Majkowy zielony dom i .....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i .....

Post »

MAJKA...nie jesteś odosobniona w szkodnikach...u mnie już TURKUCIE PODJADKI buszują, a dopiero co nasionka do ziemi włożyłam...
ale mam na nie sposób..lada moment będę je zbierać z powierzchni ziemi i wtedy będę się :;230 :;230
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Majeczko :(
A myślałaś o położeniu siatki? Ja już do okna inspektowego podłożyłam, bo strasznie mi kret rył w ubiegłym roku. Połowę pomidorów wyleciało. Wyłożenie całego ogrodu to byłby zbyt duży koszt, ale przynajmniej te miejsca gdzie masz cebulowe..... Tylko siatka musiałaby być metalowa - bo jak widać plastikowi dałyby radę Twoje gryzonie
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tosiu będę szykować paczkę dla Majki 300 to i wam powsadzam do doniczek o ile jeszcze jakieś są puste. ;:108
Krysiu tych turkuci to ja Ci współczuję, to dopiero zaraza, ale strasznie jestem ciekawa sposobu w jaki będziesz je łapać. :roll:
Jagusiu, z tą siatką to się nie powiedzie bo ja mam w całym ogrodzie miszmasz czyli cebulowe rosną pod roślinami z dużym systemem korzeniowym jak róże czy iglaki nie wspominając o winobluszczu czy milinie, te to dopiero mają długaśne korzeniska.
Jak nie pomogą doniczki to nie będę sadziła tych smakołyków. ;:224
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka nie miałam śmiałości prosić Cię o wieczornik,zrobiłam to przez Tosię... :oops: Jeżeli znajdą się jakieś siewki to bardzo będę wdzięczna ... ;:196 A może u mnie coś znalazłaś ,co by pasowało do Twojego ogródka...Będę miała prawdopodobnie Hortensę Limelight z patyka... ;:224
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Majka, mam nadzieję, że Ci się uda wykurzyć karczownika. Nawiasem mówiąc, nigdy przedtem o nim nie słyszałam.
Doniczki, różnej wielkości, czekają na Ciebie. Możesz przyjechać, choćby jutro ;:108
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale dzisiaj się napracowałam ale też miałam pomocników, trzej chłopcy w tym M. i koparka. Zdarliśmy cały trawnik z rabaty przed domem.
W zeszłym roku było tak:

Obrazek

a teraz wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Planowałam posadzić tu azalie wielkokwiatowe, hortensje bukietowe i drzewiaste, jakieś iglaki, hosty, zawilce japońskie, Pinus mugo 'Laarheide, Pinus parviflora 'Ogon Janome', jako okrywa powojniki bylinowe i coś tam jeszcze. Ale jak zobaczyłam ten obszar taki goły to już nie wiem czy to dobry wybór.
Poza tym chyba muszę zmienić miejsce posadzenia powojnika Barbara bo przecież nie posadzę go tam gdzie grasuje ten podziemny podgryzacz. I wpadła mi taka myśl czy nie posadzić tej Barbary razem z różą Marthą właśnie gdzieś na tej rabacie.
Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć. :?:

A na zakończenie taki rarytasik który uchował się od łap Goldiego.

Obrazek

;:196 ;:3
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu wszelkimi sposobami usiłuję go wykurzyć, może mi się powiedzie.
Po doniczki teraz nie mogę przyjechać bo roboty mam ogrom ale jak nie będzie doniczki to do wiadra im wsadzę te siewki. A na dokładkę to mogę jeszcze dorzucić nasionka bo znalazłam nazbierane w zeszłym roku.
Nelu, nie ma sprawy. Do mojego ogródka pasuje wszystko oprócz wodnej roślinności ale może już niedługo i taka będzie mi potrzebna.
A tą hortensję to sama spatyczkowałaś albo ją dostałaś. Jeszcze nie próbowałam z hortensjami ale jak już je będę miała to pewnie też zacznę patyczkować bo zaczyna mnie to wciągać. :;230
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka... obcięłam patyki hortensji bukietowej ,jak to zazwyczaj na wiosnę i powkładałam do wody...i wypuszczają korzenie i pąki ... :D Będziesz na wystawie w Bytkowie?To tam mogę Ci przywieźć...
A Twoja rabatka to pól mojego ogrodu.. :lol:
Czy dużo będziesz miała tam słońca ...? Od tego zależy co posadzić..Budleje to rośliny słońca,na brzegi lavenda...
bodziszki,ostrogowce kwitnące całe lato,Perovskia,krzew kochający słońce prezentuje się pięknie ,tyle mi przyszło teraz do głowy... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu dzięki za tego patyczka hortensji. ;:180
Tam w tle tej rabaty jest żywopłot z bzów i tam jest południe a te kamienie a wśród nich trawy są od północy.To zdjęcie z zeszłego roku było zrobione 12 sierpnia o godzinie 11-tej. A to zdjęcie było zrobione 13 sierpnia o 18,30

Obrazek

Jest to mieszana rabata ale wydaje mi się że przeważa cień chociaż miejscami to pół dnia świeci słońce.

Jeszcze do końca nie wiem czy będę w Bytkowie, a w którym dniu bo chyba jeszcze nie doczytałam tego nigdzie. ;:196
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maja jak pół dnia w słóńcu ,to można sadzić wszystkie słońcolubne...
Za tydzień w sobotę mam nadzieję ,że się spotkamy wszyscy...Tosia będzie organizatorka spotkania... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Jaka z Tosi organizatorka???? Nawet nie wiem gdzie ten Bytków jest?? :;230 Bez Jadzi ani rusz!! Majeczko, ale bedzie tam ładnie. Ja zamówiłam Perowską i żylistka. Koniec z tymi zamówieniami!!! ;:223 ;:223
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To spotkanie w sobotę na Bytkowie, a o której godzinie i w jakim miejscu. :?:
Może by tak rozesłać dokładne dane spotkania bo chyba mało kto wie dokładnie kiedy i w jakim miejscu. ;:108
Tosiu podobno ma GPS w autku i nie potrafisz trafić na miejsce. :;230
Ty już lepiej nic nie zamawiaj bo co kupisz w Łosiowie, będziesz tylko patrzeć. :;230

Ja kupiłam dzisiaj 6 worków kory i jabłoń ozdobną Golden Hornet. Byłam od razu posadzić i myślałam że mi łeb urwie to wiatrzysko, na samo wspomnienie jest mi zimno. ;:108
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Trawnik zniszczony to ile mniej koszenia ,a do tego potem ile kolorów będzie.
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Majka, ja wydarłam kamieniom metr ziemi i cieszę się, a Ty obszarnik teraz jesteś! :D Jak próbuję wyrwać darń, to z całą dwu centymetrową glebą, potem już tylko kamień. :? Jak nawiozę ziemi, to deszcz wpłukuje ją do kretowisk chyba, bo znika. Ciężki rok mnie czeka, bo plany miałam. Tobie życzę cudownych nasadzeń. ;:138
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Maju ale pole utworzyłaś o matko jak Ci zazdroszczę -tyle terenu do zagospodarowania.
Piękna rabacicha Ci wyjdzie.Będziemy miały co podziwiać.
Już się cieszę na spotkanie(no bo chyba przyjedziesz?) a Tosia -kochana się nie bój-zawsze w końcu trafiamy do miejsca przeznaczenia a czy to trwa godzinę dłużej to już pesteczka :;230 Moja orientacja jest genialna-zawsze zabłądzę :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”