Rośliny - cieniolubne do mieszkania
Roślina światło-niekoniecznie-lubna
Szukam jakiejś roślinki którą mógłbym postawić w rogu w dość ciemnym przedpokoju, światło jest tylko czasami sztuczne i z pokojów, czyli niewiele. Stała tam do dzisiaj paprotka ale musiałem ją przestawić w inne miejsce bo młodziutkie liście jak opierały o ściany to usychały, nie wiem czy farba jakoś szczególnie toksyczna czy co? W każdym razie szukam jakiejś roślinki nie za bardzo lubiącej światło i nie rozłożstej jak paprocie. Jakoś tak lubiałem w tym miejscu mieć po prostu roślinkę 

- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie koniecznie z dużymi, najważniejsze, żeby lubiła ciemniejsze pomieszczenia. Widziałam u kogoś taką kompozycję z sansewierii - rozety (Hahnii) posadzone razem z tymi długolistnymi, wygląda to naprawdę super. Ale w grę wchodzą tylko odmiany zielonolistne, bo te zabarwione na żółto wolą jaśniejsze miejsca. Wybór masz naprawdę spory
Jak stworzysz jakąś ciekawą kompozycję lub zakupisz jakiś okaz to pokaż koniecznie!

jasne ;) Ale na razie się urządzamy z żoną w mieszkanku więc fundusze mam ograniczone
W każdym razie dziękuję za porady, pooglądam w kwiaciarniach i obi, coś tam musi stać!! :P
Tak jeszcze spytam: Oglądałem te roślinki na zdjeciach w internecie bo nie znam się jeszcze na tym i muszę szukać :P w każdym razie, oprócz skrzydłokwiatu nie znalazłem innych kwitnących, czy jeśli chcę roślinkę do cienia to prawie tylko rośliny niekwitnące?

Tak jeszcze spytam: Oglądałem te roślinki na zdjeciach w internecie bo nie znam się jeszcze na tym i muszę szukać :P w każdym razie, oprócz skrzydłokwiatu nie znalazłem innych kwitnących, czy jeśli chcę roślinkę do cienia to prawie tylko rośliny niekwitnące?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, albo kwitną mało spektakularnie. Ale za to rosną w niesprzyjających warunkach przez całe lata i dają nie tylko odpoczynek oczom (kolor zielony odpręża), ale też łagodzą klimat domu 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."