, pierworodny pięknie wygląda i drugi kwiatuszek pleione, zawsze fascynowało mnie u tej roślinki to, że listków niewiele a sam kwiat taki wielki, po prostu powala na kolana 
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justynko ? bulwy tego storczyka są bardzo wrażliwe na wilgoć i należy bardzo uważać aby nie zalewać je przy zraszaniu a co do głębokości sadzenia to wsadzam je w podłoże na głębokość 1/3 do połowy wielkości bulwy bardzo ważna rzecz należy pamiętać o dobrym drenażu jak już wspomniałem wcześniej do 1/3 głębokości naczynia w którym wsadzamy bulwy.
Asiu (mis20) ? myślę że jeżeli chwycisz bakcyla z tym storczykiem to powoli do przyszłej wiosny zorganizujesz sobie wszystko.
Jeśli chodzi o żółte Pleione to nawet posiadam takie ale niestety jak pisałem w moim wątku w zeszłym roku mi nie zakwitły bo zakupiłem bardzo małe cebulki.
W tym roku niestety jedną cebulkę straciłem stała się miękka i zaschła a druga nie zakwitła ani jeszcze nie puściła zawiązków liściowych, tak więc nie wiem co z nią będzie a jak kupowałem widziałem zdjęcia kwitnących są naprawdę piękne.
Anno ? dziękuję
Asiu (JoasiaM)-cieszy mnie bardzo ilość miłych słów wypowiadanych pod moim adresem bardzo dziękuję w imieniu swoim i podopiecznych
Asiu (mis20) ? myślę że jeżeli chwycisz bakcyla z tym storczykiem to powoli do przyszłej wiosny zorganizujesz sobie wszystko.
Jeśli chodzi o żółte Pleione to nawet posiadam takie ale niestety jak pisałem w moim wątku w zeszłym roku mi nie zakwitły bo zakupiłem bardzo małe cebulki.
W tym roku niestety jedną cebulkę straciłem stała się miękka i zaschła a druga nie zakwitła ani jeszcze nie puściła zawiązków liściowych, tak więc nie wiem co z nią będzie a jak kupowałem widziałem zdjęcia kwitnących są naprawdę piękne.
Anno ? dziękuję
Asiu (JoasiaM)-cieszy mnie bardzo ilość miłych słów wypowiadanych pod moim adresem bardzo dziękuję w imieniu swoim i podopiecznych
Oj Marku, na Pleione nie można się napatrzeć

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- marwes

Agatko bardzo dziękuję
.
Przyznam się też że ja także lubię kwiaty tego storczyka i patrzył bym na niego ciągle ale jego kwiaty są dość nietrwałe i praktycznie roślina stoi w najchłodniejszym pokoju gdzie mam wyłączone grzejniki bo inaczej kwitła by mi nie dwa tygodnie ale krócej. No cóż wszystko co piękne też ma swój kres , ale dobrze że druga bulwa rozwinęła swój kwiat więc mam kolejne dwa tygodnie podpatrywania . Na starym kwiatuszku widać już brązowe plamy to znak że praktycznie już po kwiatku.
Zdjęcia z dzisiaj ;

Przyznam się też że ja także lubię kwiaty tego storczyka i patrzył bym na niego ciągle ale jego kwiaty są dość nietrwałe i praktycznie roślina stoi w najchłodniejszym pokoju gdzie mam wyłączone grzejniki bo inaczej kwitła by mi nie dwa tygodnie ale krócej. No cóż wszystko co piękne też ma swój kres , ale dobrze że druga bulwa rozwinęła swój kwiat więc mam kolejne dwa tygodnie podpatrywania . Na starym kwiatuszku widać już brązowe plamy to znak że praktycznie już po kwiatku.
Zdjęcia z dzisiaj ;

Marku no może nie powinnam żartować MM i jego piegów ale tak cudnie wyglądana tych zdjęciach w
, że nie mogłam się powstrzymać od komentarza
Pleione jak zwykle cudownie wygląda
i do tego to porównanie z dendrobium - super teraz toja przynajmniej wiem jakiej jest wielkości

Pleione jak zwykle cudownie wygląda
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku przepiękne to pleione - wielkie gratulacje dla Ciebie
Muszę powiedzieć, że nawet przez myśl mi nie przeszło aby zainteresować się tym rodzajem, ale wielkość tych kwiatów w porównaniu z całą rośliną z pewnością zachęca do posiadania. Może jeszcze nie dojrzałam do tego, ale z zachwytem podziwiam u Ciebie - wspaniałe fotki, także te z dendrobium.
Muszę powiedzieć, że nawet przez myśl mi nie przeszło aby zainteresować się tym rodzajem, ale wielkość tych kwiatów w porównaniu z całą rośliną z pewnością zachęca do posiadania. Może jeszcze nie dojrzałam do tego, ale z zachwytem podziwiam u Ciebie - wspaniałe fotki, także te z dendrobium.
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Marku śliczności
ale nie będę się na nie kusić
raczej będę do Ciebie zaglądać i je podziwiać

- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dziękuję za info ;) Dopisan do "przepisu" na pleione ;) Tancerki nadal zachwycają... A drenażem się nie Martw. Na początku kupowalam worki z keramzytem po 1l - pakowane. Teraz kupuję ośmiolitrowe, a za rok... Hmm...może lepiej nie wiedzieć, ajkiej wielkości będą

Marku - przepiękna słoneczna sesja Pleione
Jestem pod wrażeniem tego kwitnienia i spodobał mi się opis jak uprawiasz tego storczyka.
Brawa również dla Twojego 'pierworodnego'. Piękne, obfite kwitnienie i należy mu się uznanie, bo dzięki niemu jesteś tu z nami
Jestem pod wrażeniem tego kwitnienia i spodobał mi się opis jak uprawiasz tego storczyka.
Brawa również dla Twojego 'pierworodnego'. Piękne, obfite kwitnienie i należy mu się uznanie, bo dzięki niemu jesteś tu z nami
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Anno
- 500p

- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Ładnie, ładnie 
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Przepiękne to Pleione
Zamieszania trochę z nim jest, przyznać trzeba.marwes pisze:Witam Asiu![]()
Storczyk ten ma właściwie trzy fazy hodowli którym należy się podporządkować:
{...}
Czy to jest trudne, proszę sama osądź!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- marwes

Julitko oj żartuj Sobie żartuj, chyba Mini Mark się nie pogniewa, a komentarze mile widziane.
Kasiu ?bardzo dziękuję. Kwiat rzeczywiście należy do średniej wielkości kwiatów i bardzo ładnie się prezentuje , a sama roślina ma jeden liść dochodzący do 25cm pokarbowany wzdłużnie co dodaje mu także uroku..
Arletko wielkie dzięki , niestety kwitnienie szybko przemija u tego gatunku i jest to minus.
Justynko ? cieszę się bardzo że też możesz podpatrzyć coś u mnie, a ten keramzyt w takich ilościach zasypie Cię nam i zdrenuje ale nie wiem co ?
Art stokrotne dzięki , też bardzo się cieszę że zawitałem na to forum gdzie mogę wymienić się doświadczeniami, coś doradzić w miarę możliwości ,a przede wszystkim skorzystać z doświadczenia wielu forumowiczów .
To jest najcenniejsze.
Anno, wielki dzięki.
Justynko (Mala_MI), ale najważniejszy w tym wszystkim jest efekt finalny.
Kasiu ?bardzo dziękuję. Kwiat rzeczywiście należy do średniej wielkości kwiatów i bardzo ładnie się prezentuje , a sama roślina ma jeden liść dochodzący do 25cm pokarbowany wzdłużnie co dodaje mu także uroku..
Arletko wielkie dzięki , niestety kwitnienie szybko przemija u tego gatunku i jest to minus.
Justynko ? cieszę się bardzo że też możesz podpatrzyć coś u mnie, a ten keramzyt w takich ilościach zasypie Cię nam i zdrenuje ale nie wiem co ?
Art stokrotne dzięki , też bardzo się cieszę że zawitałem na to forum gdzie mogę wymienić się doświadczeniami, coś doradzić w miarę możliwości ,a przede wszystkim skorzystać z doświadczenia wielu forumowiczów .
To jest najcenniejsze.
Anno, wielki dzięki.
Justynko (Mala_MI), ale najważniejszy w tym wszystkim jest efekt finalny.
- marwes

- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Prześliczna i te paseczki cudne 
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;