Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tunel foliowy ...

Post »

super rozwiązaniem jest owinięcie foli na stalowej szynie i przysypanie ziemią...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pół metra w ziemi całkiem wystarczy do przusypania.Wzdłuż tunelu wykop rowek na sztych szpadla,wyczyść ładnie. Folia zwise do tego rowka.Złap za brzeg folii,sypnij trochę ziemi,co pół
metra na całej długości z obu stron.Folia już się trzyma po takim lekkim obsypaniu.Podciągając
brzeg z ziemią,naprężasz górę,aby nie za mocno.Sypiesz ziemię jak do kieszeni, brzeg kierujesz
w stronę namiotu,przysypujesz resztę,przydeptujesz,zlewasz wodą,jak masz chęć i gotowe.
Oczywiście szczyty już są wcześniej umocowane.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z pytaniem... polecono mi podłożenie pianki takiej jak daje się pod panele podłogowe na krawędzie w foliaku. Teraz ta pianka bardzo się nagrzewa, aż parzy kiedy słońce mocno grzeje, co na to folia? Nic jej nie będzie? A kiedy przyjdzie ponad 30 stopni na dworze?
krzysiekj24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2011, o 17:45
Kontakt:

Post »

Witam ja dziś zmontowałem taki tunel foliowy 6x6 z rurek PCV i konstrukcji metalowej.
Jest to mój pierwszy tunel w życiu ;:138 więc proszę o wyrozumiałość ;). na razie hula silny wiatr dziś i jeszcze się nie zawalił więc może jeszcze postoi. ;) Dopiero się uczę ale coś mi już w doniczkach tam wyrosło. Jak zrobi się troszkę cieplej ;:3 zacznę cos sadzić pod folię.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zapraszamy do poznania regulaminu forum
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Krzysiek - gratuluję ;:138 Na tunelach nie znam się, na razie mam tylko rusztowanie i "spawają się" drzwi do mojego tunelu. W Twoim zwróciłam uwagę, że jest bardzo szeroki. Ze strachu przed ulewami i wodą zbierającą się na folii, dałabym wewnątrz jeszcze jakieś podpórki dla tych łuków - 6 m szerokości? no nie wiem: 2 podpory co 2 m? Ale niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą, bo może głupoty teraz klikam.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
pontonik28
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2011, o 14:41

Post »

:wit super tunel i jaki duży ;:138 a ja stoje w miejscu z pracą ...pogoda jest paskudna i niestety :roll:
ktos sie pytał o cene folii ja znalazłam cztero-sezonowa 6m szeroka za 8,50 zł za metr ...wydaje mi sie ze to dosc tanio :uszy
WIOSNA:)
Na wiosnę wszystko budzi sie do życia
Budzę się również ja:)
krzysiekj24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

folie którą kupiłem na ten tunel to 4 ro sezonowa o wymiarach gora 7x9 i fronty dwa razy po 7x3 sprasowane końce i sznurki w środku dałem za wszystko 210zł.
Jeśli chodzi o stabilność konstrukcji też się obawiałem troszkę myślałem o podporze sam w sumie nie wiem. Góra jest z dwu zespawanych ze sobą kątowników dosyć grubych i masywnych.
Natomiast szeroka tak wyszła gdyż rurki PCV wchodzą w tą szynę po połowie i jakoś tak wyszło.
Jeszcze dziś albo jutro będę robił otwierane okno na końcu tego tunelu.
Sam nie wiem za co w sumie mam się brać to będą moje pierwsze w życiu uprawy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Ale ta uwaga o szerokości, to nie był zarzut - wręcz przeciwnie :) Zresztą mój tunelik (na razie szkielet tylko) ma zbliżone wymiary: 5x5 m
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Fajny ale bedziesz ściągał folie na zime? bo zbyt płaski jest na górze i śnieg bedzie zalegał.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
krzysiekj24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

no własnie sniegu sie obawiam on moze zniszczyc . Chyba będę musiał chociz góre zdjac.
andrzej52
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2011, o 18:43

Post »

Witam,jestem nowy na forum,kupilem dzisiaj tunel foliowy taki jak ma MMGG o wymiarach 4x3x1,95 z pałąkami metalowymi.Chciałbym słupki zatopić w betonie ze względu na mocne wiatry wiejace u nas, mieszkam na terenie podgórskim i nie wiem czy to jest dobry pomysł.Chciałbym też przymocować nieduże rynienki do zbierania wody i nie wiem czym je przymocować,aby nie uszkodzić folii.Dziękuję za porady. :D
andrzej52
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam mmgg,jestem od dzisiaj na forum,pytales o dogrzanie swojego foliaczka,proponuje Ci kupic tyrystyczna maszynke na wklady gazowe-jedna butla w detalu kosztuje 6 zeta,świetnie dogrzewa andrzej52 :wit
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

krzysiekj24 pisze:folie którą kupiłem na ten tunel to 4 ro sezonowa o wymiarach gora 7x9 i fronty dwa razy po 7x3 sprasowane końce i sznurki w środku dałem za wszystko 210zł.
Jeśli chodzi o stabilność konstrukcji też się obawiałem troszkę myślałem o podporze sam w sumie nie wiem. Góra jest z dwu zespawanych ze sobą kątowników dosyć grubych i masywnych.
Natomiast szeroka tak wyszła gdyż rurki PCV wchodzą w tą szynę po połowie i jakoś tak wyszło.
Jeszcze dziś albo jutro będę robił otwierane okno na końcu tego tunelu.
Sam nie wiem za co w sumie mam się brać to będą moje pierwsze w życiu uprawy.
Pomyśl o podporach wewnątrz,bo jak nasypie dużo śniegu,to konstrukcja zawali się,za małe
nachylenie ścian.
andrzej52
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam dzielkowiczów,mam pytanie jak wzmocnic osadzenie paląków w tunelu foliowym takim jak ma na fotce mmgg,proszęo poradę :D
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

taka moja subiektywna rada , obkopaj te boki , przy średnim wietrze będziesz zbierał folie od sąsiadów i nie stawiaj za blisko samochodu bo cegłówki mogą Ci go rozbić
ktoś tutaj pisał już jak trzeba folie obkopać :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”