Ogród Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Wioli

Post »

Obejrzałam dokładnie zdjęcia wszystkich Twoich HORTENSJI :shock: Piękne krzewy, niezwykłe odmiany !
dziekuje za informacje o H.arborescens "Bounty" , ale powiedz, z Twojego punktu widzenia , która wydaje się być ciekawsza : "Bounty" czy "Annabell" ?
tulipanka pisze:Obrazek
Przepiękna ! Poszukam , gdzie mogłabym ją wsadzić i ...chyba się skuszę :)Widziałam ładne kilkupędowe krzewy w centrum, po 49,- .
A powiedz mi jeszcze , co to za roślina widoczna z tyłu, za HORTENSJĄ ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

tulipanka pisze: Hydrangea Paniculata Renhy VANILLE FRAISE
Jedna z kapryśniejszych bukietówek. U mnie ma za dużo słońca, liście dostają poparzeń i w końcu opadają. Kwiaty ogromne, pięknie się przebarwia.
Wymaga podpórki, ponieważ bardzo się pokłada. Jest też krucha. Podczas silniejszych wiatrów łamie się. Należy sadzić ją w zacisznym i zacienionym miejscu
Kolejne pytanie : Mam od ubiegłego roku Hydrangea Paniculata Renhy VANILLE FRAISE, na razie jest niewielka . Czy powinnam ją wobec tego , co piszesz posadzić w cieniu ? A przycinałaś ją te wiosny ? Czyli jej kwiaty są najpierw kremowe , a dopiero potem robią się różowe ? Sadziłam Też ,że H. bukietowe mają sztywne , niepokładające się pędy ...
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj - znalazłam twój Nowy wątek .. ale nie mam już sił - jutro przyjdę z dłuższą wizytą :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolka a kupowałaś u hyzop_pl?????
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelina - ciężko mi na razie stwierdzić, która hortensja jest ciekawsza. Jeśli ta Bounty będzie taka jak na zdjęciach w necie, to będzie pięknym krzewem. Coś więcej będę wiedziała po tym sezonie i na pewno napiszę o niej :D
Limelight naprawdę polecam. To jedna z moich ulubionych bukietówek - nie kaprysi, ma sztywne pędy, nie pokłada się i nie łamie, może rosnąć w szczerym słońcu i ma piękne kwiaty - jak dla mnie same plusy :D
A za nią rośnie indigofera.

Co do Vanille Fraise, to moje zdanie jest takie, że jest ona przereklamowana.
Ja mam dwie - jedna rośnie w słońcu, druga ma troszkę cienia i ta co rośnie na słońcu szybko dostała poparzeń i wszystkie liście uschły i opadły. Już w sierpniu źle wyglądała. Ta druga dłużej trzymała się w dobrej kondycji, ale i ona ucierpiała.
Poza tym strasznie się pokłada a podczas deszczu i wiatru łamie się. Nawet palikowanie niewiele daje.
Mam zamiar przesadzić je do dużego cienia. W tym roku już nie zdążyłam, więc pewnie zrobię to za rok.
Tutaj forumowiczka dokładnie napisała i zobrazowała tą odmianę
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210

To zdjęcie z etapami jej przebarwiania

Obrazek

Bernadetko
- zaglądaj kiedy tylko chcesz.

Beata - nie kupowałam u niego. Miałam ochotę, ale zniechęciła mnie spora ilość negatywnych komentarzy.
Zdaje się, ze Bożenka zamawiała u niego hortensje. Miała pokazać co przyszło, ale chyba jeszcze nie otrzymała przesyłki, bo nic nie pisała.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu moja Vanilka będzie ma dopiero 2 rok, czytając Twoje opinie i linka który podałaś, chyba od razu wiosną zdecyduję się ją przesadzić do cienia, szykuję miejsce na hortensje ogrodowe, więc posadzę ją razem z nimi. Z tym , że jest tam naprawdę spory cień, myślisz, że da radę :?:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Trzeba popróbować Agnieś, bo w słońcu to kiepsko wyglądają.
Ja będę przesadzać. Ciekawa jestem czy w cieniu trochę się wzmocnią i nie będą się tak pokładać .... :roll:
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Ja też polecam Limelight, zupełnie bezproblemowa, chociaż ja tak sznurkiem podwiązałam na wszelki wypadek, bo u nas tak wiało latem przed burzą,że bałam się, że wiatr połamie. Może i nie było potrzeby podwiązywać....moze jestem nadgorliwa :wink:
Kurczę, mam Vanille Freise od ubiegłego roku i jeszcze nie mam o niej zdania, ale z tego co przeczytałam, to zaczynam się już martwić....na razie rośnie w półcieniu....a miała być taka ładna... :(

:wit :wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale są piękne! ;:138 Aż mi gały na wierzch wyszły :shock: ;:154 ;:106
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Ja tez Vanille posadziłam w pełnym słońcu,właśnie dlatego ze taka piękna,a teraz wiem ze to źle,ten rok jednak pozostanie tam gdzie jest i będę ją obserwować a jak coś to przesadzanie w przyszłym roku... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj krajanko . Wiolu nie wiem czy to dobrze że do Ciebie trafiłam ,przglądając wątek Grażynki przeczytałam o targach w Kielcach i zwróciłam uwage kto to napisał no i wpadłam nie mogę przejść przez parę stron .Masz cuuuuuuudnie !!!!!!!!!!!!! Hortensje -nie mam słów do opisania , ja też je kocham.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, poobserwuj Vanilkę. Może półcień będzie wystarczający i nie trzeba będzie jej ruszać.
Przygotuj sobie do niej jakieś podpórki, bo pokłada się straszliwie :roll:

Stasiu, no ta akurat taka piękna nie jest. Może w zbliżeniu, pojedyncza wiecha ... w całości nie wygląda ładnie.

Marylko, uczymy się na błędach. Na zdjęciach w necie taka ładna, zachwalana, ale ciężko znaleźć informacje, ze się pokłada, łamie i ma wrażliwe liście.

Witaj Teresko. Przejeżdżam przez Małogoszcz jadąc do Kielc :D Wybierasz się w tym roku na targi ?
Ja chyba nie. Byłam 3 razy z rzędu i wg mnie z roku na rok większa bida :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

tulipanka pisze:Trzeba popróbować Agnieś, bo w słońcu to kiepsko wyglądają.
Ja będę przesadzać. Ciekawa jestem czy w cieniu trochę się wzmocnią i nie będą się tak pokładać .... :roll:
Kurcze... u mnie tez rośnie na patelni i trochę ją z jednej strony przypala słońce.
No i nie wiem gdzie ją teraz dać... ;:223

Wiolu, a w słońcu to która może rosnąć ?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Kupiłam LIMELIGHT :heja Przekonały mnie opinie kilku forumowiczek , Twoja to była " kropka nad i ". Jeszcze nie posadziłam , ale mam już miejsce .

A INDIGOFERA , co to za jedna ? Krzew ? Napisz coś więcej , proszę , bo bardzo ciekawie wygląda na zdjęciu .
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

A ja jestem ciekawa, ile masz hortensji :roll: