Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....

Post »

Robi..
jak poszukasz to był wątek o pomidorach do góry nogami..
i wtedy każdego możesz sobie tak trzymać jako wiszący :D
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anula9

Temperatura powy?ej 30oC i poni?ej 10 – 12oC stanowi tzw. maksimum
i minimum rozwojowe.

zaczerpnięto z :
http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf

Pozdrawiam
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Upsss... poniżej 30 i powyżej 10 stanowi.... :lol:

A stronka fajna, zwięzła, konkretna i wszystko w jednym miejscu....
Awatar użytkownika
czarna_dco
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2011, o 14:53

Post »

Moje pomidorki mają juz po 2 cm, ile powinny mieć wysokości, żeby je przepikować do doniczek?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

pikuj wtedy jak z sąsiednim pomidorem sie bedzie stykac liściamia, wczesniej nie trzeba :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
anula9
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 13:32

Post »

forumowicz, dzięki za wyjaśnienia.
Pozdrawiam. :wit
indee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2011, o 10:19

Post »

witam.
Jestem w tym temacie zupełnym dyletantem. Dziś wszedłem na to forum po raz pierwszy. W tym roku też (dwa tygodnie temu) po raz pierwszy posadziłem nasionka pomidorka miniaturkę, w kuwetach pod plastikowym, przezroczystym przykryciem. Obecnie zaczynam się już trochę martwić moim nowym hobby i szukam rozwiązania na mój problem. Otóż nasion posadziłem, jak sobie wówczas w przybliżeniu wyliczyłem, około 170 szt. Obecnie kiełkuje mi już z tego około 70-80%, długość łodyżki większości roślinek to około 5-6 cm. Moje zmartwienie związane jest z nieoczekiwaną, jak na razie przynajmniej, ilością wykiełkowanych nasion. Jak mi radzicie, czy poczekać, aż część roślinek mi ewentualnie padnie (chociaż szkoda by było), czy przymierzać się już powoli do ich rozsadzania. Ale gdzie ja taką ilość rozsadzę, czy mogą one mieć już odpowiednią bryłę korzenną, jaką potrzebuję powierzchnię na każdą roślinkę tj. w jakich odstępach rozsadzać, czy rozsadzanie można zrobić np. w podłużnych kuwetach inspektowych (jakichś głębszych).
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Najlepiej jakby każdy pomidor miał osobną doniczkę lub kubki po jogurtach ,lub kartony po mleku.
Pikuje się jak pomidorki mają pierwszą parę lisci wlaściwych. Kto wysiał gęsto i jest zmuszony przepikować to mozna pikować w fazie dobrze rozwiniętych liścieni- ja pikowałam w tej fazie i pomidorki mają się dobrze. Na tym forum były na ten temat burzliwe dyskusje i jest sporo do czytania.

Skoro siewek jest tak dużo a nie potrzebujesz tyle to wybieraj do pikowania te najdorodniejsze.
Z nadprodukcją sam musisz zdecydować co zrobić, jak wysialeś to i masz. :lol:
I nie trzymaj ich w wysokich temperaturach bo Ci wybiegną, tak 18-20*C to i tak będzie na dość.
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 08:54

Post »

Witam! A ja ponawiam pytanie o wielkość doniczek na maskotkę , koralika i yellow pear. Pierwszy raz hoduję sama pomidory i nie mam pojęcia. Czytałam ten wątek ale nie znalazłam odpowiedzi, może źle się rozglądałam...
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
x-suzana

Post »

Ja mam zwykłe pomidorki tzn. nie koktajlowe w doniczkach 10cm/10cm bo mam trochę pomidorków i chodzi o miejsca, ale można i większe doniczki to i bryła korzeniowa ma gdzie się rozwinąć.
Jeżeli chodzi Ci o krzewy to szerokie doniczki i w miarę też duże , będą lepsze warunki do rozwoju i wilgotność podłoża łatwiej utrzymać.
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p

Post »

Suzana dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście chodziło mi o to, że nie wiem do jak dużych doniczek posadzić te pomidorki już na balkonie - 3l., 5l., 10 l.? czy 3 litry to za mało?
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
robi1976
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2010, o 17:26

Post »

w poprzednim sezonie (moim pierwszym z pomidorkami) miałem 3 krzaczki w doniczce ok 20l. 3 w skrzynce balkonowej (takiej trochę większej ok. 60l.) i 3 w zwykłej balkonowej skrzynce
w tej ostatniej musiałem bardziej dbać o wilgotność
Pozdrawiam
Robert
x-suzana

Post »

Bogusz_85 pisze: Rzeczywiście chodziło mi o to, że nie wiem do jak dużych doniczek posadzić te pomidorki już na balkonie - 3l., 5l., 10 l.? czy 3 litry to za mało?
Za mało. Jak masz 10 litrowe to daj takie. Pomidor ma bardzo rozległy system korzeniowy.
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p

Post »

dziękuję!
Pozdrawiam,
Renia
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

a czy orientujecie się kiedy pomidory mogę przenieść do nieogrzewanego tunelu foliowego. Sadzonki nie mieszczą mi się na parapetach, czy mogę je już teraz zanieść do tunelu a na noc dodatkowo jeszcze okrywać je agrowłókniną? I kiedy posadzić je w tym tunelu w gruncie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”