Ogród Joli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Joli

Post »

Jolu witaj. :wit
Fajnie, że jesteś już na bieżąco z pracami ogrodowymi i będziesz częściej na Forum.
Brzózki Twoje uroczo wyglądają, uwielbiam je, gdy wiosną wypuszczają świeże listki.
W ogrodzie ich nie sadzę, gdyż mam wokół mnustwo brzóz- samosiejek.
Ciemiernik bardzo ładnie wygląda, ma jeszcze dużo pąków i ciekawy kolor.
Jarzmianki fajne kupiłaś, ja co roku je wysadzam, ale nie chcą wyrastać.
W tym roku kupiłam 3 odmiany i chyba za wcześnie wysadziłam do ogrodu, gdyż nowe przyrosty przemarzły.
Truskawki w tym roku jakoś słabo odbijają po zimie, powoli wyrastają świeże liście, więc także nawozu nie podsypywłam. Dokupiłam do swojej Sengi 20 szt doniczkowanej Elsanty, są wcześniejsze, tylko to holednerska odmiana i nie wiem, jak będą zimowały.Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu ciemiernik prześliczny krzaczek :D A brzózki ślicznie wyglądają po wizycie fryzjerskiej :D
Teraz w ogródku najwięcej pracy, doprowadzić wszystko o porządku po zimie to i czasu potrzeba :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zima dłużyła się bardzo a teraz to tęsknimy za lekkim deszczykiem żeby złapać trochę oddechu. Mnie do ogarnięcia została jedna rabatka bylinowa ale ponieważ dokładnie ją uprzątnęłam jesienią więc teraz aby liście dębowe wyzbieram. Dzisiaj zrobiłam inspekcję ogrodu po porannym deszczu . Ciągle pojawiają się jakieś nowe roślinki, wyłażą bidule w różnych niespodziewanych miejscach, nawet świecznica wychyliła kiełki z ziemi. Wystawiłam już prawie wszystkie doniczki z młodymi roślinkami zostały jeszcze datury ale te wystawię pewnie w przyszłym tygodniu żeby ich nie sprzątać bo ciężko wciągnąć do garażu.Wszystko mocno ruszyło i pewnie w przyszłym tygodniu czeka mnie koszenie trawnika, wcześnie się zacznie a benzyna taka droga.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu.Ty to jesteś sprytna kobitka, już się prawie obrobiłaś z ogrodem.Zazdroszczę, bo ja tylko w robocie, a do domu zjeżdzam wieczorem.Myślę,że nadrobię w sobotę.Ja też mam brzozę Pendulę, ale nie wiedziałam, że można ją ciąć " na berecik".Czy ona wtedy nie płacze? :cry: Tak podcięte widzialam tylko wierzby.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Oj muszę tą kompozycję w końcu zobaczyć na żywo:) tylko nie w takie wietrzysko :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MonaeS brzoza doskonale znosi przycinanie trochę płacze .Próbowaliśmy ją przycina w różnych porach roku ale zawsze trochę soku cieknie. Musimy ją przycinać bo dół latem zaczyna pełznąć po trawniku.
Ponieważ ciemierniki pokazują się teraz w pełnej krasie mimo podmarznięcia a więc oto i one

Obrazek

Obrazek

A ten chyba dopiera przymierza się do kwitnienia

Obrazek

Zakwitło też takie cudo
Było tak

Obrazek

A jest tak

Obrazek

Obrazek
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witaj :wit
Piękny kolor mają Twoje ciemierniki ;:63
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Wierzba "Pendula" i brzoza "Yungi" b. fajne ;)
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Witaj Jolu śliczne ciemierniki ..ja dopiero dowiedziałam się na forum że takowe to istnieją...
...ale cudo masz wiąz górski ;:138 kiedyś tylko widziałam... nie pamiętam w jakim ogrodzie botanicznym... ;:3
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Jolcia :wit a na włókninę taką bezbarwną to coś wysypuiesz?
bo chyba tak to by rosły chwaściory z dostępem światła?(i ja mam ciut truskaweczek i kawałek włókniny takiej "mlecznej" czy mogłabym to rozłożyć na posadzone już w tamtym roku truskawki?i czy to czyś obsypać?)
ta brzoza z czuprynka jest po prostu extra a o ciemiernikach nie wspomnę , chyba i ja muszę sobie takie cudeńka sprawić
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Jolu hihi przypomnij mi jakie rozsady sprzedajesz hihi może za jakimiś do Ciebie się będę miała okazję wybrać :):):) i pokaż mi co masz fajnego z jednorocznych:)
hehe szukam teraz ciekawych pomysłów.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolka :wit brzoza wygląda pięknie, zauważyłam że u iwy przycięłaś gałązki...koniecznie zasmaruj jakimś środkiem grzybobójczym wymieszanym z farbą emulsją...zawsze jak przycinam większej średnicy gałąź to zasmarowuję... ładnie wszystko zarasta korą...w takich miejscach może się zrobić rak kory i drzewko usycha.
Włókninę na truskawkach też zastosowałam w tamtym roku...na początku przy sadzonkach wyrastał oset ale teraz jest ok...w tym roku tylko zgrabiłam uschnięte listki. Truskawki były czyste i dorodne... jak kępki się rozrosły nie wyskakiwały żadne chwasty.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, ależ ty masz jeszcze rezerwy! Tyle miejsca do sadzenia. Ogromny trawnik. Ja parę razy do roku przesuwam obrzeża rabat po dziesięć centrymetrów w głąb trawnika. Krokusy, które kilka lat temu rosly na samym brzegu jako wykończenie rabat, teraz znalazały się w samym środku i tworzą takądziwną falę, która wije się między innymi roślinami. A u ciebie to ho, ho. Można by tak przesuwać w nieskończoność :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu ja też do niedawna nie wiedziałam o wielu roślinach a na ciemierniki trafiłam przypadkiem w ogrodniczym i tak się zaczęło. W ubiegłym roku miałam sporo siewek , dowiedziałam się na forum co zrobić żeby takowe uzyskać, ale po przepikowaniu do wielodoniczek moja suka je zniszczyła, może w tym roku coś się rozsieje to chętnie się z Tobą podzielę.
patkaza ja truskawki mam posadzone na specjalnej tkaninie służącej do ściółkowania jest ona dosyć gruba, w czarnym kolorze i są od razu wyznaczone linie na rządki. Myślę że taka cienka agrowłóknina w białym lub jasnym kolorze nie zapobiegnie wzrostowi chwastów. Moja sprawdza się bardzo dobrze, zero pracy przy plewieniu i truskaweczki czyste co szczególnie ma znaczenie przy mrożeniu bo zamrażam suche truskawki.Gdy zakładałam "plantację" truskawek to tę tkaninę obsypałam ziemią wzdłuż brzegów i jak truskawki były małe to rozrzuciłam w kilkunastu miejscach kawałki gruzu i kamienie żeby mi nie zwiało.
Aniu moja Iwa miała przycięte gałązki na jesieni przy okazji usuwania uschniętego piętra. Ciemiernikami koniecznie się zainteresuj jak moje się rozsieją to chętnie dam Ci sadzonki. Widziałam wczoraj w OBI białe po 19,99.
Wandziu rzeczywiście jest jeszcze sporo miejsca ale to już nasz taki zamysł. Niektóre roślinki są jeszcze małe i na pewno się rozrosną a więc potrzeba dla nich miejsca. W ogrodzie nie ma jakoś specjalnie wyznaczonych rabat chyba że się coś dosadza do juz rosnących to wtedy żeby się nie gimnastykować z kosiarką usuwamy darń i sadzi się coś okrywowego.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Widziałam na giełdzie Ciemiernik cuchnący po 10zł...wybrałam jednak inne roślinki, ciemiernik musi poczekać...mam od dawna na niego chętkę...odmian jest bardzo dużo już przeglądałam jakie są kolorki ;:108
Żurawki też były tanie w mniejszych doniczkach po5zł, a w dużych pięknie rozrośnięte po 8,50zł...prawdopodobnie nowe odmiany...tak w ogóle to w mniejszych doniczkach byliny unikatowe były po 5zł.
Pojechałam po buty a przytaskałam badylki do ogrodu :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”