Dziewanna ( Verbascum ) i jej hybrydy
Re: kto wie co to?????
Jak Ci się podoba i byś zostawił to nie jest to chwast.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ta sama roślina może być niepożądana, np. chaber czy kąkol w zbożu dla rolnika .
Natomiast chętnie widziana, np. w rustykalnym ogrodzie, i wówczas nie jest chwastem.
Nie pogniewałabym się również, gdyby dziewanna chciała u mnie zagościć .
Niestety, chyba za ciężka, gliniasta gleba, bo ani u mnie, ani w okolicy ogrodu jej nie widać

A jaki wspaniały byłby zestaw tej żółtej z fioletową
To na pewno dziewanna.Po przekwitnięciu lubi się rozsiać,Ma baaaaaardzo dużo nasion ale nie stanowi to dużego problemu.
Lubi raczej nieużytki,jest to bardzo ładna roślina i coraz rzadsza.
To mało wymagające rośliny. A to moja zeszłoroczna dziewanna.

Jeszcze mała a już kwitnie.
Pozdrawiam.Piotr
Lubi raczej nieużytki,jest to bardzo ładna roślina i coraz rzadsza.
To mało wymagające rośliny. A to moja zeszłoroczna dziewanna.

Jeszcze mała a już kwitnie.
Pozdrawiam.Piotr
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta pospolita wielkokwiatowa pachnie miodem.
Ja bym chciała , żeby tak miodkiem......
Motylki i pszczółki chyba też .....bo głównie mi chodzi o to żeby mi tam motylki latały
Motylki i pszczółki chyba też .....bo głównie mi chodzi o to żeby mi tam motylki latały
Dla motylków polecam BUDLEJE DAWIDA 

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Re: Co to za piękny chwast? (dziewanna)
Ja dostałam sadzonki dziewanny w kwietniu 2010 od znajomego. Pięknie rosły u mnie w zeszłym roku na glebie lekko piaszczystej, równie pięknie kwitły. Przez te okropne ulewy u nas co prawda pod koniec lipca zaczęły się pochylać i kłaść, ale cieszyłam się nimi do końca lata. W tym roku okopując ogródek niestety dokonałam strasznego odkrycia... Z moich trzech nie zostało nic! W zasadzie cześć podziemna dała się wyciągnąć jak nóż z masła, a korzenia nie było, tylko rachityczny, suchy badylek. Podejrzewam, że chyba zeżarło je coś
Zwłaszcza, iż z malw pomiędzy dziewannami też niewiele pozostało - jedynie dwie mają rozetki, jedna suche kłącze a jedna jakiś oślizgły, rozchodzący się korzeń bez oznak życia, a po czterech słuch zaginął.
Czy jest szansa, że dziewanny jakimś cudem jednak pokażą się w ogródku? Może rozsiały się same? Jeśli tak, jak je pielęgnować?

Czy jest szansa, że dziewanny jakimś cudem jednak pokażą się w ogródku? Może rozsiały się same? Jeśli tak, jak je pielęgnować?
regulamin
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Dziewanna jest dwuletnia, czyli po zakwitnięciu zanika.
Za to powinna się rozsiać.
Pielęgnacji nie wymaga szczególnej, tylko słoneczne, piaszczyste stanowisko.
Za to powinna się rozsiać.
Pielęgnacji nie wymaga szczególnej, tylko słoneczne, piaszczyste stanowisko.
Bardzo dziękuję za info, już myślałam, że ja coś zawaliłam...
Teraz nie pozostaje mi nic innego niż czekać i wypatrywać - a jeśli nic się nie pokaże, znów pokopiemy tu i ówdzie, u pana Marianka dziewann jest pod dostatkiem
Teraz nie pozostaje mi nic innego niż czekać i wypatrywać - a jeśli nic się nie pokaże, znów pokopiemy tu i ówdzie, u pana Marianka dziewann jest pod dostatkiem

regulamin
Dla motylków Nr 1 to lawenda, potem kosmosy czyli onętki. Miodowo i mocno pachnie maciejka. Podobno także korkowiec amurski ładnie pachnie w trakcie kwitnienia - moja pani korkowcowa jeszcze nie kwitła - może w tym roku . Z pewnoscia pachnaca w czasie kwitnienia jest katalpa 
Do wiejskiego, rustykalnego ogrodu kosmosy jak najbardziej pasują, oczywiście konieczne są rownież malwy - koniecznie pod oknem (trzeba im zmienic stanowisko - łatwo łapią choroby grzybowe), mozna też zasiać wiesiołki, krwawniki i nawłoć (to dla majacych duże ogrody - ścinac po przekwitnieciu żeby się nie rozsiewala).

Do wiejskiego, rustykalnego ogrodu kosmosy jak najbardziej pasują, oczywiście konieczne są rownież malwy - koniecznie pod oknem (trzeba im zmienic stanowisko - łatwo łapią choroby grzybowe), mozna też zasiać wiesiołki, krwawniki i nawłoć (to dla majacych duże ogrody - ścinac po przekwitnieciu żeby się nie rozsiewala).
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Re: Dziewanna - przepiekne hybrydy.
Witam!
Pozwolę sobie odświeżyć "dziewannowy" wątek. Wiosną "wpadła w moje ręce" w sklepie ogrodniczym torebka z mieszanką dziewanny fioletowej. Oto efekty:

Wprawdzie nie liczyłem że zakwitnie już w tym roku, i liczyłem że będzie wyższa (ma tak koło 50cm) ale kwiatki ma ładne!
Oto kilka portrecików:
, 
, 
, 
, 
Może kogoś zachęcę do uprawy tych roślin
Pozdrawiam - Waldek
Pozwolę sobie odświeżyć "dziewannowy" wątek. Wiosną "wpadła w moje ręce" w sklepie ogrodniczym torebka z mieszanką dziewanny fioletowej. Oto efekty:

Wprawdzie nie liczyłem że zakwitnie już w tym roku, i liczyłem że będzie wyższa (ma tak koło 50cm) ale kwiatki ma ładne!
Oto kilka portrecików:

Może kogoś zachęcę do uprawy tych roślin

Pozdrawiam - Waldek
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Re: Dziewanna - przepiekne hybrydy.
Piękne te dziewanny,a z daleka wyglądają jak ostróżki,tylko liście dziewannowe.
Halina
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W starym numerze ,,Działkowca,, przeczytałam, że jeśli dziewanna ma na łodyce niewielką ilość kwiatów (nie jest cała obsypana kwiatami) to zima będzie łagodna. Czy ktoś mógłby potwierdzić, bo moja tak właśnie wygląda?! Łudzę się, że tak właśnie będzie.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
..moje mają już 3 metry wysokości i są całe obsypane kwiatami...
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czyli nici z łagodnej zimy
...