ogród Agaty (sure)
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ogród Agaty (sure)
No to masz teraz problem z tym drzewkiem Trzmielina jest piękna ale też nie polecam Moja też nie przeżyła pierwszej zimy
Paulina
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to ja się pochwalę trzmielinką
Mam ją już kilka lat, dostałam na dzień mamy. Koronę ma dość okazałą chociaż nieregularną - coś nie mogę jej wyprowadzić 'na ludzi'
Rosła blisko żywopłotu. A może irgę?

Rosła blisko żywopłotu. A może irgę?
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Dzięki, Marzenko. Ale już płaczący odpadł, mąż zgłosił veto, stwierdził, że bardziej depresyjnego drzewa to chyba nie widział!
Paulino, a jaką miałaś trzmielinę i czy ja osłaniałaś na zimę?
Izo, idę szukać zdjęcia twojej, klimat mamy chyba dość podobny? Rozczochrana może być, byle nie płakała! ;)
ogólnie drzewko ma zasłaniać, czyli jak nie zimozielone, to chociaż gęste...
(już u Sylwka pisałam, ze wierzbę rosnąca po lewej chyba będę przesadzać, jest większe pole manewru)

Paulino, a jaką miałaś trzmielinę i czy ja osłaniałaś na zimę?
Izo, idę szukać zdjęcia twojej, klimat mamy chyba dość podobny? Rozczochrana może być, byle nie płakała! ;)
ogólnie drzewko ma zasłaniać, czyli jak nie zimozielone, to chociaż gęste...

(już u Sylwka pisałam, ze wierzbę rosnąca po lewej chyba będę przesadzać, jest większe pole manewru)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Sure
..i żeby nie było, że nic dziś się nie działo:
skasowałam część trawnika i posadziłam irgi - nie za bardzo je widać, niestety
zastanawiam się, czy te obrzeża trzeba jeszcze poprawić?

posadziłam "rośliny skalne", ktoś wie, co to jest konkretnie?

bergenia, która zakwitła w garażu, jeszcze czeka na swoje miejsce:

skasowałam część trawnika i posadziłam irgi - nie za bardzo je widać, niestety
zastanawiam się, czy te obrzeża trzeba jeszcze poprawić?

posadziłam "rośliny skalne", ktoś wie, co to jest konkretnie?

bergenia, która zakwitła w garażu, jeszcze czeka na swoje miejsce:

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Agatko, ja jestem mistrzem sadzenia za gęsto i tak się zastanawiam, czy to drzewko nie będzie za blisko tej wierzby.
Myślę, że sama musisz spróbować różnych drzewek. Wiem, że to kosztuje, ale chyba w naszym klimacie nie ma innego wyjscia
Myślę, że sama musisz spróbować różnych drzewek. Wiem, że to kosztuje, ale chyba w naszym klimacie nie ma innego wyjscia
- Sure
No właśnie wierzbę chcę przesadzić, nie wiem jeszcze, czy w zupełnie inne miejsce, czy tylko po drugiej stronie buczka...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Agatko! dziękuję za informacje o szarotce ! Czym prędzej się za nią zabieram.
Miło popatrzeć jak Twoje rabaty się rozrastają. Widzę,że wszędzie kładziesz pod korę włókninę, a ja swoją właśnie wszędzie usuwam, a raczej usiłuję, bo to straszna katorga.
Jaka śliczna ta biała bergenia! Właśnie takiej poszukuję. Znasz może nazwę odmiany?
Miło popatrzeć jak Twoje rabaty się rozrastają. Widzę,że wszędzie kładziesz pod korę włókninę, a ja swoją właśnie wszędzie usuwam, a raczej usiłuję, bo to straszna katorga.
Jaka śliczna ta biała bergenia! Właśnie takiej poszukuję. Znasz może nazwę odmiany?
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Sure
Tamaryszku, ta bergenia to Silberlicht, szukałam w tym kolorze, żeby pasowała do innych roślin. W necie w końcu znalazłam. A moje szarotki skiełkowały i przestały rosnąć. czyżbym je zaniedbała? 
Hm, dlaczego usuwasz włókninę?
Tosiu, o ile wiem, bergenii się nie wykopuje, moja jest właśnie zakupiona i czeka na swoje miejsce!

Hm, dlaczego usuwasz włókninę?
Tosiu, o ile wiem, bergenii się nie wykopuje, moja jest właśnie zakupiona i czeka na swoje miejsce!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Chyba nie ma doskonałego rozwiazania dla tematu włóknina czy sama kora [którą mi właśnie wywiewa]. Z nią źle a bez niej też nie najlepiej :roll Są jakieś nowości, wióry itp ale drogie okrutnie.Włókninę też przerabiałam ...
Agatko, z tą Twoją rabatką i pomysłem na to co dosadzić, mam pewien problem, jak wspomniałem u siebie w wątku, nie pasuje mi tu ta wierzba, przy założeniu że rosnąć będzie jak powinna, to i trudno już tam coś dosadzać obok, a poza tym to taka wierzba z modrzewiem obok tez mi jakoś nie pasuje jedno do drugiego, a więc może by tak zmienić miejsce wierzby i pomyśleć nad tym zakątkiem raz jeszcze
tył, to ostokrzewy, dołem przy linii tarasu (nie wiem, czy to takie ujęcie, czy może tam jest jeszcze jakiś kawałeczek trawnika, nie pamiętam) rosną jeszcze jakieś mniejsze rośliny, kępa świecznic - to widzę, a obok te cztery rośliny to ....
widzę tam tez jakiś kolumnowy cis, a może i w cisy by zainwestować jeszcze w tym miejscu
potrzebuję więc jeszcze tych kilka detali, ale i pamiętaj, że może masz jakiś swój pomysł na to miejsce, więc pisz, będziemy kombinować 

- Sure
Odpowiadam z pociągu i nie mam pojęcia, co z tego wyjdzie! ;)
Izo, z korą też mam wieczny dylemat, dlatego kombinuję z obrzeżami, może pomogą.
Sylwek, właśnie chcę wierzbę przesadzić, więc ją pomińmy. Pod plotem jest pas ostrokrzewów, drugi rząd to świecznice, tawułki białe, parzydło leśne (większe kępy), pomiędzy nimi będą jeszcze paprocie, żurawki, języcznik. od cisa w lewo są trawy i hosty oraz kalina, ale to już dalej. rzeczone drzewko ma stać przy pniu buczka, jak na rysunku. Tuż przy tarasie jest pas trawy ok. 50 cm.
ech, chętnie bym już wróciła!
Izo, z korą też mam wieczny dylemat, dlatego kombinuję z obrzeżami, może pomogą.
Sylwek, właśnie chcę wierzbę przesadzić, więc ją pomińmy. Pod plotem jest pas ostrokrzewów, drugi rząd to świecznice, tawułki białe, parzydło leśne (większe kępy), pomiędzy nimi będą jeszcze paprocie, żurawki, języcznik. od cisa w lewo są trawy i hosty oraz kalina, ale to już dalej. rzeczone drzewko ma stać przy pniu buczka, jak na rysunku. Tuż przy tarasie jest pas trawy ok. 50 cm.
ech, chętnie bym już wróciła!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Agata, właśnie dlatego nie mam włókniny, bo wiatr bez przerwy wywiewa. U mnie tam gdzie kora leży już parę lat chwasty prawie w ogóle nie rosną. W dodatku kora po paru latach rozkłada się tworząc glebę. Jak ma włókninę to jak ma to robić?
Jedyny problem to to, że co jakiś czas trzeba dosypywać kory. Jeżeli na początku zainwestujesz w nią, potem to już będą tylko dosypki.
Jeśli chodzi o rabatę, to ja bym posadziła więcej tych drzewek. Jedno wygląda dziwnie, natomiast jakbyś posadziła jeszcze 4 stworzyłabyś jakąś formę. To jest oczywiście moje zdanie.
Nie wiem jak ta część wygląda z innej perspektywy.
Jedyny problem to to, że co jakiś czas trzeba dosypywać kory. Jeżeli na początku zainwestujesz w nią, potem to już będą tylko dosypki.
Jeśli chodzi o rabatę, to ja bym posadziła więcej tych drzewek. Jedno wygląda dziwnie, natomiast jakbyś posadziła jeszcze 4 stworzyłabyś jakąś formę. To jest oczywiście moje zdanie.
Nie wiem jak ta część wygląda z innej perspektywy.
Oj ,temat kory i innych "zakrywaczy" męczy mnie od dawna...
Ja w ogrodzie lubię wygląd świeżej ziemi (marzenie,co ??).
Korę mam na kilku grządkach ,ale to z konieczności . Może na początku wygląda ok ,ale jak się podsuszy,
to niestety przypomina jakieś paprochy.
Wszelkie folie i włókniny zawsze odkrywają się i też to nie wygląda zbyt ładnie.
Wynalazcy ! Czas na was ! Wymyślcie podłoże ,o jakim marzy każdy ogrodnik
Ja w ogrodzie lubię wygląd świeżej ziemi (marzenie,co ??).
Korę mam na kilku grządkach ,ale to z konieczności . Może na początku wygląda ok ,ale jak się podsuszy,
to niestety przypomina jakieś paprochy.
Wszelkie folie i włókniny zawsze odkrywają się i też to nie wygląda zbyt ładnie.
Wynalazcy ! Czas na was ! Wymyślcie podłoże ,o jakim marzy każdy ogrodnik

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczynki włókninę wystarczy szpilkami przytwierdzić do ziemi w newralgicznych punktach i wiatr z pewnością nie wywieje
Gorzej, jak szanowna psina zacznie buszować