Rośliny - cieniolubne do mieszkania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Post »

Witam, no nie wiem czy czesc tych roslinek sie sprawdzi - piwnica, badz co badz, to nie pokoj "na powierzchni", gdzie nawet od pn. strony jest wiecej swiatla niz w tamtym pomieszczeniu, ale dziekuje za zainteresowanie..
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Roślina światło-niekoniecznie-lubna

Post »

Szukam jakiejś roślinki którą mógłbym postawić w rogu w dość ciemnym przedpokoju, światło jest tylko czasami sztuczne i z pokojów, czyli niewiele. Stała tam do dzisiaj paprotka ale musiałem ją przestawić w inne miejsce bo młodziutkie liście jak opierały o ściany to usychały, nie wiem czy farba jakoś szczególnie toksyczna czy co? W każdym razie szukam jakiejś roślinki nie za bardzo lubiącej światło i nie rozłożstej jak paprocie. Jakoś tak lubiałem w tym miejscu mieć po prostu roślinkę :)
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zerknij tutaj może coś wybierzesz :)
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Spróbuję może z draceną, ale jeśli macie jakieś inne doświadczenia albo pomysły to proszę o podpowiedź :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poszukaj Aspidistry -"żelazne liście" (Aspidistra elatior) lub jakąś odmianę Sansewieria ,najlepiej całą zielonolistną. :D
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

poszukam w Obi co będzie :) a fikus np?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

W takim miejscu fikus raczej nie...on potrzebuje światła,rozproszonego ale jednak światła.
Możesz jeszcze spróbować popularnego ostatnio Zamioculcas zamiifolia lub jakieś cisusy ,monstere czy filodendron.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do ciemniejszych miejsc polecam: Hedera helix (bluszcz) - odmiany zielone, skrzydłokwiat, scindapsus złoty (ten to chyba wszędzie rośnie), szeflerę, alokazję lub jak polecała KaRo - Zamioculcasa, który nie dosyć, że atrakcyjny to wszystko, oprócz przelania, wytrzyma :)
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Czyli ogólnie - szukać roślin z dużymi liśćmi? :P
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie koniecznie z dużymi, najważniejsze, żeby lubiła ciemniejsze pomieszczenia. Widziałam u kogoś taką kompozycję z sansewierii - rozety (Hahnii) posadzone razem z tymi długolistnymi, wygląda to naprawdę super. Ale w grę wchodzą tylko odmiany zielonolistne, bo te zabarwione na żółto wolą jaśniejsze miejsca. Wybór masz naprawdę spory :D Jak stworzysz jakąś ciekawą kompozycję lub zakupisz jakiś okaz to pokaż koniecznie!
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

jasne ;) Ale na razie się urządzamy z żoną w mieszkanku więc fundusze mam ograniczone :) W każdym razie dziękuję za porady, pooglądam w kwiaciarniach i obi, coś tam musi stać!! :P

Tak jeszcze spytam: Oglądałem te roślinki na zdjeciach w internecie bo nie znam się jeszcze na tym i muszę szukać :P w każdym razie, oprócz skrzydłokwiatu nie znalazłem innych kwitnących, czy jeśli chcę roślinkę do cienia to prawie tylko rośliny niekwitnące?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Tak, albo kwitną mało spektakularnie. Ale za to rosną w niesprzyjających warunkach przez całe lata i dają nie tylko odpoczynek oczom (kolor zielony odpręża), ale też łagodzą klimat domu :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
AddMaster
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2008, o 01:25

Post »

Do ziemnego kąta proponuje scindapsus + lampka ze świetlówką energooszczędną (7-8WAT) efekt moze byc bardzo dobry.
Pozdrawiam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Kontakt:

Post »

faktycznie mało spektakularne ;) Oglądałem ostatnio skrzydłokwiata i chyba bardziej mi się podoba dracena. Chyba raczej pomysł ze świetlówką się u mnie nie sprawdzi :P
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Polecam to co KaRo: Aspidistrę i Sanseverię oraz Fatsjobluszcz. Poczciwa, staroświecka Aspidistra "Żelazne liście", niech wreszcie wróci do łask, bo w pełni na to zasługuje, a na dodatek bardzo pasuje do secesyjnych mebli i nie tylko.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”