Wystarczyło tylko się poskarżyć a tylu gości się wpisało, ależ mi miło na zbolałym sercu.
Dzisiaj znowu naryte i kolejne dziurki załadowane trującymi kostkami. Kolejnych strat jak na razie nie widać. W miejsce wyżartych hiacyntów posadziłam malutkie sadzonki wrzośca który mi się ukorzenił i cały czas się zastanawiam czy pogardzą tym wrzoścem czy będzie im odpowiadało to towarzystwo. Jakich roślin one unikają żeby mi się wyniosły na dobre.
Basiu też tak myślę że to jakiś wielki zwierz bo takich szerokich korytarzy jeszcze nie spotkałam. Karczownik to by wyżarł korzenie jodły czy azalii czy też jakichś innych roślin co tam rosną a wszystko ładnie zabiera się do rośnięcia tylko brak cebulek hiacyntów i tulipanów. I tu nasuwa się odpowiedź dla
Ani-anna63 że ten zwierz co wciągnął cyprysa to był karczownik a nie nornica bo nornice są małe i z takim krzakiem by sobie nie poradziły.
Elu-elsi to właściwie nie były przekwitnięte irysy tylko takie na pół rozkwitnięte i zaczynające zamierać, po pociągnięciu za resztki kwiatka wylazła całość ze zgnitą cebulką więc wykopałam wszystkie takie niedokwitnięte iryski i okazało się że z posadzonych 10 cebulek w ziemi jest 2-3 nadgnite cebulki z jednym zdychającym kwiatuszkiem. Te kępki z ładnymi kwiatkami wciąż jeszcze kwitną i te chyba przeżyją. Na 7 kępek irysów po 10 cebulek to tylko 2 kępki są normalne.
Też mnie ciekawi ten podziemny stwór, może to skrzyżowanie tchórza z borsukiem
Iza-izaziem miło mi witać Cię w moim ogrodzie

Z tymi podziemnymi wyjadaczami to prawdziwe utrapienie. Miałam spokój kilkanaście lat, do zeszłego roku hiacynty rosły w takich lichych dziurawych koszyczkach i nic ich nie jadło, a jak posadziłam do nówek to zaraz wszystkie wyżarte i wszystkie koszyczki dziurawe. To tak wygląda jak jakaś klątwa albo ktoś mi podrzucił jakiegoś potwora. Ja do korytarzy wkładam kostki trutki dla szczurów i zasłaniam liśćmi lub kamieniem żeby nie zasypać dziury.
Jadziu u mnie też okropnie wieje i troszkę pada, też słyszałam ten grzmot czyli ziemia się już ruszyła i powinno być coraz cieplej.
Halinko, Jadziu,Agatko,Basiu,Jagusiu,Aniu, Krysiu, Elu, Lucynko, Izo i bratek158 dla Was