Sok z winogron
- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sok z winogron
Witam,czy ktoś zna przepis na sok z winogron ciemnych
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 wrz 2010, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sok z winogron
Właśnie pasteryzuję kilka butelek z tym sokiem, robiłam w sokowniku. Winogrona umyłam, oberwałam z szypułek i wrzuciłam do sokownika. Podgrzewałam około godziny. Gotowy sok zlałam do garnka, zagotowałam i dosłodziłam do smaku, bo jednak dość kwaśny wyszedł, mimo że winogrona na granicy przejrzałości - ilość cukru na oko. Potem do butelek i 20 minut pasteryzacji w piekarniku (na wszelki wypadek, bo mam ogrzewaną piwnicę).
-Jola-
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To strasznie długo gotowałaś
I jeszcze w garnku? I jeszcze pasteryzacja? Chyba z tego wyszedł ci syrop do rozwadniania, a nie sok do picia?
Ja bym zgniotła nieco umyte i oberwane z szypułek owoce, potem w sokowniku odparowałabym z nich sok bezpośrednio do wyparzonych butelek i już
Kwaśne? To dosłodzisz przed podaniem 

Ja bym zgniotła nieco umyte i oberwane z szypułek owoce, potem w sokowniku odparowałabym z nich sok bezpośrednio do wyparzonych butelek i już

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
Arribeth, aby sok był smaczny trzeba mieć smaczne dojrzałe owoce winogron.
Z owoców o smaku cytryny zrobisz coś, co i tak będzie niesmaczne. Cukier tylko dosładza, ale nie zabija kwasów np. w niedojrzałych owocach.
Z owoców o smaku cytryny zrobisz coś, co i tak będzie niesmaczne. Cukier tylko dosładza, ale nie zabija kwasów np. w niedojrzałych owocach.

- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj robiłem sok z winogron: 1.Umyte i obrane winogrona do sokowirówki. 2.Sok zagotować,dosłodzić i w butelki(jeszcze gotujący się).Zbierać pianę. Dodam,że z 13kg obranych winogron wyszło mi 4l soku.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Soki z owoców miękkich, robię w sokowniku- parowniku.Owoców nie zgniatam bo wtedy nie wypływa wszystek sok ze skórek.
Cukier dodaję do tej części gdzie gromadzi się sok, trochę zamieszam łyżką a potem sam rozpuści się od gorąca w tym soku.Smaczny, gotowy sok zlewam do słoików Twist, zakręcam i odwracam do góry dnem.Już nie pasteryzuję, wieczko chwyta.
Cukier dodaję do tej części gdzie gromadzi się sok, trochę zamieszam łyżką a potem sam rozpuści się od gorąca w tym soku.Smaczny, gotowy sok zlewam do słoików Twist, zakręcam i odwracam do góry dnem.Już nie pasteryzuję, wieczko chwyta.
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
również robię sok z winogron w sokowniku. Wychodzi on baaardzo mocny. Podajemy go do picia dla gości lejąc do dzbanka parę centymetrów soku resztę wody i dosładzając. Wszyscy myślą, że jakiejś dobrej firmy z kartonu. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Robię sok w sokowniku i tylko z jednej odmiany winogron (małe, ciemne, przestrzelone, z XIX wieku) wychodzi smaczny 100% bez cukru.
Próbowałam juz z kilku innych nowoczesnych odmian i jest kwaśny w porównaniu z tym.
Na działceu syna posadziłam takie samo bo tez chce je mieć. Do sokownika nie obrywam łodyżek, musi być po przymrozkach.
Próbowałam juz z kilku innych nowoczesnych odmian i jest kwaśny w porównaniu z tym.
Na działceu syna posadziłam takie samo bo tez chce je mieć. Do sokownika nie obrywam łodyżek, musi być po przymrozkach.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."