Kolejny <storczykomaniak>
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolejny <storczykomaniak>
Cudowny MM, wygląda jak motyl szykujący się do odlotu.
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sylwio (syljed)-polecam i dziękuję
Asiu (JoasiaM)-dziękuję
Małgosiu(Merghen)- dziękuję
.Tak rzeczywiście barwa kwiatu jest niesamowita i na dodatek jego rozmiar .Bardzo ciekawie to wszystko wygląda bo bulwa wydała kwiat a praktycznie nie ma jeszcze liści.
nowapasja ? witam serdecznie w moim storczykowym ?światku? i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Agatko(nieinna),ciekawe skojarzenia, bardzo dziękuję za pochwały ale one właściwie nalężą się roślinie że jest tak wdzięcznym obiektem do fotografowania .Nie mniej bardzo dziękuję
.
Kasiu (kasia74)- dziękuję
Julitko(Venus9)- z tymi piegami to ja bym na Twoim miejscu nie żartował bo Mini Mareczek jeszcze użyje ostrego ,przypalonego na papryczkę języczka....
Arletko(arlet3), Dusiu(Storczykowa) dziękuje
. Bardzo lubię tego storczyka i nie wiem czy dlatego ,że prawie to mój imiennik., czy też dla jego miniaturowej, bałej pokrytej piegami buzi i pomarańczowgo języczka.
Asiu(mis20), a ja bardziej tutaj widzę zrywającą się do lotu albo siadającą gołębicę ,ale każde skojarzenia mi się podobają. Dziękuję
Tomku(tomkoc) witam serdecznie w wątku i zapraszam ,wpadaj częściej?.,cieszę się .
Asiu (JoasiaM)-dziękuję
Małgosiu(Merghen)- dziękuję
nowapasja ? witam serdecznie w moim storczykowym ?światku? i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Agatko(nieinna),ciekawe skojarzenia, bardzo dziękuję za pochwały ale one właściwie nalężą się roślinie że jest tak wdzięcznym obiektem do fotografowania .Nie mniej bardzo dziękuję
Kasiu (kasia74)- dziękuję
Julitko(Venus9)- z tymi piegami to ja bym na Twoim miejscu nie żartował bo Mini Mareczek jeszcze użyje ostrego ,przypalonego na papryczkę języczka....
Arletko(arlet3), Dusiu(Storczykowa) dziękuje
Asiu(mis20), a ja bardziej tutaj widzę zrywającą się do lotu albo siadającą gołębicę ,ale każde skojarzenia mi się podobają. Dziękuję
Tomku(tomkoc) witam serdecznie w wątku i zapraszam ,wpadaj częściej?.,cieszę się .
- marwes

- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kolejne cudne kwitienie
Marku, już wstawiłam do swojego wątku zdjęcia mojego Pleione i jestem ciekawa Twojej oceny, choć mam wątpliwości czy w tym roku doczekam kwiatów
Marku, już wstawiłam do swojego wątku zdjęcia mojego Pleione i jestem ciekawa Twojej oceny, choć mam wątpliwości czy w tym roku doczekam kwiatów
Marku fajne ujęcie Twojego "pierworodnego" kojarzy mi się jak by schodził z góry 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- marwes

Małgosiu dziękuję. Zostawiłem ślad po sobie w Twoi wątku.
Julitko dziękuję.
Storczyk w tym roku strasznie stracił na wigorze i ma bardzo drobne kwiatki, niczym półminiaturka. Poprzednie kwitnięcia obdarzały mnie bardzo wielkimi kwiatami i kolor ich był znacznie żywszy. Ale cóż na jego latka to i tak ładnie się trzyma .
Julitko dziękuję.
Storczyk w tym roku strasznie stracił na wigorze i ma bardzo drobne kwiatki, niczym półminiaturka. Poprzednie kwitnięcia obdarzały mnie bardzo wielkimi kwiatami i kolor ich był znacznie żywszy. Ale cóż na jego latka to i tak ładnie się trzyma .
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Urodziwy pierworodny ;)
- marwes

Justynko
,właściwie to z taką nostalgią powraca się do czegoś od czego się zaczynało....
...dziękuję
Minął tydzień od słonecznej sesji Pleione. Pojedynczemu kwiatuszkowi chyba było smutno bo nawet do tańca trzeba dwojga ,wiec księżniczka wzięła się i znalazł sobie partnera a właściwie wychowała.
Dzisiejsze fotki są z rozwijającym się drugim kwiatem , a także małe porównanie barwy kwiatu z obrzeżem kwiatu dendrobium nobile.

...dziękuję
Minął tydzień od słonecznej sesji Pleione. Pojedynczemu kwiatuszkowi chyba było smutno bo nawet do tańca trzeba dwojga ,wiec księżniczka wzięła się i znalazł sobie partnera a właściwie wychowała.
Dzisiejsze fotki są z rozwijającym się drugim kwiatem , a także małe porównanie barwy kwiatu z obrzeżem kwiatu dendrobium nobile.

- mis20
- 1000p

Piękne są te plejone. Hodujesz je w domu? Czy są trudne w uprawie?
- marwes

Witam Asiu
Storczyk ten ma właściwie trzy fazy hodowli którym należy się podporządkować:
1.Koniec lutego do połowy marca wsadzanie bulw do podłoża które jest mieszaniną mchu, drobnej kory, perlitu, pociętych liści bukowych, kawałeczków węgla drzewnego ,pociętych i przesezonowanych igieł sosnowych ,skałki wulkanicznej i dobrego drenażu zajmującego 1/3 pojemnika w którym sadzimy bulwy. Ten okres rośliny spędzają do końca kwietnia w domu i wtedy zakwitają.Są lekko zraszane a właściwie to nie one tylko podłoże.
2.Przebywanie roślin w ogrodzie w zacisznym i zacienionym miejscu, i dobre nawożenie aby nowe bulwy które puszczą nabrały jak największych rozmiarów .Tak do października kiedy liście żółkną i zasychają.
3.Roślina wraca do domu jest wysadzana z podłoża po całkowitym zaschnięciu liści ,czyszczona bulwa i moczona w topsinie i tak przygotowana bulwa wsadzana jest w pudełko perforowane z trocinami i wsadzana do lodówki(części warzywnej) i tak sobie zimuje aż do przyszłego roku.
Czy to jest trudne, proszę sama osądź!
Storczyk ten ma właściwie trzy fazy hodowli którym należy się podporządkować:
1.Koniec lutego do połowy marca wsadzanie bulw do podłoża które jest mieszaniną mchu, drobnej kory, perlitu, pociętych liści bukowych, kawałeczków węgla drzewnego ,pociętych i przesezonowanych igieł sosnowych ,skałki wulkanicznej i dobrego drenażu zajmującego 1/3 pojemnika w którym sadzimy bulwy. Ten okres rośliny spędzają do końca kwietnia w domu i wtedy zakwitają.Są lekko zraszane a właściwie to nie one tylko podłoże.
2.Przebywanie roślin w ogrodzie w zacisznym i zacienionym miejscu, i dobre nawożenie aby nowe bulwy które puszczą nabrały jak największych rozmiarów .Tak do października kiedy liście żółkną i zasychają.
3.Roślina wraca do domu jest wysadzana z podłoża po całkowitym zaschnięciu liści ,czyszczona bulwa i moczona w topsinie i tak przygotowana bulwa wsadzana jest w pudełko perforowane z trocinami i wsadzana do lodówki(części warzywnej) i tak sobie zimuje aż do przyszłego roku.
Czy to jest trudne, proszę sama osądź!
- mis20
- 1000p

Dziękuję ślicznie za odpowiedź.Czy lepiej kupować na wiosnę czy jesień?
- marwes

Asiu prawdę powiedziawszy nie spotkałem oferty sprzedaży na jesień tylko wiosenne. Nawet teraz jest kilkanaście na alegro.Moje były zakupione na wiosnę dwa lata temu i cena ich była czterokrotnie wyższa niż teraz, więc warto kupić i spróbować.
Polecam.
Asiu podejrzałem Twój wątek ogródkowy więc roślinki miały by wspaniałe warunki na lato.
Polecam.
Asiu podejrzałem Twój wątek ogródkowy więc roślinki miały by wspaniałe warunki na lato.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...śliczne te Twoje tancerki w
Świetny przepis na bulwki Pleione...Już przepisuję go do kajeciku storczykowego
I nasunęlo mi się pierwsze pytanie: głęboko je Sadzisz do "ziemi"?
Świetny przepis na bulwki Pleione...Już przepisuję go do kajeciku storczykowego
I nasunęlo mi się pierwsze pytanie: głęboko je Sadzisz do "ziemi"?
- mis20
- 1000p

Myślę, że spróbuję , tylko przeraża mnie to podłoże, skąd ja je wezmę. A jak długo one kwitną? Dużo mają kwiatów? Widziałeś na allegro żółtego?