Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Wiem, że na jesieni :wink:
W sumie racja z tym przebraniem. Kurcze w sumie to już nawet nie wiem co chce, a jak wiem to raczej na 100% tego tam nie będzie. Za bardzo wyszukane :?
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Moniko, my mamy taras od strony poludniowo-wschodniej i od poludniowo-zachodniej , czyli naroznikowo i nam bardzo nagrzewa latem okna w salonie. przyszlosciowo bedzie tam markiza, ale to po elewacji. Myslalam o takiej pergoli naroznej i nawet zamowilam juz sobie clematis na nią
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mówisz masz o to urządzenie do sadzenia cebulek ;:196

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

Ale Ty jesteś pracuś super tuje posadziłaś ;:108
Jak tak patrzę na Twój dom to trochę mi przypomina mój ;:224 Tylko taras jest w innym miejscu :D
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Tuje świetne a biały pierwiosnek przepiękny ;:63
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko, alez Ty jesteś dzielna kobieta ;:196 w taką pogodę w ogrodzie :roll: wyrazy uznania przesyłam ;:180
Próbowałam przyczepic zerwana cieniówkę, przykucnęłam na jednej nodze, poryw wiatru i leżałam jak długa wśród kory i iglastych :;230 :;230 :;230
U mnie nie ma mowy o pracy w takie wietrzysko ;:14
Thuje urodziwe, a pergola przy tarasie będzie doskonałą ozdobą, jak obrośnie pnącymi.
Masz rację, w dużym ogrodzie kilka kwitnących się gubi ;:224 ale my wiemy dobrze gdzie szukać :D Wiosenne kwitnące cudne.
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Ale u ciebiepięknie ,kolorowo! Tuje z kulkami wyglądają czadowo!
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Dorbie ale nie licz że powojnik w tym roku pokryje Ci pergolę . Oprócz tego proponowałabym jakieś pnącze jednoroczne posadzone w doniczce (długiej takiej jak na parapety) np Wilec. Ja zasiałam w zeszłym roku i bardzo ładnie się rozrósł.
Paula takie wyszukane to najprędzej zakupisz od kolekcjonerów lub w sklepach internetowych. Na supermarkety bym nie liczyła.
Kasiu ale ze mnie gapa wiedziałam, że już gdzieś widziałam to urządzenie i to w Twoim wątku. :oops:
Bardzo mi sie podoba Twój taras. U mnie jest troche za ciasny i za mało zacieniony ale teraz nie da się już nic zrobić jakoś nie przemyśleliśmy tej kwesti z przy budowie domu.
Justynko mi też sie podoba i to dopiero jeden z możliwych do pokazania. W zeszłym roku nakupowałam kilkanaście różnych odmian i większość z nich wygląda fatalnie. Nawet nie wiem czy zakwitną.
Jola bo jak ktoś nie ma czasu w tygodniu to mu tylko weekend zostaje. Nazbierało mi sie tak dużo roślin do wsadzenia, że musiałam to zrobić. Ubrałam się jak na zimę i jakoś dałam radę. I mimo to jescze dużo mi zostało.
Strasznie trudno mi się myślało na tym wietrze a musiałam pare rzeczy rozplanować by póżniej nie przesadzać.
Elila dziękuję ;:196
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Tzn to nie są takie jakieś mega wyszukane, chodzi mi np o coś takiego jak kokorycz czy dębik ośmiopłatkowy. Coś niespotykanego ale bez przesady znów. Jakbym chciała odmiany tego jeszcze to mógłby być dopiero problem. I u mnie tez jest bardzo dobry ogrodnik- co chce to mi sprowadzą :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No właśnie. Brak czasu w tygodniu. Ja mam jeszcze trawnik do wygrabienia i zasilenia. ;:223
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Soczewka pisze:Dorbie ale nie licz że powojnik w tym roku pokryje Ci pergolę . Oprócz tego proponowałabym jakieś pnącze jednoroczne posadzone w doniczce (długiej takiej jak na parapety) np Wilec. Ja zasiałam w zeszłym roku i bardzo ładnie się rozrósł.
Moniko, nie liczę, mam juz dwa powojniki, widze jak szybko rosna. Dzięki za rady :wit
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moniczko jak prace ogrodowe Ci się posuwają.Ja mam taki bałagan w ogrodzie że już zwątpiłam w jakiś porządek.Ogólny pi........k.Wszystko wyrzucam na ścieżki ,kamienie,chwasty,wszystko co przytnę.Ale najważniejszą sprawą jest już wszystko posadzić i przesadzić.To przede wszystkim.Gdzie spojrzę tam wszystko czeka na moje łapy.Jutro przycinam róże :roll: to jeszcze sporo dołożę do tego bałaganu.
W sobotę może uda mi się to wszystko ogarnąć - tak zaplanowałam.Jak dożyję.Od poniedziałku chciałabym się zająć domem ale nie wiem czy wytrzymam patrzeć na nie uporządkowane rabaty.Pociesza mnie tylko myśl że jak zrobię porządek to usiądę na tarasie przy kawie i będę podziwiać swoje dzieło.Chyba że po tej robocie będę robić to na leżąco i zobaczę tylko sufit tarasu. :;230 Jeszcze hortensje nie odkryte i nie przesadzone.Dobrze że chociaż wszystko rośnie.Zmarzły mi 3 szt róż z 4 China Gril, posadzonych jesienią , całe czarne nadają się tylko do wyrzucenia.Szkoda bo takie ładne.Trzeba będzie dokupić.Reszta przyjęła się i dobrze odbiła.Powojniki dopiero teraz zaczynają wypuszczać pączki od dołu,może też coś z nich będzie.Ale się rozpisałam.Sory,już kończę.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Paula ja zuważyłam, że z roku na rok jestem coraz bardziej wybredna jeśli chodzi o roslinki, po drugie w sklepach i na ryneczku ciągle są Ci sami dostawcy i przeważnie mają cały czas te same rośliny. Rzadko jest tak by pokazywały się jakieś nowości. Chociaż nie mogę narzekać bo w mojej okolicy jest dośc dużo szkółek i zawsze coś można wyszukać. Gorzej jest z bylinami.
Gosia trzymam kciuki za Twój nieszczęsny trawnik. na pewno uda Ci się doprowadzić go do porządku. :lol:
Dorbie niestety powojniki są strasznie kapryśne. Jak im u kogoś przypasuje miejsce to rosną jak szalone a jak nie to stwarzaja tylko problemy. Moje raczej stwarzają a i tak co roku dokupuję bo mam nadzieję, że kiedyś się doczekam pięknego widoku.
Ala prace ogrodowe stoją w miejscu. W tygodniu w ogóle nie dysponuję czasem, może w sobotę uda mi się coś zrobić. We wtorek miałam wolne ale zarezerwowałam je na sprzątanie i mycie okien. Niestety nie udało mi się ogarnąć całego mieszkania i jeszcze połowa została do zrobienia. Znów mam dylemat czy porządki w domu czy w ogrodzie. Pomyslałam,że może dziś po pracy uda mi się większość zrobić i popołudniu w sobote będę miała czas na ogród. Część swoich róż juz poprzycinałam, fakt nie mam ich dużo więc nie ma się czym chwalić. Wiekszość porządnie musiałam skrócić, ale odbijają od dołu. Boję się o Corsę bo strasznie źle wygląda i nie daje znaku życia. Szkoda bo w zeszłym sezonie mnie zachwyciła do tego stopnia ,że dokupiłam drugą by było ładniej.
Powojniki jeszcze w sobotę wyglądały nieciekawie. Może coś się zmieniło do tej pory, nie mam kiedy pochodzić po ogrodzie. Jak wracam to już szarówka się robi albo ciemna noc.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Moniko! :wit :wit

Już kilka dni temu byłam u Ciebie, ale nie zdążyłam sie wpisać, a potem wątek gdzieś uciekł....Dzisiaj już nadrabiam :)
Ogród masz już wspaniały, a nowe plany- to co widać na projekcie- spowodują,że na stałe chyba przeprowadzę się do Ciebie i już mnie nie wygonisz :D Masz fajne pomysły, roślinki też świetnie dobrane i ciekawie skomponowane - tworzą doskonałą całość :) Eh...tez tak bym chciała ;:224 ;:224 ;:224
Podobają mi sie jukki i trawy w kamykach, rabatka przed domem, no i nowe tujki- z pięknymi fryzurkami.
Możesz napisać,z jakiego programu korzystasz ? Mam czasami problemy z wyobrażeniem sobie jak będzie wyglądać rabata po nasadzeniu roślin.W myślach- fajnie, ale jak zrealizuję, to chętnie bym już zmieniła.... :evil: Złości mnie to.
Mam powojnik taki jak Ty- Mrs.Cholomnedey- jak tylko go zobaczyłam, to zakochałam się i kupiłam 3 szt :D Jeden niestety choruje na uwiąd...
Napisz, jak trawy przetrwały zimę. W tym roku będę kupować kilka szt i boje sie o Barona-też mam go w planach, bo czasami podobno przemarza.

Ja też chętnie teraz wolałabym popracować w ogródku, ale mam sporo jeszcze pracy w domu i tak ugrzęzłam z pracami porządkowymi w domu...

Pozdrawiam serdecznie. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Piszesz, że przycinałaś róże :) moje jesienne nasadzenia różane wyglądają w tej chwili, jak skalniaki :;230 mają pięciocentymetrowe pędy(wyżej zmarzło), a na każdym z nich jeden liść. Komicznie to wygląda :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”