Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Wiosna u Ciebie pełną parą - teraz tylko czekać aż natura dostanie kopa w ciepłe dni .... ;:3 Ja Ewelinko czekam na tę pnącą hortensję , widziałem u klienta - bardzo mi się podoba.....
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam , witam , witam, :)

Słuchajcie , kupiłam dziś bylinkę o nazwie PSZONAK SZWAJCARSKI (szt. 3) - tylko tyle :( Czy ktoś ją zna ? Czy nada się na słoneczny skalniak ? Podobno ma kwitnąć na żółto...
[Iza] pisze:Ewelino, runianka od ciebie świetnie się przyjęła i przezimowała. Zginęła natomiast skalnica cienista od ciebie. Chyba nie przetrwała zimy lub wzejdzie poźniej.
Moje SKALNICE CIENISTE (bo o nich mowa) też są jakieś "klapnięte" . Może zbyt długo leżał na nich śnieg ? Poczekam jeszcze troszkę ...
Miiriam pisze:Ewelinko - mój decumbens .. na 2 pędach ma pąki - reszta przemarzła .. ale roślinka żyje :) :) :)
Czy mam je teraz przyciąć ???
Nie przycinaj teraz !!! Stracisz kwiatki ! Ale zrób to koniecznie zaraz po kwitnieniu.Ja przycięłam w poprzednim roku i krzaczek ładnie się zagęścił. Cieszę się ,że Twój żyje :)
JacekP pisze:Świetnie przycięte forsycje :!: Moje młode też już zacznę ciąć, bo cięcie sprawia, że bujnie kwitną.
Pluskwice i tojady posadzone. Tojad się sam tak rozsiał? (Mój się nigdy jeszcze nie rozsiał)
Jacku , ta przycięta FORSYCJA ma fryzurkę jeszcze z sierpnia ub. roku. Pozostałe mocno przytnę dopiero po kwitnieniu, na razie rosną " jak chcą" .
Tak , TOJAD sam się rozsiał - nie ścięłam mu przekwitłych kwiatostanów i oto mam małe siewki :) Nie jestem pewna , czy to nie jest ta sama odmiana , co Twój "Lisi"...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Edytko , strony , które podałaś oczywiście znalazłam , ale to zdjęcia , a mnie chodzi o takie informacje sprawdzone przez forumowiczów - jak ta roślina się zachowuje , rozrasta , zimuje, jakie ma wymagania ( gleba, słońce, wilgotność)...

Tymczasem w ogrodzie jest BRATKOWO... Małe barwne kwiateczki posadziłam na skalniaku, w wazie , w beczce i donicy. Ożywiają nieco szarawy jeszcze ogród :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Ewelino, bratki w pięknych kolorkach.Takie kolory poprawiają nastrój - przynajmniej dla mnie :D
A ta piękna magnolia jeszcze u Ciebie nie kwitnie? Przecież u Ciebie cieplej niż u mnie....wszystko u Was szybciej zakwita? U nas zazwyczaj jest opóźnienie ok.2 tyg.

:wit
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ewelina - widzę ,że Ty też zaczynasz chorować na hortensjomanię :lol:
Jakieś nowe okazy Ci przybywają .
Ja już dawno na to zapadłam i nie mogę się wyleczyć ;:223
W Twoim ogrodzie, w towarzystwie Rh i sosen ,hortensje aż
się proszą, żeby je sadzić ;:108
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ann-ka72 pisze:A ta piękna magnolia jeszcze u Ciebie nie kwitnie? Przecież u Ciebie cieplej niż u mnie....wszystko u Was szybciej zakwita?
MAGNOLIE mają różne terminy kwitnienia ( IV- VII) . Moja to "SUSAN" , która zwykle kwitnie dopiero w maju .
Babopielka pisze:Ewelina - widzę ,że Ty też zaczynasz chorować na hortensjomanię :lol:
Jakieś nowe okazy Ci przybywają .
Ja nie "zaczynam chorować " , ja już jestem chora ! Mam 8 H.OGRODOWYCH, 6 H.PNĄCYCH, drzewiastą "Annabelle", w tym roku doszły 2 odm. bukietowych i 1 drzewiasta... Ale na tym na razie zakończę .Chyba ...

Co jeszcze u mnie kwitnie ? Niewiele...

Obrazek
FIOŁECZKI ( z roku na rok więcej ich !)

Obrazek
FORSYCJE

Obrazek Obrazek
RUNIANKA JAPOŃSKA ( choć kwiatków ma zdecydowanie mniej niż w minionym roku)

Obrazek
MIODUNKA - wreszcie ma pączki :)
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

To jeszcze nie jest choroba ,tylko taki mały bakcyl :lol:
Ja mam znacznie,znacznie więcej i ciągle nowe dokupuję - to jest choroba ;:223
Mój mąż dopiero niedawno zauważył ,że u nas hortensje już dwie rabaty zajęły .
Był święcie przekonany ,że tylko na jednej rosną :lol:
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina pisze:Edytko , strony , które podałaś oczywiście znalazłam , ale to zdjęcia , a mnie chodzi o takie informacje sprawdzone przez forumowiczów - jak ta roślina się zachowuje , rozrasta , zimuje, jakie ma wymagania ( gleba, słońce, wilgotność)...
racja , więc może anu-la Ci pomoże http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ki#p242591 jeżeli jest jeszcze na forum
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Piękna forsycja.
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę doczekać się takiego kwitnienia u mojej. Zakwita tylko na najniższych gałązeczkach tuż nad ziemią.
Już sama nie wiem czy wymarza, czy to jakaś kiepska odmiana, a może ja coś robię nie tak ...
Napisz kiedy ją przycinasz.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wiolu , tnę FORSYCJE zaraz po kwitnieniu , o 1/3 - 1/2 długości gałązek.Co roku też wycinam z każdego krzewu 10cm. nad ziemią 1-2 stare, grube gałęzie . Wypuszczają wtedy młode pędy od ziemi i całość ładnie się zagęszcza. Forsycja kwitnie na zeszłorocznych pędach , więc czym szybciej ją po kwitnieniu przytniesz , tym większa szansa ,że gałązki, które wyrosną latem już w następnym roku obsypią się kwiatami. Czasem podcinam po raz drugi w VIII , ale tylko pojedyncze gałązki, które mi z jakiegoś powodu przeszkadzają. Generalnie bowiem latem FORSYCJI nie powinno się już ciąć.Młode gałązki , które wyrosną po takim późnym cięciu są b. delikatne , niezdrewniałe i z reguły przemarzają zimą.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewelinko ja nie mam Pszonaka Szwajcarskiego ale Pszonak Perowskiego, moze mają podobne wymagania bo i z wyglądu są bardzo podobne. Jest to śliczna kwitnąca na żółto( pomarańczowo) roślinka. Nie bardzo mogę znaleźć w necie jakieś wiadomości o ich uprawie i potrzebach, moja rośnie na skalniaku ,, na patelni,, i ma się świetnie :D
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ewelino, ile roślin Runianki posadziłaś, żeby uzyskać taką ładną kępę?
Podglądam się przeobrażeniom skalniaka i aż się nie chce wierzyć, że kiedyś zupełnie inaczej wyglądał ten zakątek.
Pamiętam jeszcze kosówkę pod Magnolią :D .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dziękuję Ewelinko za wytłumaczenie pielęgnacji forsycji.Wiem już jaki błąd popełniałam, bo moja forsycja też mało kwitnie.
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Ewelino!
Ciekawie rośnie tych kilka sosen jak krzew przerośnięty u mnie nic takiego nie ma.Masz piękne odłamy skał w śród,których kwiaty czują się jak raju.Masz ciekawy ogród ale cienia to tam chyba nie wiele,u nas to jest cień,brzozy,które rosną między sosnami szukając światła wybiły się ponad 2m mimo,że są młodsze od sosen.
Edward :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”