Dalie wymagania,problemy - cz.1
Re: Dalie
No właśnie, moja Kuzynka też sadzi do gruntu pod koniec kwietnia, a ja się zawsze bałam
U mnie na razie jedna biała dalia posadzona do doniczki w altance już "puściła" zielone
czekam na następne

U mnie na razie jedna biała dalia posadzona do doniczki w altance już "puściła" zielone

czekam na następne

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
W tym roku dopiero zaczynam przygodę z daliami, kupiłam w marcu dwie karpy (różową i pomarańczową), mają mieć ponad 100cm wysokości. Wypuściły już bujne liście, są uszczykiwane, żeby bardziej się rozkrzewiły. Obecnie siedzą jeszcze w garażu w donicach, posadzę je do gruntu po "Zimniej Zośce", teraz na pewno będą jeszcze przymrozki.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No ja niestety część wsadziłam dziś ,bo przeglądałam, bajzel zrobiłam i nie chciało mi się pakować z powrotem do kartonów
No cóż! zaryzykowałam. Powinnam poczekać jeszcze 2 tygodnie!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Takasobie ja zaryzykowałam w taki sposób w tym roku z kannami. Zrobiłam tak gdyż one nie mają jeszcze liści i siedzą pod ziemią, niestety ten numer z daliami by nie przeszedł bo one mają już sporo liści ale za rok też wcześniej wysadzę same karpy. Myślę, że nic tym Twoim złego się nie stanie 

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Polecam : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=37827
Pestka to naprawdę fachowiec od Dalii , mam na to dowód w kupionych od Niej karpach , są super utrzymane i ogromne

Pestka to naprawdę fachowiec od Dalii , mam na to dowód w kupionych od Niej karpach , są super utrzymane i ogromne

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
To prawda, że ryzykujesz ale można obserwować prognozy i przykrywać jeśli będzie taka potrzeba.takasobie pisze:No ja niestety część wsadziłam dziś ,bo przeglądałam, bajzel zrobiłam i nie chciało mi się pakować z powrotem do kartonów![]()
No cóż! zaryzykowałam. Powinnam poczekać jeszcze 2 tygodnie!
Faktem jest,że podeszłaś praktycznie do tematu i może czasami warto tak postepować.
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie odnośnie dalii. Zakupiłam jedną karłową (rosnącą do 60 cm) i zaczęła mi już ładnie rosnąć. Nie chciałabym aby wyrosły mi 3 "badyle" tylko żeby ładnie się rozkrzewiła. Kiedy mogę zacząć uszczykiwanie, czy dalia musi osiągnąć jakiś minimalny wzrost?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Moje dalie karłowe przechodzą uszczykiwanie jak pojawia się trzecia para liści - wtedy uszczykuję stożek wzrostu.
Dzięki temu wypuszczają boczne pędy, dalia robi się gęsta ,zwarta i będzie obsypana mnóstwem kwiatów.
Jeśli Twoje sa wyższe to nic nie szkodzi - zostaw 2 międzywęźla i utnij resztę.
Może będzie na tyle długa ,ze nada sie na ukorzenienie i dzięki temu będziesz mieć dwie.
Dbaj o jak najlepsze doświetlenie aby pędy nie były "wybiegnięte"
Dzięki temu wypuszczają boczne pędy, dalia robi się gęsta ,zwarta i będzie obsypana mnóstwem kwiatów.
Jeśli Twoje sa wyższe to nic nie szkodzi - zostaw 2 międzywęźla i utnij resztę.
Może będzie na tyle długa ,ze nada sie na ukorzenienie i dzięki temu będziesz mieć dwie.
Dbaj o jak najlepsze doświetlenie aby pędy nie były "wybiegnięte"
- pozia
- 200p
christinkrysia dzięki za informację, moje dalie mają bardzo słoneczne stanowisko na parapecie. Jeśli chodzi o liście, to jak licząc te małe na samym dole (nie wiem czy można je nazwać właściwymi) to dalia ma już 4 parę (w środku widać nie małe zalążki kolejnych liści). Dziś już nie będę z nimi walczyła, ale jutro uszczypnę je
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Pewnie taki błąd zrobiłam w zeszłym roku z moimi karłowymi: nie uszczykiwałam ich tylko rosły sobie. Dlatego z karłowych urosły strasznie wysokie. W tym roku już na parapecie uszczykuję, po paru dniach pojawiają się w kącikach nowe odnóżki.

- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Ja też przesadziłam z wcześniejszym sadzeniem do donic
Wyrosły mi już piękne liście, które zaczęły zbyt bujać ku górze. Zaryzykowałam posadziłam je do gruntu i zrobiłam kopczyk. Zobaczymy co z tego wyrośnie. O ile w ogóle ten eksperyment się uda. 

Pozdrawiam Dorota

- pozia
- 200p
Ja mam zasadzoną karłową (w sumie to dwie), ale o uszczykiwaniu słyszałam zarówno odnośnie odmian niskich i wysokich. Rozkrzewia to roślinę, a dzięki temu wydaje ona później więcej kwiatów