Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fuksja
Myślę, że może być - w tym roku próbowałem torf ze znikomą ilością glinki o pH 5,5-6,5 i rosną bardzo ładnie
-
- 100p
- Od: 5 mar 2010, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje fuksje już przesadzone
Są naprawdę śliczne w tym roku. Szkoda tylko, że zimno bo bym je wyprowadziła trochę na dwór 

Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
Pozdrawiam,Małgosia:-)
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Ja bym od razu przesadził i podlał profilaktycznie previcurem ale w sumie były podlane topsinem kilka dni temu to powinno się obejść bez previcur-a.meluzyna pisze:Ojej, czasami emocje biorą górę. Teraz merytorycznie. Kiedy je przesadzić do większych doniczek? Czy dać im trochę odpocząć po podróży?
I ciąć, ciąć i ciąć
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Szkoda, że nie pisałaś wcześniej bo dorzuciłbym Ci kilka gram gibrescolu.gosiaczek23 pisze:Moje fuksijki przyszły.
Cztery z nich chcę prowadzić na drzewka. Prosiłabym o poradę.
Pozdrawiam wszystkich
Jeśli chcesz mieć ładne drzewko to ukorzeń sobie kolejną sadzonkę z tego co masz i po prostu jej nie przycinaj.
Jak już będzie się "kłaść" to trzeba przywiązać do patyka. Jeśli chcesz mieć ładne drzewko to podlewaj tylko z nawozem o dużej zawartości azotu i jak najmniejszej ilości potasu i musisz uzbroić się w cierpliwość.
JEśli uda Ci się gdzieś kupić gibrescol to możesz go użyć - fuksja urośnie tak 3 razy szybciej i już w przyszłym roku będziesz mogła przyciąć i tworzyć koronę
-
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 20:42
Szkoda, że nie pisałaś wcześniej bo dorzuciłbym Ci kilka gram gibrescolu.
Jeśli chcesz mieć ładne drzewko to ukorzeń sobie kolejną sadzonkę z tego co masz i po prostu jej nie przycinaj.
Jak już będzie się "kłaść" to trzeba przywiązać do patyka. Jeśli chcesz mieć ładne drzewko to podlewaj tylko z nawozem o dużej zawartości azotu i jak najmniejszej ilości potasu i musisz uzbroić się w cierpliwość.
JEśli uda Ci się gdzieś kupić gibrescol to możesz go użyć - fuksja urośnie tak 3 razy szybciej i już w przyszłym roku będziesz mogła przyciąć i tworzyć koronę[/quote]
Żebym ja wiedziała...
Ale mam jeszcze inne zamówienia od Was. Jeśli nie byłby to problem o dorzucenie do paczki ... byłoby super, a jeśli nie poszukam w ogrodniczych.
Czyli z tych sadzonek co dostałam od Was obrywam górną część ( jaka długość tej sadzonki??? ) , w ukorzeniacz i do doniczki. Nie przycinam i podlewam nawozem z azotem ( jakiś szczególnie polecasz ), potem patyczek. A czy dolne części odrostów od łodygi mam obcinać ?
Pozdrawiam
JEśli uda Ci się gdzieś kupić gibrescol to możesz go użyć - fuksja urośnie tak 3 razy szybciej i już w przyszłym roku będziesz mogła przyciąć i tworzyć koronę[/quote]
Żebym ja wiedziała...

Czyli z tych sadzonek co dostałam od Was obrywam górną część ( jaka długość tej sadzonki??? ) , w ukorzeniacz i do doniczki. Nie przycinam i podlewam nawozem z azotem ( jakiś szczególnie polecasz ), potem patyczek. A czy dolne części odrostów od łodygi mam obcinać ?
Pozdrawiam
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Daj mi na pw swoje dane żebym wiedział do jakiej paczki dołozyć.
Nawóz 30-10-10
Ja obrywam ale się z tym nie spieszę bo im więcej liści tym szybszy wzrost. Obcinam boczne pędy jak już mają około 5 cm
Musisz mieć 3 oczka na łodydze i z ostatniego równiutko obcinasz liście - końcem szczepki ma być właśnie 3 oczko
Gibrescol bedzie Ci ciężko kupić - nawet w Brinkmanie nie mają i jest tylko jeden producent w Jaworznie.
Nawóz 30-10-10
Ja obrywam ale się z tym nie spieszę bo im więcej liści tym szybszy wzrost. Obcinam boczne pędy jak już mają około 5 cm
Musisz mieć 3 oczka na łodydze i z ostatniego równiutko obcinasz liście - końcem szczepki ma być właśnie 3 oczko
Gibrescol bedzie Ci ciężko kupić - nawet w Brinkmanie nie mają i jest tylko jeden producent w Jaworznie.
-
- 200p
To jeszcze raz ja. Coś mi się źle wkleiło. Sorki.
A z tym cięciem tzn. obcinać końcóweczki - żeby roślinka się rozkrzewiła tak ?
Pozdr
Pozdr
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Tak, uszczykiwać końcówki po przesadzeniu żeby się rozkrzewiałagosiaczek23 pisze:To jeszcze raz ja. Coś mi się źle wkleiło. Sorki.
Pozdr
-
- 200p
M. kupił torf pH 3,5 - 4,0 . Wymięszać go z ziemią do warzyw i sadzić fuksje ? Może tak być /
Pozdr
Pozdr
-
- 200p
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Końcóweczki albo nad oczkiem nad poprzednim cięciemNela pisze:Ja od razu przyszczypałam końce gałązek. Zawsze skubię końcówki- do końca maja- potem pozwalam rosnąć,ale gdy trzeba to potem też uszczykuję.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Moim zdaniem trochę za kwaśny ten torf 5,5-6,5 jest bardziej optymalny. Ja nie robię mieszanek tylko wsadzam do samego torfu z grubym włóknemgosiaczek23 pisze:M. kupił torf pH 3,5 - 4,0 . Wymięszać go z ziemią do warzyw i sadzić fuksje ? Może tak być /
Pozdr
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Ja bym ciął przy oczku nr 1
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Adrian, dostałam od koleżanki nawóz "Planton K", jak myślisz, czy nadaje się on do fuksji?