Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska

Post »

Rusalka ty się nie przejmuj :)
jeśli grzybnia Ci już przerosła , masz to przykryte torfem , i już to przerasta , to wywieź to na działkę, uprawa chałupnicza to nie nie pieczarkarnia i choć co byś robiła odpowiednich warunków im nie zapewnisz.
Twoje grzybki spokojnie będą sobie rosły , być może nie będziesz miała tzw rzutów, , być może trochę mniej zbierzesz , ale jeśli nie złapiesz jakiejś choroby to wszystko będzie ok :)

Ja na przykład , w ogóle się nie martwię tym , czy podłoże będzie przerastać w temp 15 stopni , czy 22 , jak zacznie przerastać to samo temperaturę złapie :), po przykryciu tez im daje spokój , to nie pieczarkarnia , i tak nie zrobię prawidłowo szoku , i tak nie zapewnię odpowiedniej wilgotności etc , więc jeśli temp nie jest poniżej 10 stopni a najlepiej jak się utrzymuje w granicach 18-20 stopni , nie ma przeciągów i słonce na to nie świeci to jest ok.
pozdrowienia dla wszystkich domowych pieczarkarzy. :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kasencja

Post »

Ja miałam kilka razy pieczarki. Kilka lat temu dwa razy pod rząd trzymałam w piwnicy, to były letnie miesiące. Pieczarki rosły pięknie.
W tym roku dwa razy w miesiącach zimowych, trzymane w domu... Za każdym razem tylko po dwa rzuty ( pierwszy niewielki, drugi duży ) , a potem klapa... Jeszcze raz niedługo spróbuję uprawy piwnicowej :wink: . I jak nie wyjdzie i tym razem, to więcej nie bedę próbowała.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moje po przeczesaniu Wariują..
Robi się znów "meszek" biały..
Czekam.. może się zdecydują nie kwitnąc a zawiązać grzyby :P
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Kasia , czyli prawidłowo :)
Z pierwszego była degustacja , z drugiego obżarstwo i obdarowanie sąsiadów , szkoda , że później już nie rosły :)

Rusałka , a nie masz za wysokiej temperatury ?? lub , zbyt cienkiej okrywy ??
Ty się ciesz , że chcą kwitnąć , zawiązywanie i rozwój pieczarek to faza generatywna :) :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Patrzyłam ostatnio na działce w domu mam od 10-13 st w dzień..
to za chłodno na pieczarki prawda?

Weteran..
trzymam je w domu -w kuchni w szafce ale ostatnio okno otwarte non stop mam aby temp trochę obniżyć..
Kasencja

Post »

weteran pisze:Kasia , czyli prawidłowo :)
Z pierwszego była degustacja , z drugiego obżarstwo i obdarowanie sąsiadów , szkoda , że później już nie rosły :)
Rusałka , a nie masz za wysokiej temperatury ?? lub , zbyt cienkiej okrywy ??
Ty się ciesz , że chcą kwitnąć , zawiązywanie i rozwój pieczarek to faza generatywna :) :)
Przynajmniej nie zdążyły się znudzić :)
ad2011adam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2011, o 22:05

Post »

Witam

Moje pieczarki już czesałem, pomału wychodzą.
Tylko nie wiem czy je podlewać już teraz czy nie i ile tej wody.

Mam spryskiwacz ogrodowy i mgiełką je opryskuję. ostatnio wczoraj około 1 litra wody wlałem.
1. Czy codziennie je trzeba podlewać?
2. czy 1 litr wody wystarczy dla powierzchni 0,5m x 1m?
3. temperaturę obniżyłem do 16 stopni w powietrzy w glebie nie wiem ile jest. czy to wystarczy aby teraz wyrosły?

tak wygląda uprawa:
https://lh3.googleusercontent.com/_Mub8 ... G_5404.JPG

a tak pierwsza pieczareczka tylko w powiększeniu:
https://lh4.googleusercontent.com/_Mub8 ... G_5410.JPG

a tak chyba kiełkujące pieczarki:
https://lh6.googleusercontent.com/_Mub8 ... G_5413.JPG

Co dalej robić aby był ładny wysyp pieczarek?
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

U mnie też chyba zaczynają się i zawiązki pieczarek bo malutkie kulki się robią gdzie nie gdzie,,
Wyglada to jak steropian..

Ale moje pytanie dotyczy czy mogę je wywież na działke
w domku mam od 8-10 stopni z rana w poludnie jak otwarte drzwi dochodzi do 13st
temp mierze juz 3 dzien z kolei..
ile w nocy jest nie wiem..
zastanawiam się też na magazynkiem..
obok domku mam takie pomieszczenie gospodarcze na narzedzia i wydaje mi się że ono jest cieplejsze..
Jutro zmierze tam temp...
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ad2011adam , prawdopodobnie masz dość ciepło i przez to grzybnia za bardzo wychodzi na wierzch , powinieneś trochę posypać torfem ,gdzie grzybnia jest na wierzchu. O plonie też decyduje ile jest okrywy ,bo gdy będzie mało ,to może przez to być brak wody , gdyż pieczarka pobiera wodę z okrywy. Podlewanie trzeba wyczuć , aby nie przelać podłoża i żeby dość było wody w okrywie,bo gdy pieczarki zawiążą to wówczas potrzebują dużo wody ponieważ szybko rosną.
Rusałka , pieczarki pewnie na działce też będą rosły ,dobrze by było stworzyć mikroklimat , tj. aby w miarę była wyższa wilgotność w powietrzu i jako tako stała temperatura w pobliżu 14 oC .
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Ekopom ma racje Rusałka :)
Zwolni Ci owocowanie , ale podłoże powinno trzymać temperaturę.
Jeśli obawiasz się niskich temperatur na działce , a masz tego mało , np. jedna kostkę , to możesz im zrobić hmmm termos ze styropianu :)
Wierz mi , będą tam mieć koło 20 stopni :). Oczywiście nie mogą w takim pojemniku być non stop zamknięte zamknięte.
W pierwszych fazach wzrostu podłoże i sama grzybnia fajnie pracuje i się grzeje na pewno do drugiego rzutu, wiec jeśli będzie to szczelne to po zamknięciu możesz mieć i dwadzieścia parę stopni.

Co do okrywy kiedyś zasada była prosta , na lato dawało się mniej , na zimę więcej, właśnie z grzaniem podłoża miało to związek.

Mam wrażenie, że większość koleżanek i kolegów daje mimo wszystko mało okrywy, moja subiektywna rada, oczywiście nie wiem ile dajecie:), ale dawać 2/3 długości palca środkowego, powinno to dać około 6 cm, a po pierwszych zbiorach i tak trzeba podsypywać , szczególnie biorąc pod uwagę, że większość z Was nie ma wprawy w wyrywaniu pieczarek.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Weteran
Ja dałam okrywy tak jak piszą na ulotce -4cm - myśle że nawet 5 będzie..

Dziś patrzyłam jak w ten mojej szopce na narzędzia temp jest..
jest cieplej niż w domku jednak..
było ok 14st dziś-a ciepło nie było w dniu dzisiejszym..
i chyba się skuszę i tam pieczarki wywiozę..
A na termos styropianowy już za późno bo mam pieczarki w pudełku..chyba że pudło ostyropianować..?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

no właśnie bardziej o takim obłożeniu myślałem
Awatar użytkownika
IgnisPotens
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 kwie 2011, o 14:40

Post »

Witam, niedawno zaczalem swoja przygode z pieczarka. Kupiłem kostkę fazy II i zacząłem uprawę 28 marca. Od czasu nałożenia gazety minęło 10 dni. W instrukcji, którą dostałem z kostką było napisane, że na rozwój grzybni muszę poczekać 14-16 dni. Jednak wydaje mi się, że już czas nałożyć okrywę. Poniżej zamieszczam zdjęcie mojej uprawy i proszę o opinie.

Obrazek

Dodam, że na środku gazety ostatnio stała mi woda, natomiast boki gazety obsychały. Co powinienem w takim przypadku zrobić?
Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior, semper in te glorior!
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

częściej ja zraszać a nie podlewać..

i możesz już zasypać ziemia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

A ja dziś u siebie dojrzałam 1 maleńką pieczarkę.. ma ok 6mm :)
Jest śliczna :)
widzę w koło sporo małych grzybni.. na całej kostce gdzie nie gdzie są

Może mi ktoś powiedzieć w jakim terminie mogę się spodziewać wysypu..
Pytam bo 15 planuje wyjazd świąteczny.. i jestem w kropce teraz..
Mąż dojedzie do nas tydzień później.. -czy w 4 dni beż opieki nie wyjdą mi z pudełka i czy nic im ni będzie jeśli będą stały sobie tak w ziemi..?
A może na czas wyjazdu zafundować im obniżoną temp -bo teraz chyba nie ma sensu -prawda??
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”